Recepten om zelf te makenKaas

Kaas, gezond en veelzijdig

Kaas is zo’n heerlijk basisproduct dat je voor heel veel doeleinden kunt gebruiken. Van de gewone boterham met kaas, tot gratin,in een sausje of zelf in een soep! Op deze pagina willen we je er meer over vertellen.

Wat is kaas eigenlijk?

Kaas (her)kennen we allemaal. Maar wat is het eigenlijk precies? Kaas wordt gemaakt van melk. Aan deze melk wordt stremsel en/of zuursel toegevoegd en zout. Dan gaan de vaste bestanddelen van de melk (de eiwitten en vetten) samenklonteren tot een zachte, dikke brij. Dat noemen we de wrongel. Het vocht dat overblijft noemen we de wei. Stremsel is het zuur uit de lebmaag van een jong kalf. Je hebt slechts een paar druppeltjes nodig voor een hele kaas. Tegenwoordig wordt vaak synthetisch stremsel gebruikt.

Wanneer je deze wrongel weer verder samenperst krijg je uiteindelijk een harde kaas. Je moet de kaas eerst nog wel in een pekelbadje doen en laten rijpen. Na vier weken heb je dan een jonge kaas, na meer dan 12 maanden rijpen krijg je overjarige kaas. Daar tussenin ontstaan nog jong belegen, belegen, extra belegen en oude kaas.

Laat je de wrongel in stand, dan krijg je verse kaas, of na rijping – al dan niet met toevoeging van schimmels – een zachte kaas.

boerenkaas-de-twee-hoeven-haastrecht-gouda_7776

Zie voor de uitleg van een aantal kaastermen ‘kaas maken in het kort‘.

Soorten kaas

Kaas kun je op verschillende manieren indelen. Allereerst naar melksoort: De meest gebruikelijke soorten melk zijn koemelk, geiten, schapen en buffelmelk. Nederlandse kaas wordt in de voedingsindustrie juist weer naar het vetpercentage ingedeeld (60+, 30+ etc.).

Wij sluiten graag aan bij de verschillende fabricageprocessen, omdat je de kazen dan het beste qua smaak kunt indelen. Klik op één van de tabs hieronder voor meer info.

Harde- of geperste kazen

Hier is de wrongel dus flink samengeperst. Dit zijn de meeste Nederlandse kazen, maar ook bijvoorbeeld Emmentaler, Gruyère, Parmezaanse kaas en Manchego.

Zachte- of ongeperste kazen

Hier is de wrongel dus niet samengeperst.  Deze kazen kunnen weer onder worden verdeeld in:

  • Witschimmelkaas: de kaas komt in contact met een witte schimmel (Brie, Camembert)
  • Gewassen- of roodkorstkaas: de kaas wordt gewassen met een rode schimmel (Munster)
  • Natuurlijke korstkazen (hier ontstaat spontane schimmelvorming, meestal bij geitenkazen)
  • Verse kazen: de kaas rijpt niet en wordt zo snel mogelijk geconsumeerd (roomkaas, mozzarella)

Blauwaderkazen

hier worden schimmels geïnjecteerd in de kaas (Roquefort, Gorgonzola).

Recepten met kaas

Onderstaand een kleine selectie van kaas recepten. Voor de complete selectie kunt u bladeren door ons kaas recepten archief.

Quiche met brie

Broccoli quiche met brie

Poffertjes met roomkaas

Poffertjes met roomkaas

Aardappelgratin met kaas

Aardappelgratin met kaas

Kaasfondue

Kaasfondue

Bosvruchten roomkaas plaatcake

Bosvr. roomkaas plaatcake

Kaassaus

Bloemkool – Penne – Kaassaus uit de oven

Kaas uien brood

Kaas uien brood

Flammenküche

Flammenküche

Kaas soesjes bakken

Kaas soesjes

Oud Hollandse Kaasbolletjes

Oud Hollandse Kaasbolletjes

Paneer; Indiase kaas maken

Paneer; Indiase kaas maken

Kaasstengels

Kaasstengels

Zelf aan de slag?

Sommige kazen kun je prima thuis maken. Wil je échte Hollandse kaas maken? Ga dan eens aan de slag met een thuismaakkit. Maar ook het Indiase paneer en ricotta zijn gemakkelijk zelf te maken.

Of zoek voor een onvergetelijke ervaring eens een kaasboerderij in de buurt waar je zelf kaas mag maken én meenemen nadien om thuis te laten rijpen. Klik hier om de dichtstbijzijnde kaasboerderij te vinden.

Zelf kaas maken?
Zelf je kaas produceren. Zelfvoorziening is in, zelf produceren is de trend. Steeds meer mensen zoeken hun voedsel dichter bij huis.

Kaas bewaren

Hoe kun je kaas het beste bewaren? Wikkel de kaas liefst niet in plastic, maar in de speciale kaasverpakking die je van je kaasboer meekrijgt. Kaas verblijft het liefste tussen de 7 en 10 graden. De meeste ijskasten zijn dus net te koud. Een koele kelderkast is dus een betere optie, mits je geen muizen ermee aantrekt!

Eet de kaas het liefst wel op kamertemperatuur: dan geeft hij het meeste van zijn smaak prijs.

Komt er ongewenste schimmel op de kaas?  Gooi niet meteen de hele kaas weg, maar snijd het beschimmelde stukje eraf en wikkel het overgebleven stuk kaas is een vers papier of desnoods plastic.

De lekkerste kaas.nl – Online kaas bestellen – Lekker Tafelen is trots partner van De Lekkerste Kaas

Kaas kan ook bewaard worden in een kaasdoos. Let er dan wel op dat er een rastertje op de bodem ligt waardoor de kaas bij eventueel zweten het overtollige vocht kwijt kan. Leg je kaas wel op de bodem dan is er grote kans op schimmelvorming op het snijvlak

Rauwemelkse kaas, een verhaal apart

Ga je voor smaak, koop dan eens rauwemelkse kaas. Dit is kaas van ongepasteuriseerde melk. Nadeel alleen is, dat er soms wat meer bacteriën in kunnen zitten. Áls er dan een listeria-bacterie in komt, kan dit schadelijk zijn voor zwangere vrouwen. Het Nederlands zuivelbureau wijst de consumptie van rauwemelkse kaas sowieso af, maar dat heeft misschien ook te maken met het feit dat uitsluitend buitenlandse kazen van rauwe melk worden gemaakt.