3x soep van (te) gekke groente
Onlangs zijn er drie wel heel bijzondere soepen op de markt gebracht door Kromkommer. Kromkommer is een nieuw bedrijf met een missie. Zij willen voedselverspilling tegengaan. Het is een initiatief van Jente en Lisanne. In 2012 wonnen zij met hun idee op de Duurzame Dinsdag een co-creatieprijs. Dat betekende dat zij hun droom met behulp van een innovatie expert konden starten. En via crowdfunding hebben zij vervolgens een startkapitaal weten te realiseren om zo het project te kunnen financieren.Kromkommer verwerkt onder andere tweebenige wortels, kromme komkommers en gebobbelde paprika’s in hun soepen. Deze buitengewone modellen kom je over het algemeen niet tegen in een supermarkt. De te kleine, te dikke, te kromme of te grote exemplaren belanden vaak op de afvalberg. Dat is ongeveer 10 tot 15 procent van alle gekweekte groente in Nederland. En dat is zonde, want zij smaken net zo lekker en zijn net zo gezond als de groente met de ‘perfecte’ looks.
“Duurzame Dinsdag verzamelt al 14 jaar duurzame ideeën uit de samenleving, die op de eerste dinsdag van september in de Duurzame Dinsdagkoffer wordt aangeboden aan het kabinet.”
Gekke groente waar koop je die?
Wij als consument willen groente en fruit waar niets aan mankeert, maar vergeten dat wij daar wel extra voor moeten betalen. Dat kan toch anders. Ga eens een keer kijken op een biologische markt, bij de Turkse groenteman of bijvoorbeeld De Bazaar. Daar vind je wel grappig gevormde soorten die je voor een klein bedrag kunt kopen. Een zak vol verse vitamientjes voor bijna niets.
Misschien kweek je wel groente op je balkon of in de achtertuin. Gooi jij dan de ‘misvormde’ exemplaren op de composthoop? Nee, toch! Je bent trots op wat je helemaal zelf hebt gekweekt. Die groente was je af, snij je fijn en vervolgens gaan het een salade of de pan in. Wat verse kruiden erbij en dan lekker genieten van je eigengemaakte soep.
Lekker Tafelen is de uitdaging aan gegaan. Wij hebben voor jullie drie lekkere soepen gekookt. Zij zijn makkelijk van verse ingrediënten te maken en smaken heerlijk.
Verse tomatensoep zelf maken
We gooien met zijn allen veel eten weg
Héél veel eten. En waarom eigenlijk? Met overgebleven groenten kun je geweldige dingen doen. Voeg twee groenten samen en je hebt weer een volle pan. Maar ook groenten die een vreemde vorm hebben, of een plekje, deukje, gaatje, scheurtje kunnen prima gebruikt worden. Er zijn genoeg marktkoopmannen en/of groentejuweliers die aan het eind van de dag groenten en fruit over hebben wat er niet meer zo fraai uit ziet, maar wat prima gebruikt kan worden. Zij willen er graag van af tegen een lagere prijs, jij maakt een heerlijk gerecht! Bijvoorbeeld deze heerlijke tomatensoep met gele snoeptomaatjes.
Verse soep van Rauwe bieten
Bietensoep. Een soep die waarschijnlijk niet vaak op tafel staat. En dat is zo jammer, want deze soep is zo smakelijk. Er zijn verschillende soorten bieten, zomerbieten en winterbieten. Zomerbieten worden aan bosjes met het loof eraan verkocht en zijn veel kleiner dan de winterbieten. Winterbieten zijn namelijk veel groter, maar ook langer houdbaar. Zo kun je zomerbieten ongeveer 1 week met het loof eraan in de koelkast bewaren en winterbieten wel enkele weken op een koele plaats van 12 á’ 15 graden. Een ander verschil is dat winterbieten veel langer moeten koken dan zomerbieten. Winterbieten moeten al gauw 2 uur koken en zomerbieten kunnen met 30 minuten al klaar zijn.
Soep van (te)gekke wortelen
De wortel wordt vaak gebruikt voor winterse soepen, lekker bijvoorbeeld in een echt Hollandse erwtensoep. Deze veelzijdige groente is in de zomer ook heerlijk om te eten als smeuïge soep of door een salade. Wortels bevatten veel bètacaroteen. Bètacaroteen wordt in ons lichaam gebruikt als antioxidant. Dit helpt je weerstand te verhogen.
Geïnspireerd door één van deze soepen? Ga zeker eens zelf aan de slag met verse groenten om een soep te maken. Ideaal om restjes te verwerken. Ben je de gelukkige bezitter van een moestuin, dan weet je ongetwijfeld ook dat je vaak grote hoeveelheden van één groente tegelijk verwerkt. Soep is een ideale oplossing. Maak een soep voor de lunch, een voorgerechtje, een tussendoortje of serveer een maaltijdsoep voor een makkelijke dag. Laten jullie ons in onderstaande poll weten hoe jullie soep maken?