Het is nieuw, lekker, voedzaam: quinoa. Veel mensen zijn nog niet heel erg bekend met dit superfood, maar om eerlijk te zijn bestaat dit ‘graan’ al eeuwen. Quinoa bestaat al meer dan 5000 jaar en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het werd door de Inca’s verbouwd, die daar leefden. Zij noemden het La Chisiya Mama, oftewel de moeder der aller granen. Zij zagen quinoa (kien-wah) als hun heilige voeding.
Waarom is quinoa dan zo bijzonder? Het is gezond, bevat geen gluten, is een goede bron van eiwitten, vezels, gezonde vetten en heeft een lage glycemische index. Als je glutenintolerant bent kan je dit wel eten evenals je vegetariër bent of een ander dieet volgt. Eigenlijk is quinoa goed voor iedereen!
Quinoa is nog niet erg bekend bij het grote publiek. Wat is het? Hoe lang moet het koken? Hoe bereid je het? Daar wilden chef-kok Eric van Veluwen en meesterpatissier Robèrt Beckhoven verandering in brengen. Daarom schreven zij het kookboek Quinoa Nummer 1 superfood. In dit leuke kookboek staan 75 heerlijke recepten voor alle menugangen. Er is zelfs rekening met allergiën gehouden. Bij elk recept staat een icoontje wat er niet door het recept zit. Bijvoorbeeld, een icoontje van een pinda met een grote streep erdoor, betekent dat het recept pindavrij is. Naast deze heerlijke recepten staat er ook veel uitleg over quinoa. Hoe moet je het koken, de gezonde eigenschappen van quinoa en zelfs een stukje geschiedenis.
Natuurlijk was ik erg benieuwd naar de recepten van het kookboek en daarom maakte ik mijn zondagmiddag vrij om een lekkere quinoaspread te maken. Deze spread kan je lekker serveren bij versgebakken brood op een luie en regenachtige zondagmiddag. Daarnaast is het vegetarisch en supergezond!
Hartige spread:
Voor 300 gram spread
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 20 minuten
Wat heb je nodig:
- pan
- weegschaal
- bakje
- snijplank
- keukenmachine
Ingrediënten:
- 100 gram quinoa
- 2 deciliter bouillon
- scheutje olijfolie
- 1 teentje knoflook
- ¼ rode peper, met of zonder zaadjes
- sap van 1 citroen
- zout
- eventueel verse kruiden
Kook de quinoa in 2 deciliter bouillon in circa 10 minuten gaar en laat het afkoelen. Draai de quinoa met de andere ingrediënten kort tot een fijne massa in een keukenmachine. Schep de spread in een bakje en serveer met versgebakken brood.
Ben je ook nieuwsgierig geworden en wil je het boek bestellen?
Quinoa Nummer 1 superfood van Eric van Veluwen en Robèrt van Beckhoven is te koop bij Polaire. ISBN: 978 90 488 1950 8
Uitgever: Carrera culinair
Quinoa is overal uitverkocht en men weet niet wanneer er weer geleverd kan worden.
Hier is Quinoa gewoon verkrijgbaar Guus Henrikse: pit-pit.com quinoa