Recepten om zelf te makenFruit; Kies voor de smaak van het seizoen

Terug naar homepage

Verse vijgen
Verrassend veelzijdig

Lees meer

Kooktip: Een ananas schoonmaken doe je zo

Stoofpeertjes

Van ouderwets recept tot moderne varianten. Ga lekker zelf aan de slag in de keuken. Alleen van die heerlijke geuren krijg je al trek

Lees meer

Gedroogd fruit
Energieboost in de winter

Granaatappel, exotisch fruit om te ontdekken

Fruit; Kies voor de smaak van het seizoen

Vers fruit is op z’n lekkerst in het juiste seizoen. Op Lekker Tafelen ontdek je niet alleen die seizoenen, we helpen je ook aan tips om fruit eens heel anders te gebruiken. Even geen peer uit het handje maar een peer op een sandwich, in een salade of in een echt lekkere fruitcake.

Lekker vers van de markt

Koop je een schaaltje appels in de supermarkt of ga je naar de echte markt waar je de appels zo uit een veilingkist raapt. Het prijsverschil is enorm en een middagje op de markt is echt goed voor je inspiratie in de keuken.

fruit

Hollandse appels; Vier het seizoen

Winkels en kramen liggen weer vol sappige, Hollandse appels. Zorg dat je ze altijd in huis hebt. Een appeltje gaat al snel in de lunchbox mee naar school of naar het werk. Stap je ’s morgens op de fiets? Wat fiets er nu lekkerder dan met een appeltje in de hand.

Eén van de vereisten voor een lekker appeltje is dat hij knapperig en vol sap is. Door de appels op de juiste manier te bewaren (gewoon in de koelkast) blijft de appel ook lekker. Leg een appel bij voorkeur niet op een fruitschaal bij bananen. De appel wordt dan sneller melig.

Verwerk appels ook in een fruitcake, maak er appeltaart van of kies voor ander appelgebak. De bekende apfelstrüdel mag natuurlijk niet in het lijstje ontbreken. Serveer het eens als dessert met een huisgemaakte vanillesaus. Hete bliksem is de bekende appeltjes stamppot. Waar het vandaan komt maakt niet zoveel uit. Lekker is het wel! Door op deze manier de appels te gebruiken in de keuken haal je je dagelijkse portie fruit makkelijk.

Altijd in huis: Een appeltje voor de dorst

Op Lekker Tafelen vind je een keur aan appelrecepten. Laat je erdoor inspireren om vaker een appeltje te pakken. Maak er een gewoonte van om iedere week een volle zak appels bij de teler te halen.

appel1


Fruit en herfst, een seizoen om eindeloos van te genieten


Sappig citrusfruit

Sinaasappelen, mandarijnen, limoenen en citroenen kennen we allemaal. Maar ken je ook de Pomelo, de Sweety en de Grapefruit? Anders gevraagd, werk je er wel eens mee in de keuken?

Peren; Een kwestie van smaak

Zoveel perenrassen komen we niet tegen in de winkels en op de markt. Welke peer je kiest is echt een kwestie van smaak. Let ook op het verschil tussen hand- en stoofperen.

bananen-recepten

Bananen; Verrassend veelzijdig

Een banaan hap je snel even weg. Maar heb je er wel eens aan gedacht deze te gebruiken in bijvoorbeeld een chocolademousse, in cake, in brood en er is nog veel meer mogelijk.
Avocado; Populairder dan ooit

De avocado lijkt met de dag aan populariteit te winnen. We hebben massaal ontdekt dat de avocado heel gezond is. Onder de noemer superfood is de avocado pas echt populair geworden. Maar wat weet je eigenlijk van deze steenvrucht? Wanneer zie je nou dat een avocado rijp is bijvoorbeeld? We geven je tips en we helpen je aan de nodige inspiratie.

Soorten noten in één handig overzicht

Noten, ze zijn gezond en je kan er zoveel lekkers mee maken. Wij zetten de soorten noten voor je op een rij. Natuurlijk delen we ook onze recepten waarin noten een hoofdrol spelen. Noten zijn tenslotte hartstikke gezond. We willen je dan ook graag overtuigen om eens vaker een zak chips in te ruilen voor een zak vers gebrande noten.

Ontdek ook deze fruitsoorten

Kaki of sharonfruit

Kaki- of sharonfruit

Kiwi

Kiwi

Ananas

Ananas

Granaatappel

Granaatappel

Lekkers uit de Slowjuicer

Wartmann Slowjuicer

De slowjuicer perst langzaam het sap uit fruit en groenten. De Wartmann Slowjuicer doet dit met 30 omwentelingen per minuut. Vitaminen en mineralen blijven op deze manier optimaal behouden en sappen worden er op deze manier tot de laatste druppel uitgeperst. Ook bij de slowjuicer houd je net als bij de sapcentrifuge een deel pulp en een deel sap over. Ik heb persoonlijk helemaal niets met tarwegras, maar dit apparaat schijnt dit goedje als enige van de drie ook prima te kunnen persen. Het sap schijnt langer houdbaar te zijn dan dat van de sapcentrifuge, tot wel 48 uur, maar zoals eerder gezegd, ik kan het niet controleren. Ik drink het daarbij liever meteen op. Wat me wel logisch lijkt is dat wanneer je groente en fruit langzaam kneust er meer sap uitkomt, met een slowjuicer haal je dus meer sap uit je appeltje dan bij een sapcentrifuge.