Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoofschotel maken? Scoor met deze tips!

stovenHeerlijk, het wordt weer herfst. Als we een stevige wandeling door het bos maken komen we weer prachtige paddenstoelen tegen en als we dan thuis komen houden we van iets warms. Bij mij wordt dat vaak een prachtige stoofschotel. De geur, de eenvoud, de sfeer maken dat ik echt trek krijg.

 

Kijk maar eens bij onze ruime selectie stoofschotels. Van echte klassiekers tot moderne varianten, je vindt ze op “Lekker Tafelen.nl” Klik op deze link en u krijgt ons overzicht in beeld.

 

Voor de liefhebber nog een paar tips:

Neem de tijd:

Het belangrijkste middel om je stoofschotels tot een succes te maken is: Neem de tijd! Vooral het stoven van rundvlees heeft wat langer nodig. Voordeel is wel dat je alleen de voorbereiding doet, het vlees aanbraadt en dan mag het langzaam sudderen zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Een prima klus voor het weekend dus. Wil je de schotel door de weeks eten? Geen probleem hoor, want de schotel kun je prima van te voren klaar maken en even wegzetten. Als je ervan houdt kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd wat peertjes stoven. Dan maak je optimaal gebruik van de tijd die je nodig hebt.

Tips voor het aanbraden van je vlees:

Het aanbraden creëert een heerlijke lucht in huis en je vlees krijgt er zo’n prachtig mooie kleur van. Zorg wel dat het vlees op kamertemperatuur is. Doe het aanbraden van het vlees in kleine beetjes om te voorkomen dat er teveel vocht vrij komt. Hierdoor zou je vlees kunnen gaan koken i.p.v. bakken. Na het aanbraden kun je het stoofvocht (bouillon) toevoegen. Zorg dat deze op temperatuur is zodat je het vlees niet laat “schrikken” als je het vocht toevoegt.

Lekker zachtjes sudderen:

Daarna kan de pan op het sudderpitje van je fornuis. Gebruik eventueel een vlamverdeler. Laat het vooral heel zachtjes garen. Als je te hard gaat wordt het vlees taai. Wil je, als het vlees gaar is, de saus nog binden met bijvoorbeeld maizena? Haal dan wel eerst je vlees uit de pan, bindt de saus en voeg dan het vlees weer toe. Het bindmiddel onttrekt anders al het vocht aan je vlees waardoor het droog en taai wordt.

Zo, genoeg gekletst, nu tijd voor een lekker stevige stoofschotel uit eigen keuken.

PrintenStoofschotel maken? Scoor met deze tips!

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. ixult zegt

  bij mij wordt het vlees altijd taai en ik kan er maar niet achter komen waarom. ik denk dat ik te heet op zet maar mn fornhuis kan niet zachter!

  1. Redactie zegt

   Beste ixult,
   Het taai worden van je vlees is inderdaad het gevolg van te hoog vuur. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van het ouderwetse treefje / sudderplaatje.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.