Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

30 dagen Vegan Challenge (7 febr. )

0 531

Volkoren-Vegan bolletjes

Zoals ik gisteren al vertelde: ‘Ik heb geprobeerd een bruine bolletjes recept met ei, honing en boter om te zetten naar een vegan variatie’. En dat is aardig gelukt voor de eerste keer, al zeg ik het zelf. Het rijzen en bakken verliep praktisch hetzelfde als bij het originele recept. Dus dat vormde geen probleem. De smaak is wel iets anders, doordat de Cristo vrijwel geur- en smaakloos is, proef je veel meer het volkorenmeel. Terwijl in de andere broodjes boter en ei overduidelijk aanwezig waren, zodat daarop niet alle soorten beleg even lekker zijn.

Ik ben wat creatief geweest met het vervangen van een aantal ingrediënten. Wanneer iemand een goede suggestie heeft, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

 

Benodigdheden:
  • 250 gr tarwebloem
  • 250 gr volkorenmeel
  • 250 gr sojamelk
  • 35 gr Crisco shortening
  • 30 gr sojaroom
  • 10 gr bakkerszout
  • 10 gr oerzoet (natuurlijke suikervervanger)
  • 7 gr droge gist (= 1 zakje)
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • stukje plastic om de bakplaat af te dekken tijdens de 2de rijstijd
Werkwijze:

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus ook de sojamelk en -room.

Alle droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de sojamelk en sojaroom toevoegen. In een kneedmachine (Kenwood) ca. 8 tot 10 min. laten kneden. Het deeg moet iets lauwwarm aanvoelen.

Deeg in een ingevette kom doen en afdekken met plastic (goedkope douchemutsjes werken
ideaal) en laat het ca. 1 a 1,5 uur op kamertemperatuur rijzen, = 1 ste rijs. Deeg moet in omvang verdubbelen. Eventueel in een lauwe oven laten rijzen, wanneer het te koud in huis is, max 30 graden!

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in ca 10 tot 12 bolletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic (een opengeknipte pendaalemmerzak bijv.) Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, = 2de rijs. Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Plastic zak verwijderen en de bakplaat middenin de oven schuiven. Bak de bollen in ca. 20 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: De broodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer