Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Amsterdam Coffee Festival- Walhalla van koffie, thee en chocolade

0 771

Het weekend van 15-17 mei vond in Amsterdam voor de tweede keer het Amsterdam Coffee Festival plaats. Op de bij deze exotische producten passende locatie, de Amsterdamse NDSM-werf, konden koffie-, thee- en chocoladeliefhebbers en professionals een weekend lang genieten van de beste malingen, verschillende brandingen, bijzondere thee soorten en de lekkerste chocolades. En ook combinaties van al dit lekkers waren natuurlijk niet te versmaden.
 


Proeven, ruiken en beleven

Tijdens het festival konden bij de verschillende stands van koffiebranders en koffie en thee importeurs, koffies en verschillende soorten thee worden geproefd, geroken, en geslurpt. Ja, slurpen was echt nodig, want alleen zo blijkt echt goed proeven mogelijk en is de hele essentie van koffie en thee te beleven. Maar niet alleen de maling, branding en herkomst van de koffie bleek belangrijk voor het optimale smaakgenot, zo heb ik zelf mogen ervaren. Door dezelfde koffie, gezet met verschillende soorten water te proeven, ontdekte ik, dat de hardheid van het water en de hoeveelheid daarin opgeloste mineralen de koffie echt een andere smaak geven. Na een bezoek aan het Amsterdam Coffee Festival zult u uw koffie dus met heel andere ogen bekijken en ook heel anders gaan proeven.
 
Natuurlijk kon er niet alleen van koffie genoten worden. Ook specialisten in thee en verschillende importeurs van goede en zelfs prijswinnende chocolades waren aanwezig. Ook zij waren maar wat graag bereid u met hun product kennis te laten maken. Met name de combinatie van verschillende soorten thee met goede chocolades waren voor mij een bijzondere belevenis. Zo bleek de ene thee in staat een op zichzelf fantastische melkchocolade te degraderen tot een goedkope smaak, terwijl de andere thee de mooie smaken van de chocolade juist naar boven haalde en versterkte.
 
Naast deze bijzondere ‘foodparing’ kon in ‘The Lab’ genoten worden van allerhande lezingen en verhalen. Zo kon u leren hoe goed koffie te proeven, of hoe u thuis de beste koffiecocktails maakt. Ook kon u een heuse espresso workshop volgen. In ‘The Lab’ was ook ruimschoots aandacht voor goede chocolades en kon u op reis door de wereld van thee.
 

De beste koffiezetters van Nederland

Op een ander podium streden de beste barista’s van Nederland om de hoogste eer in maar liefst drie Barista-Wedstrijden. Als publiek kon u de wedstrijden niet alleen op de voet volgen, maar kon u er via een videoscherm ook met uw neus boven op staan om de kunst een beetje af te kijken.
 
Op vrijdag 15 mei vond de Dutch Brewers Cup plaats. Voor deze wedstrijd zetten gespecialiseerde barista’s de lekkerste koffies door gebruik te maken van traditionele zetmethodes. Uiteindelijk werd deze wedstrijd gewonnen door Rob Kerkhoff van BABO Coffee uit Arhem.
 
Op de zaterdag was het de beurt aan de melk-kunstenaars tijdens het Dutch Latte Art kampioenschap en op zondag mochten de koffieproevers aan de bak. Onder tijdsdruk moesten deze proef-experts de afwijkende koffie uit de line up weten te pikken. Uiteindelijk werd Nick Vink van H32 uit Oss Latte-kampioen en bleek Youri Joosten van Boot Koffie uit Baarn de beste koffieproever.
 
Kortom een programma boordevol koffie, thee en chocolade, waar de echte liefhebbers hun hart op konden halen en alle nieuwe weetjes en snufjes op het gebied van deze exotische producten konden op doen. Hebt u het dit jaar net gemist? Niet getreurd, de volgende editie staat al weer aangekondigd op internet.
 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer