Recepten om zelf te makenGroenten

Gezonde Groenten van het seizoen

Meer groenten eten is een absolute noodzaak. Ondanks alle pogingen van de overheid en belanghebbenden is het nog altijd moeilijk om de bekende 2 ons groenten per dag te halen. Waar hebben we het over? 2 ons groenten per dag! Lekker Tafelen wil je dan ook graag helpen aan de nodige inspiratie met groenten van het seizoen.

Raapsteeltjes

Raapstelen, raapsteeltjes, of keeltjes. Het is een heerlijke, frisse en fijne voorjaarsgroente die je eigenlijk net zo makkelijk verwerkt als spinazie. De korte kooktijd, maar ook de korte houdbaarheid zijn absoluut vergelijkbaar. Koop verse raapsteeltjes en gebruik ze liefst dezelfde dag nog. Gebruik ze goed, want je kunt er eindeloos mee variëren.

In maart zijn de eerste raapstelen verkrijgbaar en deze kun je tot halverwege de zomer kopen. Net als bij spinazie moet je er wel rekening mee houden dat je veel raapsteeltjes nodig hebt. Voor 2 personen heb je toch minimaal 500 gram nodig als je een beetje raapstelen wilt proeven. Voor rauwe verwerking, bijvoorbeeld in salades, kun je natuurlijk met minder volstaan.

Ontdek de raapsteeltjes op Lekker Tafelen

raapsteeltjes


Asperges; Nu weer verkrijgbaar

Het aspergeseizoen is er één om naar uit te kijken. Eén van de weinige groenten waar je echt op moet wachten. Verrassend, ieder jaar weer. Weggezet als de koning der groenten, en die titel zijn ze ook meer dan waard. Status is het woord wat me te binnen schiet, sorry, ik kan er niets aan doen. Die vorstelijke asperge, we praten er graag over, maar verschijnen ze ook daadwerkelijk op tafel? Wij nodigen je graag uit om er niet te moeilijk over te doen, maar ze wel vorstelijk te behandelen. In deze special vind je dan ook tips, recepten en een eerlijk, nuchter (niet commercieel) verhaal. Blijf je, ondanks onze tips, toch stiekem nog zitten met die ene prangende vraag? Laat het ons weten!


Jong en vers; Een gezonde toevoeging aan jouw maaltijd

Kiemgroenten, zaden met power!

Kiemgroenten, zaden met power! Kiemgroenten zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook nog eens een goede bron van veel vitaminen en mineralen. Ze bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten en worden daarom niet voor niets “powerfood” genoemd. De gezondheidsvoordelen van kiemgroenten Kiemgroenten zijn de spruiten

Tuinkers, smaak van het seizoen

Tuinkers, smaak van het seizoen – Heb jij wel eens tuinkers op je boodschappenlijstje gezet? Zou kunnen als je misschien een keer een recept gevonden hebt waarin tuinkers gebruikt wordt. Maar niemand zet eigenlijk de tuinkers zo op z’n boodschappenbriefje. Ontdek de mogelijkheden van dit jonge groen

Hoe groeit courgette eigenlijk?

De courgette is een alledaagse en veel gebruikte groenten. Maar weet jij nog hoe de courgette groeit? Lekker Tafelen bezocht de teler en verteld je het fascinerende verhaal van zaadje tot courgette.

Lees hier meer

Neem ook een kijkje in de tomaten kas

Hoe groeit courgette eigenlijk?

Wij vinden het belangrijk dat je weet waar je eten vandaan komt. Ontdek het, het liefst met je kinderen.

Lekker weer lokaal

Nadat in de winter veel groenten uit het buitenland komen zijn ze nu weer beschikbaar uit eigen land. Op de markt vind je weer Hollandse tomaten, komkommers en paprika’s. Lees er meer over op Lekker Tafelen en ga er lekker mee aan de slag in de keuken. Gebruik ze op een broodje, maar ook als rauwkost, in salades, in soepen en op de borrelplank.

Komkommer

Tomaten

Paprika

Mooie smaakmakers in je gerechten

Verse knoflook

Echt verse knoflook – Wist je dat de meest verkochte knoflook helemaal geen verse knoflook is? Echt verse knoflook komt gewoon uit de Hollandse klei. Noord Holland om precies te zijn.

Natuurlijk kunnen we je ook meer vertellen over de gedroogde knoflook die veelal uit China komt. Weet jij wat gerookte knoflook is? Lees hier meer

Pepers uit het westland

Pepertjes uit het westland – Westlandpeppers is een bedrijf met een vestiging in de Lier en in ‘s Gravenzande dat pepers en paprika’s kweekt. Dat Hollandse telers paprika’s kweken, wist je waarschijnlijk al. Maar dat er in Nederland ook pepers gekweekt worden, wist je misschien nog niet. Jawel, er worden flink wat pepers gekweekt in Nederlandse kassen. Zo’n 10 tot 15 ha. in totaal beslaat deze teelt en Westlandpeppers is één van de hoofdrolspelers.

Paddenstoelentijd

Herfst, betekend volop tijd voor paddenstoelen. Meestal wordt dat een doosje champignons uit de supermarkt. Met een beetje geluk neem je een doosje kastanjechampignons, oesterzwammen of een paddenstoelenmix mee. Maar welke eetbare paddenstoelen soorten zijn er nu eigenlijk? Lekker Tafelen ontdekt, legt uit en gaat op onderzoek uit.

Verse knoflook

Een aanrader in je keuken

verse-knoflook-biesheuvel-Nederlandse1600

Weet je dat verse knoflook anders is dan gedroogde knoflook? Ontdek de smaak en het gebruiksgemak van deze gezonde knoflook

Lees hier verder

Kool

Supergezond eten van het seizoen

spitskool

De diverse koolsoorten zitten boordevol broodnodige vitaminen en mineralen. We zouden dan ook veel vaker kool op tafel moeten zetten. Saai is kool in ieder geval niet.

Meer over kool

Pompoenen

Pompoen, een geweldige groenten die vaak uit angst gemeden wordt. Hoe maak je zo’n ding schoon, en welke pompoen is voor de sier en welke kun je eten? Lekker Tafelen beantwoord deze vragen en neemt ook een kijkje bij de pompoenteler.

Pastinaak

Ben jij deze groente nog steeds vergeten?

Pastinaak

Pastinaak is een gezonde, maar vooral ook lekkere wintergroenten. Ontdek pastinaak opnieuw!

5 tips om meer groenten te eten

Dat zou je ook echt moeten doen!

  1. Koop 2 keer in de week verse groenten. Je hebt totaal 7 kilo groenten nodig (voor 4 personen). Dat kost je tussen de 7 en 15 euro per week.
  2. Baseer je eetpatroon op je groentevoorraad. Eet eerst de kort houdbare groenten en daarna de hardere groentesoorten.
  3. Maak vaker verse soepen, gebruik groenten in sapjes (een blender of slowjuicer is een aanwinst in je keuken)
  4. Zorg voor een goede basisvoorraad (koop eerst wortel/paprika/tomaat/prei/(spits)kool) Deze kun je ook verwerken als soepgroenten/nasi- of bamigroenten/mosselgroenten etc.
  5. Gebruik sla, tomaat, paprika, komkommer etc ook op je boterham

 

Groenten invriezen

Het aanbod verse groenten is in deze tijd van het jaar zo groot, dat het de moeite loont om een voorraadje aan te leggen in de diepvries.

Groenten invriezen

Groenten invriezen

Bloemkool variaties

Voordelige bloemkool, of misschien wel bloemkool uit eigen tuin? Daar mag je best creatief mee om gaan. We zetten wat leuke varianten op een rij.

Bloemkool; Zes eenvoudige recepten met een alledaagse groente

Bloemkool; Zes eenvoudige recepten met een alledaagse groente

Groenten inspireren elke dag

 

Witlof

Tegenwoordig jaarrond verkrijgbaar, maar nog altijd met een top in de laatste maanden van het jaar.

Meer info

Courgette

Hoe groeit courgette? Lekker Tafelen legt het uit en wat er bij de teelt van courgette komt kijken. Een fascinerend verhaal.

Lees hier verder

Venkel

Venkelknollen zijn in de zomer- en nazomermaanden volop verkrijgbaar. De frisse anijsachtige smaak wordt steeds beter gewaardeerd.

Lees hier verder

Verse spinazie

Verse spinazie

De 5 voordelen van zelf verse groenten snijden

De 5 voordelen van zelf verse groenten snijden

Vruchtgroenten; Die heb je gewoon altijd in huis

Tip: Bewaar vruchtgroenten bij voorkeur niet in de koelkast. Ze verliezen daar smaak en houdbaarheid. De ideale plek is een ouderwetse kelder of onverwarmde bijkeuken. Een temperatuur tussen de 7 en 13 graden zorgt voor een veel langere houdbaarheid. Dit geldt voor alle onderstaande vruchtgroenten.

Paprika de kleurrijke topper

Paprika de kleurrijke topper

Courgette

Courgette

Aubergine

Aubergine

Tomaten; dat kan altijd

Tomaten; dat kan altijd

Pittig pepertje

Pittig pepertje

Komkommer recepten en tips

Komkommer recepten en tips