Palmpasenstok met broodhaantje – Superleuk om voor Pasen te maken. Dit is geen Bijbelverhaal, maar een recept dat een Bijbelverhaal uitbeeldt. Met dit recept ga je niet alleen knutselen in de keuken, maar ook met stokken, vlaggetjes en meer. Echt de moeite waard en als die eenmaal op tafel staat heb je heel wat uit te leggen. Leer onderstaande tekst maar uit je hoofd.
De traditie van de palmpasenstok met broodhaantje
Palmpasenstokken zijn een typisch Nederlands en Duits gebruik. De herkomst is niet helemaal duidelijk, maar er wordt verteld dat die voorchristelijk is. Palmzondag, de zondag voor Pasen, herdenkt men dat Jezus op een ezel Jeruzalem introk en door de mensen werd verwelkomd met palmbladeren. Zoals nu vaak gedaan wordt met vlaggetjes op Koningsdag. Een week later zou hij aan het kruis sterven.
De palmpasenstok met broodhaantje vertelt eigenlijk het verhaal van de laatste week van het leven van Jezus
Aan een palmpasenstok hangen allerlei versierselen, die zijn niet zomaar lukraak gekozen, ze hebben echt een betekenis. Als je een palmpasenstok maakt, is het dan ook de bedoeling dat je de symbolen verwerkt in je versieringen. Er zijn nogal veel symbolen, dus niemand neemt het je kwalijk als je er een paar uitkiest.
De symbolen voor de palmpasenstok
Het kruis: De palmpasenstok is altijd in de vorm van een kruis om ons eraan te herinneren dat Jezus aan het kruis is gestorven.
Een broodhaantje: Op de stok zit een broodhaantje Het brood herinnert aan het Laatste Avondmaal van Jezus, waar hij het brood afbrak en deelde met zijn discipelen.
De haan herinnert aan de voorspelling die Jezus aan Petrus doet tijdens dat Laatste Avondmaal. Namelijk dat voordat de haan de volgende ochtend driemaal zal kraaien, Petrus Jezus zal verloochenen. Hoewel Jezus wordt verraden door Judas, wordt hij ook door Petrus verloochend. Nadat Jezus de volgende ochtend is gearresteerd en Petrus erop wordt aangesproken dat hij bij Jezus hoort, zegt hij, waarschijnlijk uit vrees voor zijn eigen leven, dat hij hem niet kent. Vlak daarna kraait de haan.
Dertig gedroogde vruchtjes: Bij het verhaal over de dood van Jezus hoort ook het verhaal van Judas, die Jezus verraadt voor “dertig zilverlingen”. De slinger van 30 gedroogde vruchtjes zoals rozijnen staat symbool voor die zilverlingen.
Twaalf nootjes: Hoewel Jezus veel mensen onderrichte, had hij twaalf volgelingen die dicht bij hem stonden. Dit zijn de twaalf apostelen waarmee hij ook zijn Laatste Avondmaal genoot. De 12 noten aan de palmpasenstok staan symbool voor die twaalf apostelen.
Eieren: Bij Pasen horen eieren, ze staan symbool voor een nieuw begin. Het verhaal van Pasen is ook het verhaal van een nieuw begin. De Bijbel vertelt dat Jezus opstaat uit de dood. Dit kun je zowel letterlijk als figuurlijk nemen, de meningen zijn hierover nogal verdeeld.
Vlaggetjes: Omdat hier geen palmbomen groeien werden ze oorspronkelijk vervangen door buxustakjes, die op hun beurt vaak worden vervangen door vrolijk gekleurde vlaggetjes.
Dit heb je nodig om een palmpasenstok te maken:
- Twee houten stokken, de ene langer dan de andere om een kruis mee te maken.
- Broodhaantjes, het recept en de beschrijving hiervan staat op de pagina.
- Lint en stevig gekleurd papier om een vlaggenlijn te maken om de stok mee te versieren.
- 30 rozijntjes of gedroogde cranberry’s
- 12 doppinda’s
- plastic eitjes
Broodhaantjes
Broodhaantjes horen echt bij Pasen, voor op de palmpasenstok, maar ook bij het ontbijt of brunch. Het staat zo gezellig op de meestal toch al kleurrijke tafel met Pasen. Het is een gezellig werkje om samen te doen. Misschien worden ze niet direct perfect, maar het gaat om het idee. En een zelfgemaakt broodhaantje smaakt natuurlijk veeeeel lekkerder dan een gewoon broodje. Trek er wel minimaal 2 uur voor uit, want lekker brood heeft tijd nodig om te rijzen.
Maak met een (sate)prikker een oogje dwars door het deeg heen, dat mag een beetje groot lijken, het deeg gaat nog uitzetten en anders zou het oogje na het bakken niet meer zichtbaar zijn. Je kunt eventueel een rozijntje als oogje gebruiken, maar ze verbranden nogal eens. Doe dat rozijntje er dan achteraf op.
Vrolijk Pasen!
Palmpasenstok met broodhaantje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram tarwebloem
- 6 gram zout
- 5 gram gedroogde gist
- 30 gram zachte boter
- 10 gram basterdsuiker
- 1/2 ei losgeklopt
- 120 ml lauwwarm water
- 2 eetlepels melk
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je broodhaantjes:
Roer het meel, zout, suiker en gist door elkaar. Doe er het lauwwarme water, het losgeklopt ei en de boter bij. Kneed dit tot een soepel en elastisch deeg. Afhankelijk van de kwaliteit van de bloem kan het zijn dat er nog een klein beetje water bij moet. Het moet een stevig, maar toch soepel deeg zijn. Dit duurt minimaal 10 minuten. Je moet het deeg makkelijk uit elkaar kunnen trekken zonder dat het direct scheurt.
Maak een mooie bol van het deeg en bestrijk hem met een beetje zonnebloemolie. Leg het deeg in een kom en dek af met een stukje plasticfolie of een theedoek. Laat het op een warme plek in ongeveer een uur in volume verdubbelen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Haal het deeg uit de kom en duw alle lucht eruit. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukjes van ongeveer 60 gram. Maak er mooie bolletjes van en laat ze even rusten. Duw de bolletjes weer plat en rol ze op tot worstjes. Als je dit bij alle broodjes gedaan hebt rol je de worstjes uit tot strengen die in het midden iets dikker zijn van ongeveer 15 cm.
Leg de rolletjes deeg in een U-vorm op de bakplaat en neem eventueel een extra stuk bakpapier om ze over twee platen te verdelen. Het zou jammer zijn als ze tegen elkaar aan komen tijdens het rijzen en het bakken. Steek met een satéprikker door het broodje om een oogje te creëren. Bestrijk de broodjes met een beetje melk en knip ze in om een snavel, een kam en een staart te maken. Zie plaatje.
Laat de broodhaantjes een klein uurtje rijzen tot ze mooi luchtig zijn. Bak ze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar in een oven van 180 graden.
Laat de broodhaantjes afkoelen en verpak ze in plastic om uitdrogen te voorkomen.
Tafel lekker !!