Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Breng de zomer in je huis en op je bord met een feestelijk avocado-gerecht!!

0 623

“Is dit nou een advocado of een mango?”, vroeg de dame achter de kassa van de supermarkt mij. “Als je dat vraagt”, zei ik, “dan heb je er vast nog nooit een gegeten. “Mens, ze zijn zo lekker en zo gezond!” Haar gezichtsuitdrukking vertelde me nog meer dan haar woorden dat ze nog nooit een avocado gegeten had en zelfs geen mango en dat ze dat ook echt niet van plan was om ooit te doen! Dat er een avocado voor haar op de band lag en geen advocado heb ik haar maar niet verteld.

Ik eet ze tegenwoordig bijna wekelijks, de avocado’s. In de eerste plaats omdat we dol zijn op Mexicaanse gerechten en avocado (guacamole) hoort daar gewoon bij. (Over de Mexicaanse keuken volgt nog een special!) Ze gaan uiteraard in wraps of bij tortillachips, maar met een avocado kan zoveel meer!! Het boterzachte vruchtvlees heeft een vrij neutrale smaak en sluit naadloos aan op allerlei andere ingrediënten.

De avocado past goed bij garnalen, krabvlees of rivierkreeftjes, bij vis, bij kip of in salades. Een salsa of dip van avocado past uitstekend bij de barbecue. Maak er eens een pastasalade mee, of wat dacht je van een (Californische) sushi…. Je kunt een avocado met andere fruitsoorten verwerken tot een fluweelzachte smoothie. Het romige vruchtvlees combineert bovendien uitstekend met chocolade en het kan verwerkt worden in desserts. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Ik vond het grappig om te ontdekken dat “onze” advocaat, de likeur, waarschijnlijk een alternatief is voor een romige alcoholhoudende drank die op de Antillen en in Brazilië gemaakt wordt van avocado’s. Tijdens ons koloniale verleden leerden de zeevaarders deze drank waarderen en brachten hem mee naar Nederland. Pogingen om de avocado in Nederland te kweken, mislukten. Door het gebrek aan betaalbare avocado’s in Nederland ging men het drankje maken met een romig alternatief, eieren!

avocadoDe avocado is niet alleen een veelzijdige vrucht, maar ook en vooral een gezonde vrucht!

Is de avocado nou groente of is het fruit? Weet jij het antwoord? Hier lees je wetenswaardigheden, tips, en zelfs een opsomming van de meest gangbare avocado soorten. Leuke en leerzame feiten over de avocado op een rij.

Lees hier verder

Waar moet je op moet letten bij de aanschaf en het gebruik van avocado’s.

De avocado rijpt niet aan de boom, zoals andere vruchten, maar pas nadat hij geplukt is. Als je nog nooit met avocado’s gewerkt hebt, zal je moeten leren aanvoelen wanneer een avocado rijp en dus geschikt voor consumptie is. Een onrijpe avocado is keihard en er zit kraak nog smaak aan. Om er zeker van te zijn dat je op het door jou gewenste moment een rijpe avocado voorhanden hebt, kan je hem beter een dag of zelfs een paar dagen voor gebruik in huis halen. Hoewel de supermarkten tegenwoordig eetrijpe avocado’s verkopen, kan je er helaas niet altijd op vertrouwen dat deze avocado’s (per twee verpakt) daadwerkelijk van optimale kwaliteit zijn. De “eetrijpe” avocado’s zijn bovendien in de regel duurder dan de exemplaren die je thuis op de fruitschaal moet laten rijpen.

Lees hier verder

Tot slot:

Sommige mensen vinden het moeilijk om te kiezen voor de verse avocado van een tot twee euro en stellen zich tevreden met “avocado- of guacamoledip” uit een potje. Deze dip is niet voor niets goedkoper dan een eigengemaakte dip. In de kleverige groene saus, die niets meer heeft uit te staan met guacamole, zit nog geen 4 % avocado. De rest bestaat onder andere uit water, verdikkingsmiddelen, kleur- en smaakstoffen.  Een authentieke guacamole bestaat voor zo’n 80% uit avocado en als je hem ooit daadwerkelijk zelf met verse ingrediënten hebt gemaakt, wil je nooit meer anders.

Leve de avocado, Viva la Fiesta!

Nachos Especial

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer