Recepten om zelf te maken



Groenten; Gezond en inspirerend

Terug naar homepage

Spruitjes zijn super gezond
Geef ze een podium op tafel

Lees meer

Prei - Niet alleen maar in de nasi

Lees meer

Witlof

Een kijkje bij de Witlofteler
Lekker Tafelen nam een kijkje bij de
witlofteler in Zeeland.
Ontdek ook hoe Witlof groeit!

Groenten; Gezond en inspirerend

Dat we meer groenten moeten eten weten we allemaal. Toch lijkt het nog lastig om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen. De oorzaak? Daar kunnen we uitgebreid over schrijven, wij beperken ons liever tot het delen van onze inspiratie.

Laat je inspireren door het seizoen

De vier seizoenen zijn echt van belang als je meer groenten wil gaan eten. Groenten zijn in het seizoen niet alleen voordeliger, maar ook lekkerder. Door de seizoenen in ere te houden wisselt je dagelijkse menu.

Tafel lekker!

Gedoemsel groentenstoofpotje2

Herfstgroenten; Zet ze deze week nog op je eet kalender

Wij presenteren de live groentekalender. Er zijn talloze groentekalenders maar toch blijft het lastig wat nu echt de seizoenen zijn. Daarom zetten we actueel op een rij wat er nu verkrijgbaar is. Klik op de foto’s voor bijbehorende recepten. Er staan zeven foto’s, je kunt dus echt de hele week lekker, vers en gevarieerd eten!

Spruitjes

Spruitjes

Knolselderij

Knolselderij

Rode Kool

Rode Kool

Zuurkool

Zuurkool

Prei

Prei

Paddenstoelen

Paddenstoelen

Peulvruchten

Peulvruchten

Waar je verse groenten koopt:

Boodschappen doen en boodschappen doen kunnen twee heel verschillende dingen zijn. Je rent even snel een winkel binnen en pakt wat je nodig hebt, of je gaat op je gemak winkelen en koopt de producten waar je inspiratie van krijgt. Dat laatste lukt ons het beste op de markt. Na een bezoekje aan de markt komen we altijd weer thuis met een tas vol verse ingrediënten. Daar hoeven we dan ook niet zoveel meer bij te halen om elke dag lekker te eten.

Kool; Saai of verrassend?

Er zijn talloze soorten kool. Toch worden ze veelal als saai ervaren. Maar juist de koolsoorten zitten barstensvol vitaminen die je in de herfst en wintermaanden zo hard nodig hebt. Laten we eens beginnen om te ontdekken welke soorten kool er verkrijgbaar zijn. Duik daarna de keuken in en ga aan de slag met deze supergezonde groenten.

Cook&Co Kookwinkels

Meer Groenten eten doe je zo:

Ontbijt en lunch zijn de momenten om meer groenten te eten. Tomaten, Komkommer, Paprika, Radijs etc etc zijn een verrassende toevoeging op je boterham. Lunch eens met een verse salade of bak een heerlijke omelet met verse groenten.

Ook bij de borrel kun je verse groenten serveren. Denk eens aan gemarineerde champignons, fingerfood met een gezonde dipsaus of frietjes van diverse soorten groenten.

Momentje tussendoor? Zorg dat er altijd een salade in de koelkast staat. Neem groenten simpelweg als uitgangspunt.

Eet dagelijks 250 gram groenten! Dat begint al bij het boodschappen doen. Je eet bewust als je niet bij de slager maar bij de groenteman begint. Kies dus eerst je groenten en daarna pas je vlees. Zo help je niet alleen het milieu maar je eigen gezondheid krijgt zo een absolute boost.

Stamppot

Tijd voor stamppot

In de herfst- en wintermaanden hebben we weer zin in een verrassende stamppot. Dat kan echt met meer dan alleen de bekende klassiekers. Denk eens aan een stamppot met witlof, met rode kool of met spruitjes.




Verse kruiden

Verse kruidenwijzer vol handige tips en makkelijke recepten

Zouten en peperen zijn begrippen geworden. Zelfs in de horeca wordt deze zegswijze vaak gebruikt. Door alle voedselschandalen worden we gelukkig wel bewuster en zijn we tot de ontdekking gekomen dat er teveel zout in ons eten zit. Kant en klare mixen en maaltijden worden vaak op smaak gebracht met ‘teveel’ zout. Daarbij eten we dan een lekker stukje vlees of vis waar we ook nog eens zout op gebruiken, en dat is dan onze manier van kruiden. Ongezond dus. En helemaal niet nodig. In deze verse kruidenwijzer hopen we je te inspireren om je gerechten vers en gezond op smaak te brengen.

Bloemkool - Groenten recepten

Bloemkool; Zes eenvoudige recepten met een alledaagse groente

Bloemkool is een echt alledaagse groente en behoort dan ook tot de top 5 meest verkochte groenten in Nederland. We weten dan natuurlijk al heel veel van bloemkool. Dat blijkt in de praktijk niet helemaal het geval. We zetten dan ook graag wat creatieve tips op een rij, maar vertellen je vooral meer over deze groente.

Snijtechnieken

Het snijden van groenten doen we niet met een bot aardappelschilmesje. Verdiep je eens in de verschillende snijtechnieken en leer een mes goed vast houden. Zo ervaar je echt veel meer plezier in de keuken. Groenten snijden en verwerken wordt weer leuk en dat is een absoluut noodzakelijke basis voor iedereen die vaker groenten wil eten.

Groenten; Eindeloos variëren

Tips en ideeën zijn er in overvloed. Ook op Lekker Tafelen vind je heel veel recepturen, tips en ideeën om meer groenten te eten. De gerechten die we maken met de verschillende groentes liegen er niet om. Laat ons vooral ook weten hoe creatief jij bent met verse groenten. Onderstaand vind je nog een aantal groenten waarmee je je in deze tijd van het jaar helemaal uit kunt leven.

Peulvruchten

Peulvruchten

Pastinaak

Pastinaak

Prei

Prei

Rode bietjes

Rode bietjes