Recepten om zelf te makenRundvlees

Er is veel te doen over vlees. Waar komt het vandaan? Voedselschandalen hebben ons doen beseffen dat het anders moet. We willen weten waar het vandaan komt. De supermarkt is langzaam gedwongen tot het in beeld brengen van de herkomst, maar massa blijft het. Ondertussen worden we gebombardeerd met allerlei marketing campagnes om gezamenlijk een koe te kopen. We hebben er zoveel in onze mailbox gevonden dat we zelf het overzicht bijna kwijt raken. Wij raden je dan ook echt aan om de plaatselijke slager op te zoeken. Ook die zijn niet allemaal gelijk in kwaliteit, maar zijn verhaal en jouw gevoel spreken daarin boekdelen. Denk na bij wat je koopt en eet liever een keer minder vlees dan uit massaproductie afkomstig vlees. Bovendien heeft je slager vaak handige tips voor de bereiding. Laat je goed adviseren!

Biefstuk of…….

Tournedos, entrecote, biefstuk, hoe zit dat ook alweer?

Tournedos, entrecote, biefstuk, hoe zit dat ook alweer?

Herken je dit: je zit in een restaurant, je hebt de menukaart voor je neus en daar staan ze weer: entrecote of een tournedos met groene pepersaus…….. Bij mij is dit altijd weer even een “welke is welke nou ook alweer” -momentje. Want de een vind ik lekkerder dan de ander, aan de een zit een randje vet en aan de ander niet, de een is malser dan de ander, maar welke was dat nou. Toch maar weer vragen aan die aardige mevrouw die ons bedient of toch de gok maar nemen? Bij de slager staan er bordjes bij, kan kan ik het zien, maar daar is de keuze nog eens vele malen groter: biefstuk van de haas, kogelbiefstuk, ossenhaas, Hollandse biefstuk, Duitse biefstuk, steak tartaar, om gek van te worden!

Lees hier wat de verschillen zijn.

Carpaccio, de echte!

Carpaccio, de echte

Carpaccio zie je vaak als voorgerecht en als je uitgebreid uit eten gaat of tijdens een feestelijk diner thuis is dat zeker een heerlijk voorgerecht. Maar een mooie schaal in het midden van de tafel bij je hoofdgerecht is zeker iets wat je ook eens kan proberen en echt niet moeilijk.

Lees hier alles over de bereiding van een echte carpaccio van rundvlees.

Lekker zelf marineren

Marinade wordt te vaak gebruikt om een mindere kwaliteit vlees te verstoppen. Daarom marineren wij het liefst ons vlees zelf. En binnen no-time heb jij een geurige en smaakvolle marinade zelf gemaakt.

Acht heerlijke marinades voor je vlees vind je hier

  Ideeën, tips en recepten met rundvlees

Varkensvlees

Ook in Varkensvlees hebben we te maken met de keuze in massa en duurzaamheid. Varkensvlees is vaak goedkoper en ja ook met varkensvlees is zoveel mogelijk. Hier geldt eveneens dat een duurzame keuze de juiste keuze is. We helpen je natuurlijk graag op weg met spannende en eenvoudige gerechten. Wat maak jij vandaag met varkensvlees?

Kalfsvlees

Wiener Schnitzel

Kalfsvlees is mooi mager vlees, afkomstig van jongere runderen tot maximaal 12 maanden oud. In veel traditionele gerechten kom je kalfsvlees tegen. Een hele bekende is de Wiener Schnitzel of de Vitello Tonnato.

  Ideeën en recepten met kalfsvlees

Lamsvlees

lamsrack uit de oven

Lamsvlees heeft een mooie, specifieke en diepe smaak. De smaak wordt mede bepaalt door het soort voer dat de dieren tijdens hun leven hebben gegeten. Denk daarbij aan heide lammeren, waarvan het vlees een wat kruidig aroma geeft of aan lammeren die buitendijks leven het vlees een wat zilte smaak geeft. Tot de beste soorten hoort ons eigen Texels lam. Het leent zich voor talloze bereidingen. Hoe jonger het lam, hoe malser het vlees.

  Recepten met lamsvlees

Kip

Van plofkip tot de beste scharrelkip, we raken er niet over uitgepraat. Massaproductie staat vaak gelijk aan massaconsumptie. De bekende slogan “kip het meest veelzijdige stukje vlees” geeft dan ook al een deel van de oorzaak aan. Maar laten we vooral niet vergeten dat kip ook lekker, makkelijk en inderdaad veelzijdig is. Maar alles valt of staat met smaak. Zoals alles wat je op tafel zet, wees kritisch! Haal je kip bij de slager of de poelier. Daar zit de kennis en de passie en zij kunnen je precies vertellen waar jouw kippetje vandaan komt. En dat proef je!