St. Marie, een oud vissersplaatsje in het mooie Vlaanderen. Dat is de plaats waar tot op de dag van vandaag de rivierpaling een hoofdrol speelt in het dagelijkse leven. Daar werd de rivierpaling gevangen en daar wordt deze nog steeds verwerkt. Als je in het hart van het dorp stopt zie en proef je bijna die sfeer nog. Daarom vandaag wat meer over één van de meest bekende streekgerechten uit Vlaanderen: Paling in ’t groen.
Overal in Vlaanderen prijkt de Paling in ’t groen dan ook op de menukaart.In menig Belgische keuken wordt dit gerecht met enige regelmaat op tafel gezet. Een mooi recept waar talloze bereidingen bij mogelijk zijn. We hebben het eigenlijk over gestoofde of gebakken paling in een saus met verse groenten en groene kruiden.
Loop je kruidentuin maar even in want dit gerecht vraagt om een rijke samenstelling van verse kruiden. Haal ze uit eigen tuin of probeer ze voor een redelijke prijs op een markt te bemachtigen. Als je dit allemaal in de supermarkt aan moet schaffen ben je 1 1/2 euro per bosje kruiden kwijt. Tel uit je winst.
- 1 kilo verse paling (schoongemaakt en zonder vel)
- 100 gram sjalotjes (in stukjes gesneden)
- 1 knoflookteentje (geperst)
- 0,5 liter leffe blond (bier)
- 150 gram spinazie
- Kruiden: kervel, zurkel, citroenmelisse, 150 gram dragon, marjolein, pimpernel, basilicum, munt, bonenkruid, peterselie, salie
- 1 citroen
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eierdooiers
- 1 deciliter room
- 50 gram boter
- zwarte peper uit de molen en grof zeezout
Dompel de paling in heet water zodat de vinnen rechtop komen te staan. Verwijder die met een scherp mesje. Snij de paling in mootjes van 5 centimeter.
Hak de kruiden fijn. Doe de sjalotsnippers met de boter en de look in een pot en laat lichtjes bakken zonder te kleuren. Voeg palingmootjes en bier toe en laat een vijftal minuten onder gesloten deksel stoven. Voeg de kruiden toe. Plaats opnieuw het deksel op de pot en laat 10 minuten zachtjes koken.
Controleer of de paling gaar is en bind de saus met eierdooiers, room en zetmeel. Breng verder op smaak met citroensap. Serveer warm, lauw of koud met vers boeren brood of natuurlijk originele Vlaamse frieten.
Let op: Deze receptuur is gebaseerd op de originele receptuur. Wil je dit sneller en goedkoper proberen? Laat dan wat kruidensoorten weg. Er zijn talloze varianten op dit recept en een beetje experimenteren is helemaal niet erg.
Een wel heel snelle variant maak je door de paling te stoven en in je blender een saus te maken van water, blonde leffe en verse kruiden. Bind de saus met wat aangemaakte maizena of gebruik simpel een mix voor groentesaus. Voor een pondje paling moet je (logisch) heel wat centjes neertellen. Ons advies is dan ook, maak dit recept goed of doe het niet.
oh, dit is zo lekker, dat is niet moeilijk te raden. Wordt met onmiddellijke (nou ja, snelle) ingang op tafel gezet! groet Roger