Pastasaus van verse tomaten

Pastasaus van verse tomaten


Een snelle pastasaus voor de a la minute keuken maak je misschien met bliktomaatjes. Een pastasaus van verse tomaten geeft je echter veel meer voldoening. Dit is gewoon simpel pastasaus maken van verse tomaatjes. Kies voor een echte smaakvolle tomaat en zorg voor de juiste verhouding in kruiden, suiker en tomatenpuree. Zo maak je de pastasaus zoals alleen mamma dat kan! Of pappa natuurlijk. 

  • 1 1/2 kilo grote en goed rijpe tomaten
  • 1 eetlepel olie
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • zout en peper

Snijd in de onderkant van elke tomaat een kruisje. Leg de tomaten 2 minuten in kokend water; haal ze er met een tang weer uit en laat ze uitlekken. Pel de schil; begin bij het kruisje. Snijd de tomaten in blokjes.

Verhit de olie in een middelgrote pan. Voeg de ui toe; op middelhoog vuur 3 minuten roeren tot de ui zacht is. Knoflook toevoegen en 1 minuut bakken. Tomaat, oregano, tomatenpuree en suiker toevoegen.

Aan de kook brengen, op laag vuur saus zonder deksel 15 minuten zachtjes laten koken tot de saus iets ingedikt is.

Breng op smaak met zout en peper.

Bewaren:

Deze saus kunt u 2 dagen, afgedekt, bewaren in de koelkast. Als u de saus invriest kunt u deze ca. 2 maanden bewaren.

Tip

Deze saus is ook heel geschikt als pizzasaus of serveer deze tomatensaus eens bij gebraden rundvlees of lamsschnitzel.

 





  • Sijtske van Lambalgen

    Waarom staat in dit recept dat je er alsnog een blikje tomatenpuree aan toe moet voegen? Dan is het toch niet “vers” meer?

    • Tomatenpuree wordt veel gebruikt als smaakversterker Sijtske. Ik zie het dan ook bijna als specerij, en het geeft de tomatensaus net even dat beetje extra.

      • Kruiden & Specerijen

        Lekker basis recept, kan je wat mee.

        • Dat is het mooie van basisrecepten. Je kunt er alle kanten mee op. Ouderwets uit je hoofd leren dus, of effe opzoeken op Lekker Tafelen 🙂

    • Kruiden & Specerijen

      Omdat er zout in die puree zit. Laat de puree weg en voeg zelf wat zout
      (snufje = ~0,25 g) toe, dat geeft ook dat extra. Door het weglaten van
      de puree wordt het ook drastisch minder zuur en kun je de suiker ook
      weglaten. Zou zelf
      nog wat thijm en rozemarijn bijvoegen. Voor een extra toevoeging nog
      behoorlijk wat paprikapoeder en een mespuntje cayennepeper (als je geen
      pikante paprikapoeder hebt).

      Nu ik toch bezig ben, ook mijn eigen recepten veranderen tijdens het koken, extra uitje (sjalotten), worteltje en wat prei, alle
      zeer fijn gehakt, erbij doen en 15 minuten laten pruttelen met deksel en
      dan 15 minuten indampen. Ook geen bouillonblokje nodig zoals hier
      eerder (als zeer welkome aanvulling) geadviseerd werd.

      I.p.v. het velletje eraf peuteren, gewoon laten zitten, tomaat in vieren, groene pit er uit en dan in tweeën snijden. Alles behalve de groene pit in de pan doen. Een grote zeef nemen en een soeplepel liefst met scherpe rand, steeds een lepeltje in de zeef scheppen en ronddraaien met de rand van de lepel om het door de zeef te duwen. Mooi tijdstip zou zijn; 15 minuten trekken, zeven, 15 minuten indampen. De prut (velletjes + zaadjes) die je overhoud gooi je weg.

      • Kruiden & Specerijen

        Oeps, bericht volgt op puree als smaakversterker. Dat het iets extra’s geeft.

  • joke

    Wat een heerlijke saus. 400 gram tasty tom tomaten gebruikt en een rode peper. De rest zoals er staat. Even met de staafmixer erdoor. Heerlijk op m’n zelfgemaakte pizza’s.

    • Dat is veel smaak Joke, het werken met verse ingediënten wordt altijd met smaak beloond! Fijn dat het zo goed bevalt.

  • zo die ik het al jaren,maar dan met rundergehakt en pesto
    harstikke lekker en gezond

  • Kok

    Misschien een domme vraag maar moet je er ook water bij toevoegen als je de pastasaus laat koken ??? Ik bedoel dus nadat je de ui hebt laten koken en knoflook/ kruiden, en de tomaatjes in blokjes hebt gesneden en toegevoegd moet je dan nog water toevoegen?? Waar komt de saus vandaan vraag ik me heel erg af! Ik wil deze saus ook heel graag maken

    • Probeer het gerust Kok… water hoeft hier echt niet bij. De saus komt letterlijk uit de tomaat zelf. Mocht je achteraf toch willen verdunnen (ik zeg niet doen 😉 ) gebruik dan vooral geen water maar wat groentebouillon.

  • Geiske

    Mmm lijkt me lekker, ga het gelijk klaar maken voor morgen op brood.
    Een bedankje voor de voor de fijne werkbeschrijving.
    Alvast fijne feestdagen.
    Geiske

    • Laat je weten of het gelukt is Geiske?

      • Geiske

        Het was zo lekker zodat de vriezer nog even moet wachten om ook iets te krijgen 🙂

  • Sylvia

    Voor hoeveel personen is dit? Ik wil graag saus maken en dan invriezen, zodat ik ondanks dat ik vaak druk ben toch verse pastasaus heb!

    • Deze pastasaus van verse tomaten is voor 4 tot 6 personen Sylvia. Invriezen is natuurlijk een prima idee in de zomer. Tomaten kun je dan aanschaffen voor weinig geld. Ons advies is om het recept minimaal te verdubbelen.

  • lexywoters

    Ik heb deze saus met een italiaans kruidenpakketje al meegebakken en zonder suiker gedaan…hij is om te smullen zo lekker…
    Kruidenpakketje is van de albert heijn maar kun je ook zelf uit eigen tuin halen als je die hebt…(thijm, salie, oregano, rozemarijn en basilicum)

  • Alexandra

    de saus wordt minder zuur en zoeter door een stukje wortel fijngesneden mee te bakken, en ook door het langer te laten sudderen (italiaanse tip)

    • Dankje Alexandra, leuk dat iedereen er zo een eigen invulling aan geeft!

      • Lydia

        Even serieus suiker erin??
        Waarom, nergens voor nodig.
        Mensen alsjeblieft verban die suikers, smaakt zonder net zo lekker.

        • Waarom verbannen Lydia? Dat een pastasaus zonder kan zijn we eens en dat suiker minder moet, zijn we ook eens, maar verbannen?

      • Charmant

        Beetje tabasco erin smaakt ook lekker, paar druppeltjes maar!

        • Leuke tip! Ik gebruik altijd een klein scheutje Kikkoman. Geeft net wat meer diepte in de smaak.

  • Marjo

    Had tomaten over. Net de saus gemaakt. Heerlijk! Vanaf nu verse tomatensaus
    Beestje basilicum en Italiaanse kruiden erbij…jammie

    • Fijn dat we zoveel mensen blij kunnen maken met een eenvoudig, vers recept.

  • Daantje

    Wij vonden de saus heerlijk! Een beetje aangepast met wat extra kruiden
    Mijn kinderen aten nooit hun pasta op maar nu hebben ze er heerlijk van gegeten!
    Goed recept zeker met kinderen die niet van heel pittig houden!

    • Leuk om te horen Daantje, die ervaring heb ik ook met kinderen. Pure smaken doen het goed! En dubbel leuk om te horen dat je zelf met de kruiden in de weer geweest bent. Alle recepturen zijn altijd weer naar eigen hand te zetten. Helemaal leuk!

  • melk

    ik gebruik altijd kurkuma en peper in mijn pastasaus en op het laatst wat basilicum erbij heerlijk!!!! en gezond!

  • Kim

    Ik heb vandaag deze pastasaus gemaakt precies zoals beschreven. Helaas zat er geen reuk of smaak aan 🙁 daarnaast was het ondanks de suiker te zuur. Niet voor herhaling vatbaar wat mij betreft

    • Jammer om te horen Kim. Wij zijn dol op deze saus. Vergeet niet dat je volop kunt variëren met de kruiden.

    • Verkeerde tomaat

      Ik denk dat het aan de tomaten lag ander soort proberen

  • Linda

    Ik heb vandaag voor het eerst zelf pastasaus gemaakt omdat ik wil gaan koken met zo weinig mogelijk e nummers. Ik heb hem gemaakt volgens bovenstaand recept en er aan het einde nog wat verse basilicum aan toegevoegd. Was lekker!

  • MXMasterNL

    Gebruik al jaren Italiaanse tomaten uit blik voor mijn Pomodoro(Basissaus) en Passata. Sinds kort ook met San Marzano tomaten uit blik. Toch is dit zo’n lekker recept dat ik dacht: “We proberen het maar weer eens..” Echt goede Nederlandse tomaten gebruikt (Tasty Tom’s). Het eindresultaat smaakt op zijn best beter dan de basissauzen die ik in het verleden zelf met verse Nederlandse tomaten heb gemaakt, maar het blijft veel te zuur, te weinig zoet en de consistentie is te grof door het onrijpe vruchtvlees. (Omdat deze “verse” tomaten te groen geplukt worden.) Al met al een leuk recept, maar wil je zelf echt lekkere pasta saus gebruiken, gebruik dan goede kwaliteit tomaten uit blik. Wil je de tomaten uit blik ook kunnen “vertrouwen” zoals de auteur van het recept hierboven? Koop dan (biologische) San Marzano tomaten D.O.P.

  • Tineke Suanet

    Komt goed van pas, ik heb erg veel tomaten uit eigen tuin en door de saus in te vriezen heb ik er veel langer een lekkernij van, bedankt

  • Marloes

    Voor hoeveel personen is dit? Ik moet voor 7 man koken vanavond 😉

    • Waarschijnlijk komt mijn reactie te laat Marloes, maar ga uit van 4 personen.

  • g

    op deze manier maak ik ook altijd de sauzen voor de pasta,
    en natuurlijk wanneer je niet altijd zoveel tijd hebt,heb ik altijd wel pasta sauzen in de kast,als reserve.
    maar meestal sta ik lekker vroeg in de keuken,met tomaten,uien,oregano,meestal uit een potje,basilicum,gedroogd,en ook als extra wat extra tomaten puree,suiker,beetje azijn,voor het zure,of wat citroen,dat voeg je het laatste toe.
    de pasta is zo gekookt,en dan een lekkere frisse groene salade.
    en niet te vergeten de strooi kaas,heerlijk.

  • p.overbeeke

    geachte heer,
    was op zoek naar visrecepten,ingetoetst en daar kwam ik o.a.
    op uw site terecht,vind het een leuke site,nieuwsbrief aangevraagd en op favorieten gezet, zal er veel gebruik van maken ,veelsucces en groeten uit amsterdam.

  • Susan

    Wat bedoel je met tomaten puree? is dat uit een blikje?

    • Inderdaad, een blikje tomatenpuree geeft een frisse, intense smaak mee aan je tomatensaus. De tomatenpuree is altijd een beetje zurig, wanneer je dit eerst even aanbakt in een pan ontzuur je de tomatenpuree maar geeft deze wel z’n kracht aan je saus.

  • ik heb de lekkere pastasaus gemaakt voor mijn kinderen.
    ze vonden het heerlijk!
    ik ga het nu vaaker maken.en ook veel mensende tip geven om de pastasaus te maken