Vis bereiden in de oven – Vis garen in de oven is één van de makkelijkste en minst tijdrovende bereidingswijzen. Naast het gewoon bakken van een visje is de ovenbereiding erg populair. Al is het alleen maar dat jij de tijd hebt om een wijntje te pakken terwijl de vis gaart in de oven en de geur je vast tegemoet komt. Zeker weten dat jij straks dubbel geniet. In deze special tref je de voordelen van bereiding in de oven en helpen we je aan een aantal heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
Verschillende manieren van bereiden
Er zijn verschillende manieren om vis te bereiden. In deze special ligt de nadruk op vis uit de oven. Wil je meer weten over de overige mogelijkheden van bereiden? Lees dan ons artikel over vis bereiden.
Vis bereiden in de oven. Van lasagne tot knapperig laagje
Vergeleken met de mogelijkheden die hierboven staan om vis te bereiden, is de oven het veelzijdigst in te zetten. Enkele van de bovenstaande bereidingswijzen kunnen ook met de oven bereikt worden, zoals grillen, stoven en pocheren. Je kunt met de oven echt eindeloos variëren zoals vis in een pakketje, vislasagne, gegratineerde vis, vis met een krokant dekje.
De Lekker Tafelen recepten uit het archief illustreren de veelzijdigheid van het gebruik van de oven. Kijk maar eens naar deze recepten:
Vis en papillotte met jeneverbessen en prei
Visb’stilla: heek in filodeeg
Vispastei
Verse kabeljauw bruschetta uit de oven
Hele dorade uit de oven
Dorade ovenschotel met groente, kruiden en aardappelen
Zalm met pesto en parmaham uit de oven
Zeebaars met Mediterraanse kruiden uit de oven
Voor- en Nadelen van bereiding in de oven
Je kunt in de ovenschotel vocht naar keuze toevoegen en alvast de groenten mee laten garen.
Algemeen is aan te geven dat de bereidingstijd in de oven voor dunne filets circa tien minuten is, de dikkere stukken 20 tot 30 minuten. Door de ovenschaal af te dekken met aluminiumfolie gaart de vis sneller. Je eindigt dan alleen niet met een visschotel met een krokant korstje. Het enige nadeel van het gebruik van de oven is dat in sommige gevallen niet goed te zien is hoever de vis al is gegaard. Dat is vooral het geval met pakketjes, en dergelijke. Met bijvoorbeeld pocheren kun je dat wel weer goed in de gaten houden door regelmatig een blik in de oven te werpen.
Inspiratie – Visrecepten uit de oven
En natuurlijk zijn wij de keuken ingedoken om je te inspireren met lekkere, vernieuwende visrecepten uit de oven.
Forel pakketje uit de oven
Scoor met dit recept van een forel pakketje uit de oven. Iedereen krijgt zijn eigen pakketje met vers gestoomde groenten en heerlijke vis.
Zeebaars in een zoutkorst; Met volop verse kruiden
Probeer eens zeebaars in een zoutkorst. De vis wordt gegaard in een dikke laag zout. Zout isoleert de vis zodat er geen sappen ontsnappen. Dit wordt smullen
Vis ovenschotel met zomergroenten
Deze snelle en gezonde vis ovenschotel met zomergroenten maken we met steenbolk. Als je daar niet aan kunt komen neem je kabeljauw.
Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
Deze vis ovenschotel bewijst hoe smaakvol, maar ook hoe makkelijk het is om een eigen visgerecht op tafel te zetten. Geniet van pure smaken.