Garnalenkroketjes, een typisch maar errug lekker kustgerecht in zowel België als Frankrijk. Als je dit in sfeer wilt eten moet je eens in het Belgische Oostduinkerke gaan kijken. Daar kun je nog de echte Garnalenvissers te paard aan het werk zien.
- 500 gram gepelde garnalen
- 125 gram boter
- 300 gram bloem
- 100 gram geraspte kaas
- 1,5 ei
- 1/2 liter visbouillon gemaakt van visgraten en/of garnaalkoppen
- 0,25 liter room
- 1,5 eiwit
- paneermeel
- citroen
- peterselie
- peper en zout
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer geleidelijk de bouillon erdoor tot een dik massa. Breng op smaak met peper en zout. Meng de kaas erdoor en voeg het anderhalve ei toe. Meng tot het deeg niet meer kleverig is. Neem de pan van het vuur en roer de room erdoor. Meng er daarna voorzichtig de garnalen door.
Rol het deeg uit tot 2 centimer. Zet het een nacht in de koelkast. Maak kroketten van het deeg en wentel die eerst in losgeklopt eiwit, daarna in paneermeel. Laat opnieuw enkele uren rusten.
Bak de kroketten twee minuten in heet frituurvet. Gebruik peterselie en citroenparten om te garneren.