Twee verrassende variaties op lemon curd – We hebben pas een heerlijk recept voor een lemon curd geplaatst. We hoeven hier dus niets te vertellen over de oorsprong of waarvoor je het kan gebruiken. Bij iedere kokende levensgenieter staat een potje van deze heerlijke spread in de koelkast en dat kun je op allerlei manieren gebruiken, want ook in een smoothie of in je granola smaakt dit goedje heerlijk. Er gaat (bijna) niets boven die heerlijke smaak van citroen, maar het inspireerde mij om eens te experimenteren met andere fruitsoorten. Want de basis is eigenlijk te simpel voor woorden: boter, eieren en suiker. Omdat de blauwe bessen een prachtige kleur geven ben ik daarmee aan de gang gegaan. Samen met wat gember en limoen heb je een heerlijke variatie op de lemon curd. En deze curd met een prachtige paarse kleur kan je natuurlijk ook prima als fruitig donker randje gebruiken in je cake of taart of maak er een spectaculaire paarse cheesecake van. Ik noem hem ‘Blueberry-ginger curd‘.
En ja, omdat ik toch bezig was meteen een curd met mango, limoen en munt gemaakt. Zelfde principe en net weer een andere smaak, die door de munt lekker fris smaakt. Door de munt heel fijn te snijden en even te blancheren kan je er in de vijzel een prachtige pasta van maken en die gebruiken als je de curd maakt. Deze curd noem ik de ‘Mango-lime curd‘.
En eigenlijk zegt mijn geëxperimenteer al genoeg, de zelfgemaakte curd is te lekker. En heb je dan je eigen verrukkelijke variant gemaakt zorg dan voor goed gesteriliseerde potjes en je kan de curd zeker nog een aantal weken bewaren in de koelkast. Maar waarschijnlijk moet je al eerder nieuwe maken, want ik verzeker je dat hij voor die tijd al op is.
Omdat de blauwe bessen en de munt verschillend verwerkt moeten worden zal ik deze per curd eerst noemen. Volg daarna de algemene bereiding die voor beide curds hetzelfde is. Eerst de ingrediënten voor beide curds.
Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt
Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit exotische fruit.
Twee verrassende variaties op lemon curd
Blueberry-ginger curd
- 150 gram blauwe bessen
- 1 limoen, rasp en sap
- 1 el geraspte verse gember
- 150 gram fijne suiker
- 125 gram ongezouten roomboter
- 2 eieren, losgeklopt
Mango-lime curd
- 1 rijpe mango, geschild, gepureerd
- 1 limoen, rasp en sap
- 1 bosje verse munt, alleen de blaadjes
- 125 gram fijne suiker
- 125 gram ongezouten roomboter
- 3 eieren, losgeklopt
Voorbereiding:
Blueberry-ginger curd
Kook de blauwe bessen in een klein laagje water een minuut of 10 zodat ze goed zacht zijn. Duw de bessen daarna door een fijne zeef en van het vocht op. Maak gebruik van een lepel om al het vocht uit de bessen te drukken.
Mango-munt curd
Pureer de mango. Snijd de muntblaadjes heel fijn en blancheer ze in een klein laagje water. Maak van de munt in een vijzel een pasta.
Algemene bereiding
Smelt de boter, suiker en de rasp au bain marie (in een kom boven een pan kokend water, zorg ervoor dat het water de kom net niet raakt). Voeg daarna het blauwe bessensap, gember, limoensap-en rasp toe voor de blueberry- ginger curd of de mango- en muntpuree voor de Mango-lime curd. Blijf roeren met een houten lepel. Voer de eieren door het mengsel en roer door tot de saus steeds dikker wordt en aan de houten lepel blijft kleven. Dit duurt ongeveer een minuut of 20. Giet de curd in de potjes.
Je hebt nu (nog meer) heerlijke mengsels om op je brood te smeren, ijsjes te maken, in taarten te gebruiken, in je yoghurt te doen en ga zo maar door.
Eet lekker!