Een keukenklus voor minder leuke dagen buiten. Deze kroketten zijn niet alleen een feest om te maken maar ook een feest om te eten. Verstop er een stukje camembert in en de verrassing is compleet. Dit recept is genoeg voor 16 zalmkroketten die je als voorgerecht kunt serveren, maar ook als hoofdgerecht met een salade.
- 3 grote aardappelen (1kg), geschild en fijngesneden
- 1 fijngesnipperde kleine ui
- 400 gram uitgelekte zalm uit blik, in kleine stukjes
- 1 eetlepel versgehakte peterselie
- 2 theelepel geraspte citroenschil
- 60 ml citroensap
- 1 eetlepel azijn
- 1 losgeklopt ei
- versgemalen peper
- 60 gram camembert, in blokjes
- 35 gram bloem
- gemalen peper
- 2 losgeklopte eieren
- 1 – 1 1/2 kop verkruimeld vers witbrood
- olie om te frituren
Kook de aardappelen gaar, giet ze af en pureer ze. Doe de puree in een grote kom. Voeg de ui, zalm, peterselie, citroenschil en -sap, azijn, ei en peper toe. Goed roeren.
Verdeel het mengsel in 16 gelijke porties. Maak van elke portie een kroket van ca. 7 cm lang met in het midden een blokje camembert.
Meng bloem en peper op een stuk bakpapier. Rol de kroketten door de bloem, schud de overtollige bloem eraf. Dompel ze in de losgeklopte eieren en daarna in de broodkruimels zodat ze gelijkmatig bedekt worden. Schud de loshangende kruimels eraf. Laat 3 uur afgedekt in de koelkast staan.
Verhit de olie in een diepe, zware pan. Leg een paar kroketten tegelijk in de niet te hete olie. Frituur 5 min op een matig vuur tot ze goudbruin zijn. Haal ze met een tang uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm. Doe hetzelfde met de overige kroketten.
Tip: de kroketten kunnen tot het eind van stap 3 voorbereid worden en 2 dagen in de koelkast worden bewaard.