Speculaas wafels bakken in mini formaat. Uitdelen maar! – Gebruik je wafelijzer eens voor koekjes, snel, handig en lekker! Het wafelijzer staat vaak in een hoekje stof te vangen. Vaak wordt deze alleen met oudjaar uit het stof gehaald om de traditionele wafels te bakken. Maar je kan het voor zoveel meer dan alleen je hartjes wafels gebruiken. Bak er bijvoorbeeld eens deze heerlijke speculaaswafeltjes in. Maar ook tortilla’s en tosti’s kunnen in een wafelijzer gebakken worden.
Spelen met receptuur
Iedere familie heeft wel een eigen recept voor wafels en iedereen maakt het op de manier die ze zelf het lekkerste vinden. De een houdt van zachte de andere van harde wafels. Waardoor dit verschil komt leg ik je uit.
Zachte wafels krijg je door toevoeging van melk of ander vocht, vaak wordt hier ook basterdsuiker voor gebruikt omdat deze suiker invertsuiker bevat en dit vocht aantrekt. Daardoor blijven je wafels ook zachter.
Harde wafels bevatten vaak meer suiker, dit is bijna altijd kristalsuiker. Aan het beslag van harde wafels wordt vrijwel nooit vocht toegevoegd.
De suikersoort die jij gebruikt in je wafels is heel bepalend voor het eindresultaat!
Door zelf met de soort suiker te spelen kun je al hele andere wafels krijgen. Kristalsuiker of basterdsuiker. En als je basterdsuiker neemt probeer dan voor een lichte karamelsmaak eens de gele basterdsuiker en neem voor een kruidige wafel donkere basterdsuiker ,dit voor het uiterlijk maar ook voor de smaak die hierdoor intenser wordt. Ik raad wel aan om niet met verhoudingen van boter, suiker ei en bloem te spelen. Het zou jammer zijn als je wafels niet zouden lukken. Ook kun je wisselen met kruiden, neem eens kaneel, gemberpoeder of oploskoffie in plaats van de speculaaskruiden.
Speculaas wafels bakken
- 120 gram roomboter
- 2 eieren
- 230 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 3 theelepels speculaas kruiden
- 2 theelepels vanille suiker
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 80 gram kristalsuiker
- ½ theelepel zout
Maak dit beslag net of je cakebeslag maakt. Doe dus eerst de boter met de suiker luchtig kloppen. Voeg er een voor een de eieren aan toe. Zeef de bloem met met de kruiden en de bakpoeder, roer dit samen met het zout door het botermengsel. Let op dit is een stevig deeg, het zijn harde wafeltjes.
Verwarm je wafelijzer en doe steeds lepeltjes beslag in je vorm. De hoeveelheid ligt aan het soort wafelijzer wat je hebt. Bak de wafeltjes lang genoeg zodat ze lekker knapperig zijn als ze zijn afgekoeld. Bestuif eventueel met poedersuiker. Bewaar deze speculaas wafels in een afgesloten koektrommel.
Super lekker en goed te maken. Lekker knapperig. Ga ik vaker maken
Leuk om te horen Marjolijn, gebruik ook eens 2 theelepeltjes 5 spices in plaats van speculaaskruiden, ook erg lekker!
Dit ziet er lekker recept uit! Voor hoeveel personen is het recept? Kwestie dat ik de hoeveelheden wat kan aanpassen als het nodig is.
Heerlijk zijn ze! Net klaar met bakken. Bedankt voor het recept!
Lekker,knapperig en makkelijk recept. Heerlijk en bedankt voor het delen van dit recept. Dit is een blijvertje!