Spaghetti Vongole met Hollandse kokkels! – Misschien heb je op vakantie in Italië, of gewoon bij je favoriete Italiaanse restaurant in Nederland wel eens spaghetti vongole gegeten. Spaghetti vongole is een pastagerecht met venusschelpen, oftewel de vongole. Het is zo’n typisch Italiaans gerecht, waarbij je met een handjevol ingrediënten een fantastisch lekkere maaltijd op tafel tovert. Het is zeker geen ingewikkeld gerecht om te bereiden, dus laat je vooral niet tegenhouden om het eens te proberen. Voor dit recept hebben we overigens geen venusschelpen gebruikt, maar kokkels. We denken dat je het erg lekker gaat vinden, en dat je beslist vaker spaghetti vongole met Hollandse kokkels op tafel gaat zetten! Met een lekker frisse groene salade, vers stokbrood en een goed glas witte wijn erbij waan je je zo op vakantie aan de Italiaanse kust!
Kokkels, uit onze eigen wateren!
Zoals eerder gezegd, voor dit recept hebben we geen venusschelpen gebruikt, maar kokkels. Kokkels komen in onze eigen Nederlandse wateren voor, en bij Lekker Tafelen vinden we dat wat erg lekker is, niet altijd van ver hoeft te komen. Er worden veel kokkels uit de Waddenzee gevist. Slechts een klein gedeelte hiervan komt in ons eigen land op de markt. De meeste kokkels worden naar Spanje geëxporteerd. Dat laatste is best jammer, kokkels zijn heerlijk, dus ze mogen best wat vaker gegeten worden in Nederland. Want waarom eten veel mensen wel mosselen en geen kokkels? Voor onze spaghetti vongole hebben we daarom kokkels gebruikt. Buiten dat ze net zo lekker zijn en bijna hetzelfde smaken als venusschelpen, zijn ze ook nog eens een stuk voordeliger. Als je hebt besloten om eens spaghetti vongole met kokkels te gaan bereiden, bestel ze dan even van tevoren bij de visboer, dan weet je zeker dat je niet misgrijpt.
Wij hebben voor 4 personen 2 kilo kokkels gebruikt. Dat lijkt heel veel, maar besef dat de schelpen het meeste wegen en dat er dus geen enorme hoeveelheid kokkelvlees overblijft.
Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!
We eten wel veel mosselen in Nederland. Maar heb je al eens kokkels geproefd? Een delicatesse! Lekker uit onze eigen Waddenzee!
Spaghetti Vongole met Hollandse kokkels
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kg kokkels
- 350 gram spaghetti
- 2 flinke sjalotten, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 1 rode chilipeper, naar wens met of zonder zaad, in halve ringetjes
- 2 tomaten, fijngesneden
- 250 ml droge witte wijn
- 2 eetlepels citroensap
- olijfolie om in te bakken
- 1 bosje peterselie, gehakt
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spaghetti vongole met Hollandse kokkels:
Verwijder kapotte schelpen en exemplaren die niet willen sluiten nadat je er een tik op hebt gegeven. Doe de kokkels in een emmer koud water en doe daar een flinke hand zout bij. Laat een half uurtje staan en spoel ze dan onder de kraan af. Vul de emmer nog een keer met schoon water, voeg de kokkels en nog een flinke hand zout toe en laat nog een half uur staan. Zo spoelen de kokkels het zand dat zich nog in de schelpen kan bevinden er uit. Laat ze voor je gaat koken uitlekken in een vergiet.
Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Terwijl de spaghetti kookt, verhit je in een grote pan met een dikke bodem een scheut olijfolie. Bak hierin de sjalotten, de knoflook en de chilipeper glazig. Let er op dat de knoflook niet verbrandt, want dan wordt ze bitter van smaak. Voeg de tomaten toe en bak deze heel even mee. Dan doe je kokkels in de pan en bak je ook deze even een minuutje mee, terwijl je ze voorzichtig omschept. Vervolgens blus je de kokkels af met de wijn en het citroensap. Breng weer aan de kook, en laat met de deksel op de pan koken tot alle schelpjes open staan.
Giet de spaghetti af en laat even uitlekken in een vergiet en doe over in een grote schaal. Schep de kokkels met een schuimspaan uit de pan en verdeel door de spaghetti. Roer voorzichtig de peterselie er door. Als het gerecht nog wat extra vocht kan gebruiken, voeg dan wat van het kookvocht van de kokkels toe.
Serveer de spaghetti vongole met Hollandse kokkels direct. Dit gaat het handigst in diepe borden of grote kommen.
Tafel lekker !!