Recepten om zelf te makenFruit; Kies voor de smaak van het seizoen

Terug naar homepage
Fruit; Kies voor de smaak van het seizoen

Fruit is gezond en lekker. Dat lijkt een alledaagse inkopper, maar zo vanzelfsprekend is het allemaal niet. Door ons drukke en jachtige leventje eten we lang niet altijd voldoende fruit. Fruit is al makkelijker, maar het moet nog makkelijker. Fabrieken schillen ons fruit, sapjes drinken we alleen nog in de stad waar voor een euro verse jus d’ orange verkocht wordt, maar zelf een ananas schillen doen we nauwelijks meer, laat staan dat we een verse fruitsalade op tafel zetten. Lekker Tafelen inspireert dan ook graag met tips en adviezen om meer fruit te eten.

Aardbeienseizoen weer van start

Hollandse Aardbeien seizoen

Wanneer het echt tijd is voor aardbeien weet je pas als je ze zelf in de tuin zet. In het vroege seizoen moet je dus echt goed opletten wat je koopt! De Hollandse Lambada aardbeien zijn inmiddels weer verkrijgbaar. Eén en al smaak en een bewuste lokale keuze. Zelf telen? Hier vertellen we je meer

Appels

Over design, smaak en seizoen

Appel seizoen

De Betuwe is echt niet meer de enige plek in Nederland waar appels groeien. Overal, ook in uw omgeving, zijn appelboomgaarden te vinden. Ook u kunt de groei van appels zien, van bloesem in mei tot die mooie sappige vruchten in augustus / september. Het Hollandse appelseizoen begint dan ook eind augustus. Dat zou u dus gewoon moeten weten!

Handperen en Stoofperen

Dit moet je er echt van weten

Peren seizoen

Het is zo normaal, zo enorm standaard dat er een peer op de fruitschaal ligt. Maar welke peer heb je daar eigenlijk liggen? Is het een Doyenne du Comice, is het een Conference of is het misschien wel een Anjou peer. Heb je de nieuwe Verdi peren al geproefd? Ja, ook achter alledaags fruit als een peer gaat een hele wereld schuil. Best leuk om je daar eens in te verdiepen.

Appel, kunstig garneren

Deze prachtige appel garnering kun je zelf gemakkelijk maken dankzij deze heldere stap-voor-stap uitleg.

LEES MEER

Bananen; 10 feiten over deze wondervrucht

  • De meest gegeten fruitsoort is de zoete banaan
  • Bakbananen bevatten minder suiker en meer zetmeel. Ze worden onrijp gebakken of gefrituurd
  • Bewaar bananen op een koele plek (13 graden is ideaal) In de koelkast wordt de schil snel zwart
  • Bananen op de fruitschaal zorgen ook dat je andere fruit sneller rijpt. Het Ethyleengas dat bananen los laten zorgt voor die rijping.
  • Leg bananen nooit in de buurt van je boeketje bloemen. Je bloemen zijn veel sneller weg door ditzelfde Ethyleengas.
  • De banaan wordt vaak ‘dikmaker’ genoemd. Natuurlijk zitten er meer vezels in dan in vele andere fruitsoorten, maar eet gerust een banaan. Het is een prima maagvuller die voorkomt dat je later op de dag gaat snoepen

Winter vitaminen; Ontdek vers citrusfruit

Mandarijnen, Proef voor je koopt

Mandarijnen, Proef voor je koopt – Mandarijnen van een slechte oogst? Dat verteld de foute groenteman. Wilt u proeven? Dat is het advies van de echte groenteman. Koop jij ook zo vaak een telleurstelling?

Citrus; soorten en seizoenen

Citrus; soorten en seizoenen – Duizenden rassen sinaasappelen, Mandarijnen, Citroenen, Limoenen en Grapefruits en dan hebben we het slechts over een topje van de ijsberg. We kopen massaal citrusfruit vanwege het gezonde imago. Je voelt jezelf herboren na het drinken van een glas verse jus

Sinaasappelen persen kan, maar ontdek ook…….

Sinaasappelen persen kan, maar ontdek ook……. Sinaasappelen, bij het woord alleen dromen we van boomgaarden in landen waar het warmer is als hier. We zien beelden van volle bomen en wie ze zelf heeft kunnen bewonderen weet hoe mooi dat beeld is.

Verse ananas, de ene is de andere niet!

Verse ananas, de ene is de andere niet!

Verse ananas, de ene is de andere niet! – Vers fruit eten, we weten allemaal hoe gezond dat is. De ananas behoort absoluut tot de populairste fruitsoorten. Wie in de supermarkt langs een koeling loopt met bakjes (vers) gesneden ananas kan de verleiding vaak niet weerstaan. Menig bakje verdwijnt direct in het mandje om al heel snel na aankoop genuttigd te worden. Op zich helemaal oké. Zorgwekkender is het aantal blikken ananas dat in datzelfde mandje verdwijnt. Bij marktkramen zien we de ananas steeds meer uitsterven.

Nog meer vers fruit maar nu niet in het seizoen:

Bramen

Bramen

Perzik en Nectarine

Perzik en Nectarine

Pruimen

Pruimen

Nashi peer

Nashi peer

Aardbei

Aardbeien

Meloen

Meloenen

Kersen

Kersen

Bessen

Bessen

Kakifruit

Kakifruit

Verse vijgen

Verse vijgen

Grote hoeveelheden fruit verwerken

Omdat de meeste fruitsoorten in Nederland in dezelfde periode geoogst worden is het verstandig een beetje meer aan te schaffen. De prijzen zijn in het hoogseizoen op z’n laagst en door er bijvoorbeeld jam van te maken kun je er ook later in het seizoen nog van genieten. Maar denk vooral ook aan de vele lekkere mogelijkheden die je hebt om dat verse fruit te verwerken in je dagelijkse eetpatroon.

Jam makenJam maken

Jam: De meest voor de hand liggende is natuurlijk jam. Ja, daar zit suiker in maar dat zit ook in de potjes in supermarkten. Zelfgemaakte jam is leuk en echt lekkerder. Kies wel voor vers en rijp fruit!

Taarten: In de herfst heeft iedereen het over appeltaart. Maar hoe zit dat in de zomer? Taarten zijn juist geweldig mooi als je ze decoreert met verse zomerfruit. Terwijl je taart in de oven staat kun jij mooi het verse fruit schoonmaken.

Toetjes: Tussen onze toetjes recepten vind je volop inspiratie om je verse fruit op tafel te zetten. Even geen pakken vla en bekers pudding maar verse huisgemaakte toetjes. Met een beetje suiker maar ook heel veel vers fruit.

IJs: Verwerk vers fruit in waterijsjes of roomijs. Vergeet de kant en klare ijslollies en ga voor de trots van je zelfgemaakte ijsjes. Aan wie je ze ook geeft, ze zullen altijd goedgekeurd worden.

Milkshakes: Waarom altijd naar een terrasje voor een verse milkshake. Maak zo’n shake eens zelf. Je weet dan wat er in zit en echt, dat is zoveel lekkerder.

Smoothies en sapjes: Heb je nog een beetje fruit over? Wie in het gelukkige bezit is van een blender of slowjuicer kan zelf de lekkerste smoothies, sapjes en andere zomerdrankjes maken. De uitspraak “Eet jezelf gelukkig” vinden we een beetje vreemd, maar hier wordt je gewoon heel gelukkig van.

Lees ook:

IJs maken

IJs met vers fruit zelf maken

Fruit zit vol mineralen

Fruit zit vol mineralen

Portie vitaminen

Portie vitaminen

Inmaken doe je zo

Inmaken doe je zo