Zure kool; geen zuurkool dus
Een slonzig stukje papier, een enkele krabbel en ergens in mijn binnenzak. Zomaar een schets van mijn boodschappenbriefje. Als foodblogger kan ik je vertellen dat er niet veel te plannen valt, maar zonder dat briefje blijf ik echt nergens. Op mijn boodschappenbriefje staat vandaag een witte kool. Dat moet wel een flinke zijn want ik wil er echt mee aan de slag.
Even ter kennisgeving, een witte kool is zo’n mooie ronde bal. Geen spitskool dus. Ik wil er 50 tot 70 eurocenten voor neertellen en dan moet het klaar zijn. Maar helaas. De witte kool bij mijn buurtsuper is niet heel populair. Zielig ligt er een wit kooltje van zo’n 300 gram. Oud en verschrompelt. Bij mijn vraag naar verse witte kool die ook een beetje groter is wordt er een deur geopend en komt er één of ander zakje tevoorschijn. Nee, dat wil ik echt niet.
Tja, dan toch maar een spitskool. Daar tel je een paar eurocenten meer voor neer in dit seizoen, maar het is niet anders. Doet er dan echt helemaal niemand iets met witte kool? Behoren deze mooie groen-witte ballen inmiddels ook tot de vergeten groenten? Dat is echt zonde, en daar wil ik vandaag dan ook gelijk maar verandering in brengen. Ik lever je vandaag echt het simpelste bijgerecht dat er bestaat. Zure kool. Je bent er in een paar minuutje mee klaar en iedereen aan tafel zal je vragen hoe je dat gefixt hebt.
Goed spul
Wie met goede ingrediënten werkt heeft echt niet veel nodig. Spitskool dus, en die gaan we flinterdun snijden. Daarbij pak ik een goede balsamico azijn en een mooie, gezonde en ook lekkere olie. Dan nog wat jeneverbessen, een teentje knoflook en een goede wok. Meer heb je echt niet nodig.
Zure kool
- 900 gram witte kool, of spitskool dus
- een stukje verse knoflook
- 4 eetlepels pompoenpitolie
- 2 eetlepels balsamico azijn (lees hier wat een goede keuze is)
- wat jeneverbessen
- zout en peper
Snij de kool ragfijn. Ik gebruikte hiervoor een mandoline. Je kunt het ook gewoon met een mes, maar het is echt belangrijk dat je zeer fijn snijdt. Verhit de olie in een wok op een niet te hoog vuur. Snipper wat knoflook en voeg toe. Laat even bakken en zet dan het vuur hoog. Voeg de balsamicoazijn, de jeneverbessen en de kool toe. Kruid wat bij met peper en zout. Roerbak slechts 1 minuut. Je wilt nog net knapperige kool op je bord, die uiteraard wel warm en gaar is.
Serveer met varkensvlees en aardappelkoekjes.