Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

30 dagen Vegan Challenge (5 febr. )

3 423

chia

Vorige week plaatste Catja een stukje over Chiazaadjes op ‘Lekker Tafelen’ en dat trok meteen mijn aandacht. Daar moet ik meer over weten dacht ik. Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet, moet je goed opletten dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. En die zitten ook in Chiazaadjes. Dus is dochterlief even langs de natuurvoedingswinkel gefietst en heeft een zakje gekocht van het merk Terrasana, inhoud 250 gr. ca. € 7,-

Ik kweek al jaren veel soorten groenten, fruit en vaste planten. Toen ik het zakje Chia op tafel zag staan, vroeg ik me af of  je ze ook zelf zou kunnen zaaien?? Net als Sterrekers/Tuinkers dat ik vroeger op een schoteltje met wat watten kweekte. Ik heb al eerder, andere soorten, Salvia’s met succes laten opgroeien. Dus hopla een bakje  en wat wattenschijfjes (ik hoop dat het daar ook mee lukt) opgesnord … de watten iets vochtig gemaakt … en wat Chiazaadjes erop gestrooid. En nu maar wachten…. (wordt vervolgd)

Op de website van Vreeken’s Zaden staat:

CHIA  (Salvia hispanica)
Salvia hispanica is een eenjarige plant. Chia bloeit in juli/augustus. De plant verkiest een goed gedraineerde kalkhoudende bodem. Chia verdraagt droogte goed, maar gedijt niet in de schaduw. Dit soort wordt geteeld als microgroente (voor het jonge plantje met kiemblad of eerste gewone blad). Microgroente wordt op vochthoudend materiaal gekweekt (keukenrol, watten, aarde). Voor de ontkieming donker en warm, na de ontkieming licht en koeler.

Naast het zaad, dat als bonen wordt gegeten of geperst tot bijzondere olie (zie vervolg) geeft de plant heerlijke bladeren en stengeltjes, die aan salades, soepen, vleesgerechten etc. een heerlijke smaak toevoegen. Kweek ze als kiemgroente of (nog beter) als microgroente. “Chia Fresca” is een gezondheidsdrankje, dat ontstaat na het weken van de zaden in water of vruchtensap. De plant bloeit in ons land niet of erg laat (korte-dag-plant) en wordt daardoor vrij hoog, maar blijft wel stevig! 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. ad zegt

    Ik ben pas begonnen met de komboecha zwam en boek hele goede resultaten .Ik kan nu beginnen met de onstane superdrank in voorraad te houden. ook de zwammen zijn bij mij te koop voor eigen produktie

  2. wim zegt

    ben een man van 80 leest met plijzier je site en print wat ik lekker vind en kookt of bak
    dat gezond is en nog lekker is denk aan vroeger zo als het was
    bak nog mijn brood zelf
    groetjes wim

    1. Lekker Tafelen zegt

      Geweldig om te horen!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer