Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

30 dagen Vegan Challenge (12 febr. )

2 365

Vegan challengeOp 5 februari zijn deze Chiazaadjes op een wattenschijfje (zie eerder berichtje Vegan Challenge).Nog veel te klein om door een salade te doen, maar het begin is er … nog eventjes geduld. Ik hou jullie op de hoogte.

Morgen ga ik ook een poging wagen met het zaaien van rauwe pinda’ s, gedroogde kikkererwten zwarte bonen. Het is leuk om samen met de kinderen te doen. Wie heeft er vroeger niet een boon laten kiemen op school?

Volgens Wikipedia:

Kiemgroente, ook wel kersgroente, microgroente of spruitgroente is groente die als kiemplantje (met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten.

De bekendste soort is tuinkers. Andere soorten zijn broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucolakers, radijskers, mosterdkers en Chinese bieslookkers. Ook de kiemen van sommige bloemen zoals de zonnebloem kunnen geconsumeerd worden. Kiemgroenten bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten de kiemplantjes veel anti-oxidanten. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen kiemgroenten en spruitgroenten, waarbij kiemgroente in het licht wordt geteeld, in tegenstelling tot spruitgroente, zoals taugé en alfalfa, die door teelt in de duisternis wit blijft. Kiemgroenten zijn culinair interessant door de veelal krachtige kruidige smaak. Thuiskweek gebeurt vaak met kweekbakjes of op vochtig keukenpapier.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. sproutman zegt

    Wikipedia is een beetje in de war:-) Kiemgroenten is de verzamelnaam voor alle eetbare gekiemde bonen en zaden, die onder gecontroleerde omstandigheden, binnen en zonder voedingsbodem, geteeld worden. Daaronder vallen o.a. Taugé, Alfalfa, radijskiemen en preikiemen en nog veel meer soorten. Wat je eet zijn de zaden én het begin van de wortel. Maar ook soorten als zonnebloemkiemen, wat eigenlijk een jong plantje is en waar je niet de wortels van eet, vallen onder de kiemgroenten. Alles wat op een voedingsbodem groeit noem je cressen. Wat is het verschil? Kiemgroenten groeien op EIGEN kracht. die komt uit het zaad, je voegt alleen warmte en water toe. Bij cressen worden ook nog voedingsstoffen toegevoegd. Die groeien in een kas en hebben een langere tijd nodig om te groeien.

    1. Xandra (Lekker Tafelen) zegt

      Dank je wel Sproutman voor de goede en duidelijke uitleg! Men is nooit te oud om wat te leren 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer