Recepten om zelf te maken



Stamppot prei met gebakken paprika en kippendijen
Wortelstamp met gebakken uien en braadworst
Gebakken aardappelen; Het geheim voor een perfect resultaat
Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
Krieltjessalade met mosterd
Aardappelpuree, basisrecept
Gnocchi zelf maken - smakelijke restverwerking
Aardappelkroketten zelf maken
Tiroler Gröstl: comfort food uit de bergen
Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Aardappelen

Aardappelen zijn super veelzijdig. Alleen weten velen van ons dat nog niet. De aardappel word vaak als onderdeel van een AGV’tje geserveerd. Aardappel, groente en vlees. En dat is prima, maar dan liever niet elke dag als gele klomp met jus erover. Soms ook lekker, maar variëren is het sleutelwoord tot gezonde voeding. Wat dacht je van aardappel, groenten en vlees maar dan in een ovenschotel? Of een heerlijke salade? Ook buiten de grenzen van Europa weten ze heel goed wat ze met de aardappel aanmoeten. Daarom hebben wij diverse recepten uit het buitenland.

Inspiratie

Jarenlang daalde de populariteit van de aardappel maar gelukkig door o.a. de inzet van de aardappelbranche is de aardappel weer populairder geworden. En dat is ook niet zo vreemd, want met de aardappel kun je zoveel meer. Wij geven je natuurlijk advies over hoe je het beste aardappel bewaard. En welke soorten je waarvoor kunt gebruiken. Want een vastkokende aardappel gebruik je voor andere recepten dan een zeer kruimige aardappel. Daarom geven wij je een dosis inspiratie om met de aardappel aan de slag te gaan.

Aanbevolen in deze tijd van het jaar

Onderstaand tref je regelmatig nieuwe inspiratie met de aardappel. Door steeds te variëren zul je veel vaker de aardappel op je menu zetten. Ze zijn hartstikke gezond en bijna altijd te combineren met verse groenten.

Pannenkoeken van aardappel

Deze Ierse aardappel pannenkoeken zijn erg leuk om eens te maken. Ze worden in kwarten gebakken en in Ierland worden ze vooral bij het ontbijt gegeten.

Stamppot Prei

Stamppot prei met gebakken paprika en kippendijen is een stamppot die het hele jaar rond lekker is. Dagje zonder vlees? Vervang de kippendij door geitenkaas

De lekkerste Friet maak je zelf

Weet je welke aardappel je gebruikt voor het bakken van frieten? Juist, een kruimige! Leg ze na het schillen eerst even in water voor een perfect eindresultaat.

Perfect gebakken aardappeltjes

Blancheer aardappeltjes even voor je ze bakt. Daarnaast kun je met diverse ingrediënten je gebakken aardappeltjes net wat meer spanning meegeven.

Wortelstamp met gebakken uien

Hutspot, of wortelstamp kent vele manieren van bereiden. De één wil meer uien, de ander meer wortel. Ook over het vlees wordt nogal eens gediscussieerd.

Gnocchi van een restje aardappelen

Een restje aardappelen over? Maak een Gnocchi. Deze Italiaanse gekookte deegballetjes zijn een heerlijk bijgerecht bij een winterse salade en een stukje vlees.


Tijd voor Stamppot

In de wintermaanden zijn de stamppotten razend populair. De basis van een stamppot is nog altijd een goed gekookte aardappel. Pureer de aardappel niet met een staafmixer, maar gebruik de ouderwetse en nog altijd functionerende aardappelstamper.

Stamppot-spruitjes-met-geitenkaas-rozijnen-en-spek

Stamppot spruitjes met geitenkaas

Een stamppot wordt vaak gezien als doordeweekse maaltijd. Deze stamppot spruitjes mag je echter gerust op zondag op tafel zetten voor je vrienden.

Stamppot-boerenkool-basisrecept-header

Stamppot boerenkool; het basisrecept

Stamppot boerenkool, het basisrecept voor deze klassieker is ontzettend gemakkelijk. In 45 minuten staat hij op jouw keukentafel! Wij vertellen je hoe.

Rodekool-stamppot-met-appel-en-ananas

Stamppot rode kool

Deze roze stamppot is eens een keer wat anders en kinderen vinden hem vaak superlekker. Door de zoete appel een echte aanrader.

Hutspot-met-klapstuk

Hutspot met klapstuk

Een klassieker, hutspot met klapstuk. Meer hoeven we niet te zeggen denk ik.


Verschillende kooktypen

Er zijn een aantal vaste soorten kooktypen voor aardappelen. Vastkokend, vrij vastkokend, kruimig en zeer kruimig. Ieder kooktype is geschikt voor een bepaald doel. Zo maak je van kruimige aardappelen de heerlijkste frites en zijn vastkokende aardappelen juist heel geschikt voor salades en ovenschotels. Lees hier waar alle kooktypen geschikt voor zijn.

Aardappelsoorten

Er zijn wereldwijd over de duizend soorten aardappelen en alleen al in Nederland worden daar zo’n 550 soorten van geteeld. Echter zijn lang niet alle soorten voor de winkel bestemd. Wij hebben een top 50 voor je opgesteld met de 50 meest voorkomende soorten. Je vind er de soorten, welk kooktype ze zijn en voor welke bereiding ze geschikt zijn. En wanneer ze verkrijgbaar zijn, indien bekend.

aardappelen-jute

Aardappelen bewaren

Wanneer worden aardappelen geoogst, wat is eigenlijk natrot en hoe voorkom je dat. Hoe kom ik van die vervelende uitlopers af? Kortom, hoe bewaar ik eigenlijk aardappels zodat je er langer van kunt genieten. Wij vertellen je het in dit artikel.

aardappelen-primeur

Basisbereidingen

Een aardappel is superveelzijdig. En met de juiste basisbereidingen kun je eindeloos variëren. Denk aan koken, bakken, uit de oven, uit de wok. Maar waar moet je op letten? Alle eenvoudige tips hebben we gebundeld op één pagina: Basisbereidingen voor de aardappel.


Aardappelrecepten

Wij zijn regelmatig aan de slag met aardappelen. De aardappel is echt een voedzame en gezonde toevoeging aan je maaltijd. De aardappel wordt te vaak alleen nog gekookt geserveerd. Waarom niet lekker een aardappeltje bakken, zelf aardappelpuree maken of zelf frieten bakken? Leer weer omgaan met deze bruine knollen en er gaat een wereld voor je open.

Aardappel kroketjes

Kun je die zelf maken dan? Jazeker! Van een restje aardappelpuree maak je deze verrukkelijke aardappel kroketjes of aardappel balletjes.

Aardappel brood

Aardappel brood

Ja echt, van aardappels kun je ook brood bakken. We leggen graag uit hoe dat in zijn werk gaat. Ontdek dit bijgerecht vandaag nog.

Patat bakken

Patat bakken

De basis van patat is de aardappel. Maar welke aardappel pak je daarvoor en hoe bak je daar dan de lekkerste frieten van? We leggen het hier uit.

Pannenkoeken met aardappelen

Pannenkoeken van aardappelen

Wist je dat ze Ierland ook pannenkoeken bakken van aardappelen? Ze verwerken de aardappel in het beslag. Deze pannenkoeken worden ook wel Potato Farl genoemd. Het recept vind je natuurlijk ook op Lekker Tafelen.

Aardappel koekjes bakken

Aardappel koekjes

Heb je aardappelen in je voorraadkast? Dan bak je in een mum van tijd ook deze verrukkelijke aardappel koekjes. In dit geval met courgette, maar je kunt er allerlei groenten aan toevoegen. Probeer het bijvoorbeeld ook eens met pastinaak of knolselderij.


Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden

Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden

Echte Kartoffelsalat: aardappelsalade volgens ouderwets recept

Echte Kartoffelsalat: aardappelsalade volgens ouderwets recept

Hasselback aardappels, je moet ze eens gemaakt hebben

Hasselback aardappels, je moet ze eens gemaakt hebben

Aardappelchips uit de oven

Aardappelchips uit de oven

Voor nog meer recepten met aardappel klik je hier