Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De Aziatische keuken – Koken van de Bazaar Winactie

22 1.101

De Aziatische keuken – Koken van de Bazaar Winactie – Daar is dan deel 1 van de winactie voor het bijzondere kookboek “Koken van de Bazaar”. Geschreven door Sabina Posthumus geïnspireerd op artikelen van de Oosterse markt op de bazaar in Beverwijk. Het is natuurlijk een prachtige kans om dit kookboek in huis te halen. Zoals beloofd gaan we dit thematisch aanpakken. In dit deel staat dan ook de Aziatische keuken centraal.


Zo maak je kans op Koken van de Bazaar!

Wat we graag willen bereiken in deze actie is DELEN! Lekker Tafelen is tenslotte ook delen. Delen met elkaar, verbinden en genieten van de passie van de kok. Gastvrijheid, samen genieten! Dat gaan we dus ook in deze actie doen.

Nu in deel 1 gaan we aan delen uit de Aziatische keuken. Je vindt hier al drie keer inspiratie. Eén uit het boek van Sabine en twee van Lekker Tafelen.  Bekijk de recepten en vertel ons jouw verhaal via het reactieformulier onderaan de pagina. Jouw favoriete Aziatische recept, je ultieme tip, een variant op ons recept, een verhaal over jouw bezoek aan de oosterse markt of een vakantie herinnering uit de Aziatische keuken. Maakt niet uit, als je maar deelt. Binnen dit thema geven we 8 kookboeken weg aan de meest originele verhalen/tips/recepten. Brand maar los.

Ons verhaal over De Aziatische keuken

Wat komt er het eerste bij mij op wanneer ik aan de Aziatische keuken denk? China, Japan, India, Indonesië, Vietnam …. noedels, nasi, gebakken banaan, sambal, veel kruiden …. en dan is voor mij het logische vervolg daar op de Oosterse Markt in Beverwijk.

Ik ben helaas nog nooit in Azië geweest, maar ik weet zeker dat De Bazaar een prima vervanging is. Je ruikt, proeft, beleeft en voelt de Oosterse wereld. Wanneer je eens in de buurt van Beverwijk bent, ga dan echt eens op de Oosterse markt kijken. Zoveel leuke winkeltjes vol met kruiden, noten, gedroogd fruit, vers fruit, knapperige groente, brood, vlees en ze verkopen er zelfs kamelen melk.

De eerste ervaring met de Aziatische keuken is van zo’n 35 jaar geleden. Mijn ouders waren 12½ jaar getrouwd en wilden dat vieren met een etentje. Wat een bijzonder luxueuze uitspatting was, want we aten, net als iedereen, gewoon thuis. Helemaal hip en nieuw in die tijd was het fenomeen: De Chinees. We moesten er wel twee dorpen verder op voor zijn, maar ja dan heb je ook wel dachten mijn ouders. Wat we er die avond gegeten hebben weet ik niet meer. Alleen de sfeer en aankleding van het desbetreffende restaurant zijn mij bijgebleven. Veel goud, rood, draken en …’sambal bij?’

Krokante kip met ananas (Uit: Koken van de Bazaar!)

Deze krokante kip met ananas is alvast een heerlijke binnenkomer. Eén van de verrukkelijke gerechten van Sabine uit haar kookboek. Zo maak jij alvast kennis.

  • Krokante kip met ananas2 kipfilets
  • 1 verse ananas
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 4 eetlepels panko
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel cayennepoeder of gerookte paprikapoeder
  • 1 pak tomatenpuree (sugo)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 dl zonnebloemolie

(foto credits: Simone van den Berg, Fresh Food Photos)

Snij de kipfilet in repen. Paneer de reepjes door ze eerst door bloem te wentelen, daarna door het losgeklopte ei te halen en tenslotte door de panko te schudden. Snij de ananas in stukjes.

Maak de saus: snij de teen knoflook door, verhit de olijfolie in een koekenpan en bak daarin de knoflookstukken. Haal uit de pan. Roerbak de cayennepeper in de hete olie tot het lekker begint te ruiken. Giet dan de tomatenpuree in de pan, doe de bruine suiker erbij en schep goed door elkaar. Als de tomatensaus aan de randen begint te borrelen, is de saus klaar. Proef of er nog zout of peper nodig is. De saus moet zoet-pittig zijn. Leg de stukjes ananas in de saus, laat warm worden.

Verhit de zonnebloemolie in een pannetje. Frituur daarin de kipstukjes goudbruin en knapperig. Leg de kip op de borden, giet de ananas-tomatensaus er overheen.

Panko is Japans paneermeel. Het is grover dan gewoon paneermeel en dat maakt het een stuk knapperiger.

Bami met volop verse groenten

Hoe dichtbij is de Aziatische keuken. Zonder dat je er erg in hebt zet je het zelf soms ook op tafel. Deze bami met volop verse groenten is een aanrader, en jij hebt vast een heerlijk alternatief!

Bekijk hier het recept

Babi pangang

Aziatische keuken recept babi pangang

Chinees gerecht dat iedereen wel kent. Maar nee.,… we kennen het allemaal van de afhaal chinees. Of niet? Laat het ons weten! Of probeer het zelf te maken en laat ons je ervaring weten.

Bekijk hier het recept

To Do lijstje

En nu? Nu kun je hieronder jouw inzending kwijt. Laat je creativiteit de vrije loop en deel jou Aziatische keukengeheimen hier met andere Lekker Tafelen fans. Deel het op je social media kanalen en bezoek ook eens de onderstaande links:

De Bazaar Facebookpagina: https://www.facebook.com/debazaarbeverwijk

Sabine Kookt (Uitgeefster van het boek) http://sabinakookt.wordpress.com/ (Heb je die heerlijke recepten van haar gezien?)

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

22 Reacties
  1. Karin zegt

    Mijn vriend en ik zijn dol op de Aziatische keuken. Ik ben alleen niet zo’n keuken heldin. Tot 4 maanden terug bestond het koken voor mij voornamelijk uit het bereiden van de konimex en honingpakken. Tot ik het tijd vond om alles zelf te makken omdat ik wou afvallen. Ging een wereld voor mij open. Heerlijk al die gerechten en vele malen lekkerder dan die pakken. Heb nog geen eigen recept maar haal veel uit kookboeken en deze site. Ben nog steeds lerende en dol op uitproberen van nieuwe recepten. De Indische keuken heeft onze voorkeur.

  2. Iris zegt

    Vroeger kwam ik regelmatig in Londen waar je natuurlijk het bekende China Town hebt. Je kunt daar heerlijk eten bij een van de vele Chinese restaurants, maar het is er totaal anders dan het Chinees-Indisch wat je hier in Nederland overal vindt. Een restaurant ben ik een aantal keren geweest, ik zou niet meer weten hoe het heet, maar het was ergens boven en tussen-de-middag kwamen er vooral veel zakenlui lunchen. Je kon er heerlijk gestoomde maaltijden krijgen, met verse jasmijn thee er bij en Wontonsoep vooraf. Alles was anders dan wat ik kende van in Nederland en alles was even lekker. Toen ik later dan ook in een witte boekhandel een dik kookboek vond geheel gewijd aan de Oosterse keuken, ben ik thuis ook volop daarmee gaan experimenteren. Mijn spullen haalde ik toen voornamelijk op de Zeedijk in Amsterdam, maar ook de Bazaar in Beverwijk mocht ik graag een bezoekje brengen.
    Thais eten vind ik misschien nog wel lekkerder dan Chinees, wat denk ik voornamelijk komt doordat er veel gebruik wordt gemaakt van koriander en kokosmelk. Beide zeer favoriete ingrediënten van mij. En omdat ik een groot fan ben van soep, wil ik graag een Thaise kippensoeprecept met jullie delen:

    450 ml kokosmelk
    800 ml kippenbouillon (zelf getrokken) stukje galanga wortel van ongeveer 2 cm.
    2 rode pepers
    1 stengel citroengras
    3 blaadjes limoenblad
    4 eetlepels vissaus
    2 eetlepels limoensap
    stuk kipfilet van ongeveer 200 gr.
    koriander voor de garnering

    Maak de rode pepers schoon, ontdoe deze van de zaadjes en snijdt in dunne ringetjes.

    schil de galanga en snijd deze in dunnen plakjes.

    Snijd het onderste stuk van de citroengrasstengel fijn en scheur de limoenblaadjes in stukjes.

    Verwarm de kokosmelk langzaam en al roerend in een pannetje.

    Verhit de bouillon in een grote pan samen met de galanga, rode peper, limoenblad en citroengras

    Roer hier vervolgens de verwarmde kokosmelk door en doe er de vissau en, het limoensap bij. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken.

    Snijd ondertussen de kipfilet in reepjes en voeg deze steeds aan de soep toe en laat een paar minuten meekoken totdat ze net gaar zijn.

    Garneer de soep met enkele blaadjes koriander.

    Eet smakelijk!

  3. floortje zegt

    Al vanaf dat ik klein was, stond ik iedere dag rond etenstijd in de keuken. Ik keek naar de handelingen die mijn moeder verrichte tijdens het koken. Ik vond het geweldig, dan weer een snufje hier en dan weer een snufje daar.Naar mate ik ouder werd mocht ik zelf de keuken in. Groenten snijden, kip schoonmaken, bakken en braden, etc. Ik raakte ontzettend geïnteresseerd in het koken en met name in de aziatische receptuur! Recepten die je doen smelten, zo lekker kan aziatisch zijn. De heerlijke geuren en geweldige smaken!Nu met de leeftijd van 18, kijk ik het liefst de hele dag maar kookprogramma’s. Ik ben al eens met een recept in een aflevering geweest van grenzeloos koken. ‘Rawon’ Javaanse rundvleessoep, is wat ik wilde leren.Hierna ben ik meteen naar de ‘toko’ in beverwijk gereden. Flink ingeslagen en koken maar!Recept rawon :IngrediëntenBoemboe200 ml water5 kloewaknoten5 sjalotten5 teentjes knoflook3 rode pepers6 kemirinoten1 tl koenjitJavaanse Rawon500 g runderstoofvleesolie1 serehstengel4 djeruk perut1 l water3 cm laos3 el ketjap manis2 el suiker4 lente-uitjes100 g taugéGebakken uitjesPel de sjalotten en snijd de sjalotten flinterdun op de Chinese mandoline. Leg de dunne plakjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat circa 1 nacht op de bakplaat drogen. Verhit de olie tot 180 ºC en bak de uitjes goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met een beetje zout.BoemboeBreng het water aan de kook en laat de kloewaknoten circa 1 uur wellen. Pel en hak de sjalotten en de knoflook. Halveer de rode pepers in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de pepers fijn. Pureer het water en de kloewaknoten in het bakje van de staafmixer samen met de andere ingrediënten tot een boemboe.Javaanse RawonSnijd het vlees in blokjes van 5×5 centimeter. Verhit een scheut olie in de pan met dikke bodem en fruit de boemboe circa 3 minuten. Knoop de serehstengel en kneus de djeruk perut. Snijd de laos in stukken. Voeg toe aan de boemboe en laat meebakken. Voeg het vlees toe en bak rondom bruin. Voeg water en ketjap toe en laat circa 2 uur op laag vuur pruttelen tot het vlees gaar is. Breng de soep op smaak met suiker. Snijd de lente-ui fijn en strooi erover.Serveer de soep met taugé en de gebakken uitjes.Ik hoop heel graag een kookboek te winnen  zodat ik weer lekker mijn gang kan gaan in de keuken! Groetjes floortje

  4. Angeline zegt

    Ik ben dol op al het eten wat uit de Aziatische landen komt. En vooral als het door een ander klaar gemaakt is.Zo’n vrolijk gedekte tafel met allerlei heerlijke uitnodigende gerechtjes alleen die heerlijke geuren en kleuren.Soms is het gerecht net een schilderijtje bijna zonde om op te eten.
    Zelf ben ik niet zo’n sterrenkok maar iedereen roept over mijn bami.
    Simpel maar wel lekker.
    Nodig:
    200 gr bamivlees
    1 speklap in blokjes
    bamipakket +evt een tomaat
    conimex gedroogde bamigroenten
    sambal
    ketjap asin(mag ook manis als je van zoet houdt)
    maggi
    worchestersauce

    Vlees aanbakken,peper en zout naar smaak toevoegen gewelde groenten erbij
    dan groentepakket even meebakken.
    maggi,sambal,worchestersaus en ketjap toevoegen.Pak Conimex mie bereiden volgens gebruiksaanwijzing en alles onder elkaar mengen.
    Serveren met een gebakken eitje en augurkjes en wat kroepoek.
    Smakelijk eten.

  5. Esther zegt

    Als ik aan Aziatisch eten denk, denk ik vooral aan rode pepers, ketjap en knoflook. Overal komt het in terug: van nasi en bami tot snelle roerbak gerechten en stoofpotten. Neem bijv. dit eenvoudige, maar super smakelijke pittige stoofvlees:
    400 gram rundlappen
    1 ui
    2 teentjes knoflook
    2 tl sambal oelek
    1 tl suiker
    1 dl water
    2 el ketjap manis
    1 el azijn

    Bereiding
    1) Pureer (of heel fijn maken) de ui en knoflook en voeg vervolgens de sambal en suiker toe.
    2) Snijd het vlees in blokjes en bestrooi het met zout. Meng het met het gemaakte uienmengsel en laat dit een uur intrekken.
    3) Verhit olie in een pan en bak het vlees snel aan alle kanten bruin. Voeg water, ketjap en azijn toe. Laat het ruim 1,5 uur stoven.
    Lekker met rijst en atjar!

  6. Martine zegt

    Als ik aan Azie denk, denk ik aan onze reizen naar Thailand en Java/Bali. Wat hebben we daar heerlijk gegeten, markten afgestruind en genoten van alle nieuwe indrukken. In Thailand aten we sprinkhanen, heerlijke banana pancakes, pad thai, superlekker mandarijnensap en nog veel meer lekkers op de meest exotische markten. Op Java deden we een culinaire tour, achterop de brommer bij 2 studentes gingen we allerlei eettentjes af waar we kippenhersenen en heel vieze eieren kregen. We mochten ook even in de keuken kijken en zagen daar hoe er gekookt werd in grote pannen op kleine houtskoolbranders. Alles stond gewoon op de vloer en tussendoor werd even geveegd. We hebben er maar niet te veel gegeten 🙂 Maar goed, zo kan ik nog wel even doorgaan. Gelukkig woon ik dichtbij de Oosterse markt en daar waan ik me ook altijd even in het Verre Oosten. Zo’n uitstapje voelt altijd als een minivakantie.

  7. (Lekker Tafelen) Xandra zegt

    Leuk al die enthousiaste reacties! Wil jij ook kans maken op dat schitterende kookboek van Sabina Posthumus? Doe dan snel mee!

  8. Iris zegt

    In 2005 ben ik 2 weken in Vietnam geweest en heb daar met de echte Aziatische keuken kennis mogen maken. Heerlijk puur eten met echt verse ingrediënten. Tijdens ons verblijf op eiland Phu Quoc werd bij het ontbijt een sponsige kokoskoek/cake geserveerd. De smaak is mij altijd bijgebleven, wat was dat heerlijk. Ik heb al meerdere malen gezocht naar een recept, maar het helaas nog niet gevonden. Ik ben door mijn verblijf in Vietnam mij wel meer gaan verdiepen in de Oosterse keuken en de gerechten uit dit kookboek lijken mij heerlijk om thuis op tafel te zetten.

    1. (Lekker Tafelen) Xandra zegt

      Hoi Iris, weet je misschien of die cake soms in een stoompan gebakken is i.p.v. In de oven.

  9. Seline zegt

    Twee weken geleden ben ik met mijn vriend gaan eten bij een Aziatisch restaurant, want hij is dol op Aziatisch eten. We hebben er heerlijk gegeten en hij vroeg me of ik het ook een keer voor hem klaar kan maken. Ik heb (met mijn grote mond) gezegd dat ik dat natúúrlijk een keer voor hem ga maken. Help!! Nu moet ik natuurlijk wel een paar goede recepten hebben! Ik zou daarom erg graag een Bazar boek willen winnen, zodat ik indruk kan maken met mijn Aziatische kookkunsten. Verklappen jullie dan niet dat ik de recepten uit het boek van Sabine heb!

  10. Petra van den Berkt zegt

    kip(filet) met kokosrijst en sambalboontjes
    kip(filet)
    knoflook (2 of 3 teentjes)
    stukje verse gember (geraspt)
    ketjap manis
    limoensap
    bosje koriander
    bamati rijst
    kokosmelk
    boontjes
    sambal oelek
    klapper (gerapte kokos)
    maak een marinade (in de vijzel) van de knoflook (klein gesneden), de gember(klein geneden) ketjap manis, limoensap en de gehakte koriander
    marineer de kip(filet) hiermee en laat een half uurtje intrekken
    daarna de kip(filet) op hoog vuur rondom aanbakken, vuur lager zetten en nog 10 min bakken(regelmatig omschudden of roeren met houten lepel)
    1 kop kokosmelk, 1 kop gekookt water en 1 kop basmati rijst in de pan doen aande kook brengen , daarna vuur laag en ongeveer 10 min laten pruttelen (af en toe doorroeren)
    kook de boontjes beetgaar , afgietn en 1 of 2 theelepels sambal oelek en naar smaak klapper toevoegen , mmmmm

  11. Manuela van de Sande zegt

    Ik heb nog nooit oosters gekookt maar wil het wel graag leren door lekkere recepten klaar te maken uit het boek ik kom wel vaak in beverwijk op de zwarte markt ik ga er volgende week zondag 7 juli ook weer heen

  12. ilonka blijleven zegt

    Ik heb geen aziatisch rcept daarom wil ik juist graag het boek winnen wij willen wel gaag wat meer nieuwe rcepten gaan uitproben dus ik ben al erg blij met alle inbreng en recepten van iedeereen dank allemaal:-)

  13. Yvonne zegt

    Ik ben geen super kok maar ben wel gek op eten uit andere landen. Ik ga daarom ook regelmatig naar de bazar om kruiden,groenten, fruit en olijven te halen waar dan heerlijke dingen mee gemaakt worden. Maar het zou helemaal geweldig zijn als ik uit dat mooie boek heerlijke gerechten zou kunnen maken. Als ik hem niet win….. Wat ook vrijwel zeker niet zo is dan wil ik hem graag kopen…. Ik kan niet beina niet wachten om het mooie boek in te kijken. Overigens bedankt voor de recepten die al op de site staan. Succes verder……

  14. Mirlinde Lourens zegt

    MMMM Lijkt me heerlijk en leuk om aziatisch te leren koken!!!

  15. PaulO zegt

    Ja, Oosters eten is samen-zijn, delen.
    En toch wil ik verwijzen naar mijn blogje over Oosters eten, zij het dat de titel niet overkomt alsof ik zou willen delen:
    – Loempia is een privé feestje”
    op:

  16. Wina van Dijk zegt

    ROERBAKEEND MET NOEDELS

    300 gram noedels naar keuze
    2 eendenborstfilets met vel; á 350 gram
    1 eetlepel sesamolie
    2 knoflookteentjes
    2 sjalotjes
    6 lente-uitjes
    2 stengels citroengras
    2 limoenen
    2 rode pepers
    3 eetlepels vissaus (Nam Pla)
    3 eetlepels zoete sojasaus
    4 eetlepels gehakt korianderblad
    4 eetlepels gehakte Thaïse basilicum
    3 eetlepels bruine basterdsuiker
    1 eetlepels sesamzaad
    2 dl ongezoete kokosmelk

    Voorbereiding
    Snijd de eendenborstfilets in repen van 1 cm breed.
    Pel en snipper de knoflook en sjalotjes.
    Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in schuine stukken van ca 2 cm lang.
    Haal het zachte binnenste deel uit de stengels citroengras en snipper deze zeer fijn.
    Was de rode pepers, verwijder de zaadjes en snijd ze fijn.
    Was de limoenen, rasp de schil en pers het sap eruit.

    Bereidingswijze
    Verhit de wok en roerbak hierin de reepjes eendenborst gedurende 3 minuten op hoog vuur. Neem de reepjes eruit en laat ze in een vergiet, die met keukenpapier bekleed is, goed uitlekken.
    Giet een teveel aan uitgebakken vet uit de wok (er zijn 2 eetlepels eendenvet nodig) en schenk er de sesamolie bij.
    Roerbak de knoflook, sjalotjes, lente-uitjes en rode peper gedurende 2 minuten.
    Voeg de kokosmelk, vissaus, sojasaus, 2 eetlepels limoensap, limoenschil, citroengras en bruine suiker toe en laat alles 2 minuten flink pruttelen.
    Schep er de reepjes eendenborst, sesamzaad, korianderblad en Thaïse basilicum door en laat alles door en door heet worden.
    Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

    Serveertips
    Schep de noedels in 1 grote of 4 kleinere kommen en verdeel daarover de roerbakeend. Geef er apart een zoetzure komkommersalade bij.

  17. Alex zegt

    Ik mis wel twee dingen Sandra. Typerend voor de Aziatische keuken zijn Kurkuma en gember !!!!

  18. Diaan zegt

    Heerlijk recept!!! En de Bazaar is geweldig!!! Een lekker opwarmer is een chinees kippensoepje, licht pittig en heel snel te maken…kook de kip, maak bouillon en doe er een zakje pittige chinese soepgroenten in. Beetje gember en laten trekken….je bent zo weer warm!!! Dit was makkelijk, maar zo’n kookboek om alles écht zelf te doen, lijkt met SUPER!!!

  19. Janine zegt

    Lekker! Jullie zouden mij erg blij maken met dit boek. Het hele gezin is hier dol op aziatische maaltijden. Ik kook het zeker 1x per week, Favoriet is de bami met citroengarnalen. Maar ik combineer het ook vaak met hollandse dingen. Ze vinden hier bijv. ook de kruidige gehaktballen met zoetzure saus erg lekker met andijviestamppot.
    Even snel uit mijn hoofd, hoeveelheden weet ik zo snel niet.

    gehakt aanmaken met een kleine geraspte ui, zout, peper, nootmuskaat, koriander, worcestersaus, suiker, cream crackers en een ei. Maak ze ‘s morgens en laat ze opstijven in de koelkast. ‘s avonds even door de bloem halen en in een ovenschaal doen.

    saus:
    tomatenketchup, water, rode wijnazijn, worcestersaus, mosterd, bruine suiker, tabasco, knoflook (uitgeperst) in een steelpannetje tot koken brengen en 15 min. laten inkoken.

    saus over de gehaktballen gieten en het geheel in de oven bakken op 180 graden, 35-45 min. afhankelijk van hoe groot je ballen zijn.

    1. gre zegt

      een lekker recept voor Indische gehaktballetjes
      die ik vaak maak
      voor 4 personen 450/500gr.magere of half om half volle gehakt.
      2eieren
      1/2beschuiten
      1/4liter melk
      2tlps sambal
      1tlp zout
      2mspnt trassi
      4elps Javaanse suiker/of bruine suiker

      2/3 kleine gesnipperde uitjes
      1/2liter ketjap manis
      2 mespunt djahé
      1drup citroen sap

      voor de bereiding
      kneed alle kruiden door het gehakt,
      met het beschuit dat u boven het gehakt kruimelt.
      u breekt het ei
      of de eieren en kneedt alles goed door elkaar.
      giet de melk er bij
      eventueel klein beetje ketjap.
      laat alles even staan.
      en vorm dan mooie kleine of iets grotere kruidige gehaktballetjes.

      die u in hete boter vlug gaar bakt.
      nog even een 10/15 minuten laat nagaren
      wanneer ze al gaar zijn.
      dit zijn mijn Indische gehaktballetjes.
      en natuurlijk heb ik ooit het recept ergens in
      gelezen en toen meteen uitgeprobeerd.
      het komt uit de allerhande denk ik en toen
      heb ik er mijn eigen draai aan gegeven.

      nu maak ik al heel vaak.

  20. Alex zegt

    ik heb honderden aziatische recepten, Mmm lekker.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer