Stoven; Heb jij de smaak al te pakken?

Stoven; Heb jij de smaak al te pakken?

Stoven is meer dan alleen hachee. Meer dan dobbelsteentjes vlees met een mix uit een pakje lang laten pruttelen op een vuurtje. Stoven is echt genieten. Genieten van de aankoop, de bereiding, de geur, de kleur en het uiteindelijke eindresultaat. Dan hebben we het echt niet alleen over een mooi stuk rundvlees. Ik kan net zo blij worden van een kist stoofpeertjes, een flinke reebout of een kippetje. We zetten dan ook graag wat tips voor je uit die je ongetwijfeld helpen aan inspiratie. Het doel is niet dat je onze tips letterlijk gaat volgen. Het doel is wel dat je zelf de smaak te pakken krijgt. Heb je eenmaal plezier in stoven en heb je de trucjes onder de knie, dan kun je ook rekenen op smaak op het bord.

Stoofvlees

Let eens op de mooie structuur van stoofvlees.

Langzaam gegaard rundvlees

Rundvlees is het meest geliefde stoofvlees. Denk er aan dat het wel degelijk uitmaakt welk stukje vlees je dan pakt. Hoe is het gesneden, van welke koe komt jouw vlees en welk deel van de koe is het meest geschikt om te stoven. Laat je niet te snel verleiden tot impuls aankopen uit de pakjesvitrine van de supermarkt. De smaak van je stoofschotel pak je echt al bij de aankoop. Bezoek een echte slager en laat je adviseren over je vleeskeuze, maar ook over de gaartijd van jouw vlees.

Alvast wat tips nodig? We hebben het tot op de bodem uitgezocht.

Stoven met rundvlees, de riblappen, sucadelappen of de runderlappen

Riblappen en sucadelappen hoef je echt niet kleiner te snijden, als het goed is valt je vlees uiteindelijk vanzelf uit elkaar.

Iets zuurs zorgt ervoor dat het bindweefsel (pezen en zenen) afbreekt en verkort de bereidingstijd iets. Denk aan een scheutje wijn, azijn, mosterd of wat tomatenpuree.

Stoven; dit zijn klassiekers

Klassieke stoofschotels die al regelmatig op tafel komen zijn natuurlijk de hachee, de boeuf bourguignon en de goulash. De recepten van deze klassiekers vind je op Lekker Tafelen.

Limburgs zoervleisj

Limburgs zoervleisj – Lokale lekkernij die absoluut meer aandacht verdient.

Draadjesvlees zoals vroeger; Smelt op je tong

Hollandse draadjesvlees; Oma wist er wel raad mee. Jij ook?

Hachee recept

Runderhachee; De echte klassieker die veel op tafel komt. Hoe maak jij dit gerecht?

Boeuf Bourguignon bereiden

Boeuf Bourguignon – Franse klassieker waarin champignons en sjalotten een belangrijke rol spelen

Probeer eens Iers Rundvlees. Dit vlees van grasgevoerde koeien is echt super mals en absoluut een aanrader (sponsored)

Traditionele stoofschotel

Probeer eens deze Traditionele stoofschotel met Iers rundvlees

Stoven met rundvlees

Stoofpot van rundvlees met veel groenten en verse kruiden

Stoven op een petroleumstel

Stoofschotel van rundvlees, gegaard op een petroleumstel

Stoven met sucadelappen

Sucadelappen – Grote-stappen-snel-thuis stoofschotel

spoelder stoven

Voor het beste stoofvlees van rund, varken, kip of wild laat je je adviseren door een echte slager

Stoven kan ook heel goed met varkensvlees

Veel minder bekend is het stoven met varkensvlees. Toch levert het mooi gerechten op. We delen graag een paar voorbeelden. Probeer het maar eens met een hamschijf, met varkenswangetjes of zelfs met filetlapjes.

Stoofpot van varkenswangetjes

Stoofpot van varkenswangetjes

Stoofpotje van gerookte hamschijf

Stoofpotje van gerookte hamschijf

Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht

Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht

De lekkerste stoofschotels van….

Langzaam garen, ook wel slowcooking genoemd, kan met alle soorten vlees. We denken altijd eerst aan rundvlees, maar varkensvlees kan dus ook, en dan hebben we nog kalfsvlees, lamsvlees, kip, wild en niet te vergeten vis. Kijk maar:

Stoven met lamsvlees

Stoven met lamsvlees

Stoven met kip

Stoven met kip

Stoven met kalfsvlees

Stoven met kalfsvlees

Stoven met wild

Stoven met wild

Stoven met vis

Stoven met vis

Groenten en fruit; vang de smaken door langzaam garen

De hier boven genoemde stoofschotels zijn allemaal met vlees en of vis. Maar ook groenten en fruit kun je stoven. Het is niet de meest toegepaste kooktechniek vanwege de bereidingstijd. We willen graag snel, makkelijk en zonder gedoe. Aan dat laatste voldoen de stoofschotels overigens wel. je bereid het voor, zet het op en hebt er voorlopig geen omkijken meer naar.

Groenten stoven

Groenten stoven

Fruit stoven

Stoven met fruit

Alle recepten op deze pagina zijn stuk voor stuk in de eigen keukens van ons bloggersteam gemaakt. Bij alle recepten geven bloggers tips en trucs. Daarmee ben je verzekerd van een goed recept, en met een beetje liefde (die je keihard nodig hebt bij het bereiden van een stoofschotel) behaal jij echt het zelfde resultaat.

Probeer het vooral zelf ook. Laat ons vooral onder de recepten weten of het gelukt is. Misschien heb jij nog tips, trucs of geheime ingrediënt wat het allemaal nog beter en leuker maakt.