Recepten om zelf te maken



Stifado (Griekse stoofschotel)

Stifado (Griekse stoofschotel)

Stifado (Griekse stoofschotel) – Financieel is het misschien niet geweldig gesteld in Griekenland, maar koken kunnen die Grieken wel! Stifado is ontleend aan het Italiaanse woord ‘stufato’ wat gestoofd betekent.  Het is oorspronkelijk een stoofschotel van rundvlees, kaneel en (zoete) rode wijn. Ieder gezin heeft er waarschijnlijk zijn eigen draai aan gegeven en er zijn dan ook diverse recepten in omloop. Dit recept is in elk geval erg lekker. Verwen je tafelgenoten daarom eens met deze authentieke Griekse stoofschotel die je met sucadelappen of riblappen maakt. De Grieken zelf serveren er rijst bij, of gebakken aardappelen.

Stifado (Griekse stoofschotel)

Voor 4 personen:

  • 750 gram sucadelappen of riblappen
  • 750 gram uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 blikjes à 400 ml. gepelde tomaten
  • 2 laurierblaadjes
  • 3/4 theelepel gemalen piment
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels rode wijn-azijn
  • 1.5 dl rode wijn
  • 1 dl  olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • zout, zwarte peper

Snijd het vlees in grote dobbelstenen, de uien in kleine stukjes en de knoflook in dunne plakjes. Bak de uien in een aparte koekenpan met een scheutje olijfolie op laag vuur gedurende ongeveer 15 minuten.
Verhit de olie in een zware braadpan en bak het vlees rondom bruin. Strooi er wat zout en peper over. Bak de knoflook heel kort mee en voeg de tomaten en specerijen toe Bak alles circa 1 minuut al roerend op halfhoog vuur.
Doe de azijn, wijn, honing en 150 ml water in de pan en breng alles aan de kook. Stoof het gerecht (af en toe roeren) met het deksel op de pan in 2 uur op laag vuur gaar. Controleer af en toe of er nog genoeg water is.
Doe dan de uien er bij en laat het nog 3 kwartier sudderen, terwijl je af en toe blijft roeren.

Tip: maak in één keer een dubbele portie, zodat je in de volgende dagen de stifado nog een keertje kunt opwarmen. Zoals bijna alle stoofschotels: weer opgewarmd smaken ze nóg lekkerder! 




  • m.kolk

    Lijkt mij lekker en ga het proberen maar….
    In Griekenland gebruiken ze kleine uien en dat wil ik ook graag proberen maar welke zijn dat en waar koop je die.
    Alvast bedankt voor de reactie..

    Gr. M.kolk

    • In de Griekse keuken worden inderdaad kleine uien gebruikt. Neem hiervoor gewoon een kleine gele ui of sjalotjes.

    • anneke

      Ik maak vaak stifado en ik gebruik dan kleine uitjes, ik koop deze bij de Turkse- of Marokkaans winkel.
      Hier koop ik ook makarnasi dit is de Turkse naam het zijn pastakorrels (lijken op rijstkorrels) wordt altijd in Griekenland bij de stifado geserveerd.
      Ik heb heel vaak veel succes bij mijn gasten.
      Groetjes Anneke Bunning

      • Jolan de Bruin

        Bij staat de stifado op zacht vuur te stoven. Het ruikt heerlijk. Ik zocht het recept op het internet, jaren geleden waren we in Griekenland in Parga en aten het op een heel klein pleintje, mooie herinneringen.