Zomerse groentesoep – Hoogseizoen, alle groenten komen tegelijkertijd van het land. Vooral moestuin bezitters weten dat. Met kilo’s tegelijk moet het verwerkt worden. Je geeft wat weg, je stopt wat in de diepvries, maar er is altijd zoveel dat je zoekt naar oplossingen. Wij noemen dat een luxe positie. Ook in de winkels kun je het merken. Groenten zijn veel voordeliger in de oogstmaanden. Reden genoeg om de oogst te vieren met een zomerse variant op de klassieke groentesoep.
Soepgroenten
Prei, wortel, kool, en als je wat meer betaald zit er paprika en wat verse kruiden bij. Zo’n 10 jaar geleden was er één soort soepgroenten te koop. Inmiddels zijn het “gelukkig” meerdere varianten. Met z’n allen zijn we gewend geraakt aan zakjes soepgroenten uit een koeling. Wij blijven nog steeds kiezen voor verse soepgroenten. Van alle groente restjes kun je een soepje maken. Een gebonden- of een heldere soep, het maakt niet uit. De soep die jij serveert is echt zoveel mooier en smaakvoller als je kiest voor je eigen, verse groentecombinatie. De mogelijkheden zijn legio.
Homemade Groentebouillon
Het is echt een kleine moeite om zelf even een groentebouillon te trekken. De smaak is zoveel puurder dan die van een tablet dat we het echt iedereen aanraden. Geen tijd? Natuurlijk kies je dan een keer voor een bouillontablet. Wist je ook dat je een groentebouillon ook prima in kan vriezen? Doe dit in ijsblokzakjes of -vormpjes zodat je later kunt pakken wat je nodig hebt.
Zomerse groentesoep
Groentebouillon
- 1 wortel
- het groen van 1 prei (maak je het hele recept, gebruik dan hier het groene deel van de preien die in de soep gaan)
- takjes peterselie
- tijm
- laurier
- serderijblad (maak je het hele recept, gebruik dan het blad van je bleekselderij)
- 1 ui
- peper en zout
Groentesoep
- 2 wortels
- 3 preien
- 1 gele courgette
- 1 groene courgette
- 2 tomaten
- 4 stengels bleekselderij
- 1 stuk van zoete rode paprika
- 1 aardappel
Zelf bouillon maken
Snij de groenten voor de bouillon in grove stukken en zet op in een flinke pan water. Breng aan de kook en laat ca. 30 minuten op een laag vuur sudderen. Breng de bouillon op smaak met zout en peper. Zeef de bouillon.
Groentesoep maken
Snijd alle soepgroenten in fijne brunoise, de prei in ringen. Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd in blokjes.
Verhit wat boter in een flinke pan en stoof daarin de aardappelblokjes, wortel en bleekselderij even aan. De harde groenten eerst. Voeg vervolgens de prei en de paprika toe. Voeg er steeds een beetje bouillon bij om de groenten langzaam te laten garen. Voeg de courgette toe en laat ook deze langzaam beetgaar worden. Doe vervolgens alle groenten bij de bouillon. Laat nog even sudderen en voeg dan de tomaat bij. De tomaten liever niet stuk laten koken.
Lekker even proeven en dan de zomerse groentesoep waar nodig nog verder op smaak brengen met zout en of peper.
Tip: De verse groentebouillon kun je ook vervangen door een homemade kippenbouillon.