Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bietjesrisotto met geitenkaas en pecannoten

Bietjesrisotto met pecannoten en geitenkaas is echt comfortfood De aardse smaken van de bietjes en de knapperige pecannoten maken dit een verwarmend gerecht

0 975

Bietjesrisotto met geitenkaas en pecannoten – aards en verwarmend comfortfood. Soms komen er opeens gerechten in mijn hoofd op die blijven rondspoken totdat ik ze gemaakt heb zoals deze bietjesrisotto. Met wisselend succes overigens. Maar toen het laatste gebeurde heb ik de neiging nog twee weken kunnen onderdrukken tot het me teveel werd en ik echt bietjesrisotto moest maken. Deze keer tot grote tevredenheid van een tafel vol mensen, inclusief ikzelf. Deze wil ik jullie dus niet onthouden.


Ecologische voetafdruk

Nu Donald Trump president is van de VS en hij stug ontkent dat er sprake is van opwarming van de aarde kunnen de ijsberen het helemaal wel schudden! Om over andere dier- en plantensoorten nog maar te zwijgen. Van globale afspraken op dit gebied moeten we het dus niet hebben. Gelukkig kunnen we zelf ook wat doen. Iets vaker een vegetarische maaltijd serveren is er daar een van. Met name rundvlees drukt enorm op het milieu. Er is veel energie en water voor nodig en bovendien zijn koeien wandelende methaanfabrieken. Broeikasgas direct de lucht in.

Gelukkig zijn er genoeg gerechten waarbij je het vlees helemaal niet mist. Zoals bijvoorbeeld bij deze risotto. Alles voor een heerlijke en voedzame maaltijd zit erin. En al doe je het niet voor het milieu; dan kook je dit toch zeker gewoon voor de smaak!

Vrolijk

Deze bietjesrisotto heeft een fantastische rozerode kleur waar je blij van wordt. Daarbij zitten er verschillende texturen in, waardoor hij in de mond tot een avontuurtje leidt. En met zijn aardse smaken is het een wintergerecht bij uitstek. Kortom; een feestje voor doordeweeks en in het weekend!

Italianen

In het boek “Made in Italy” van Georgio Locatelli wordt maar liefst 6 pagina’s besteed aan het maken van risotto! Als het over eten gaat kunnen Italianen daar enorm gepassioneerd over raken en geëxalteerd over schrijven. Dus durf ik een dergelijk gerecht bijna niet op mijn eigen eenvoudige, nuchtere (bereidings)wijze te beschrijven. En toch ga ik het doen. Dus laat je niet afschrikken door Italiaanse poeha en maak probeer het eens op de Nederlandse manier. Het is helemaal niet moeilijk, maar je moet wel regelmatig blijven roeren. Het vergt ongeveer een half uur aandacht. Waarvoor je beloond wordt in het resultaat.

Bietjesrisotto met geitenkaas en pecannoten

bietjesrisotto-met-geitenkaas-en-pecannoten-clos-up-spiegelingVegetarisch gerecht of risotto voor 4 tot 6 personen

  • 400 gr risottorijst
  • 1 ½ liter kippenbouillon
  • 50 ml Manzanillasherry (of witte wijn)
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 150 gram boter
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 200 gram jonge geitenkaas
  • 2 rauwe bietjes
  • 3 gekookte bietjes in kleine blokjes gesneden
  • 100 gr geroosterde pecannoten

Schil de rauwe bietjes en rasp ze daarna grof.

Verhit de kippenbouillon en zorg dat je de pan op een laag vuur hebt staan. Smelt de helft van de boter in brede pan met dikke bodem op halfhoog vuur. Bak de ui hierin glazig. Als de ui glazig is voeg je de risottorijst toe. Roer goed totdat alle rijstkorrels glanzen van de boter.

Voeg de geraspte rauwe bietjes en de sherry toe. Blijf roeren totdat de sherry geheel is opgenomen. Ga dan door met het toevoegen van de hete bouillon. Ik doe zelf twee grote soeplepels tegelijk en voeg pas weer toe als de bouillon door de rijst is opgenomen.

Verkruimel tussendoor de jonge geitenkaas in grove stukken en hak de pecannoten.

Als de rijst bijna gaar is voeg je de gekookte bietenblokjes toe en je laat ze met de laatste lichting bouillon meewarmen. Hoe je de risotto wilt serveren is een kwestie van smaak. In Italië eten ze risotto heel nat; bijna als een goed gebonden soep. Maar in Nederland vinden we vaak een wat steviger structuur lekker. Het is in ieder geval wel belangrijk dat je de rijst niet te lang doorkookt, zodat hij zijn bite als afzonderlijke korrel behoudt. Hoe jij je risotto wilt eten bepaalt de hoeveelheid bouillon die je uiteindelijk gebruikt.

Haal de risotto (als je tevreden bent over de consistentie) van het vuur en laat een minuutje staan. Roer er dan de andere helft van de koude boter en de parmezaanse kaas doorheen. Meng tenslotte de geitenkaas en pecannoten erdoor en serveer direct.

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer