Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kook mee met Lekker Tafelen en Radio 6 en win!

0 336

Kook mee met Lekker Tafelen en Radio 6 en win! – Kookfanaten opgelet! Donderdag 22 mei is het weer zo ver. Dan kookt Lekker Tafelen blogster Vanessa van Koppen voor de DJ’s van het programma Winfried’s woonkamer op radio 6. En jij kunt meekoken van 19.00 uur tot 20.00 uur. Als je (één van de) onderstaande recepten die Vanessa voor Winfried en zijn collegae kookt, meekookt kun je bovendien nog een prijs winnen van Radio 6. Aarzel niet en geef je daarom op via winfried@radio6.nl. Wie weet belt Winfried je en kom je zelf dan ook in de uitzending.

Wat gaan we maken?

De eerste vraag die je als kok natuurlijk stelt is: zijn er dingen die je liever niet eet? Nou, nee hoor, de heren lusten alles. Kijk, dat opent perspectieven. Maar dan krijgen we te horen dat er alleen een magnetron beschikbaar is. Oeioeioei…. die gebruiken we liever niet bij Lekker Tafelen. Maar goed, geïnspireerd door het heerlijke weer, gaan we dan maar Griekse en Libanese mezzes maken. Die kunnen van te voren thuis worden bereid en hoeven niet warm te worden genuttigd.

Tiropita

Tiropita is een heerlijk soort gevuld rond brood, tussen lasagna en brood in, dat in pizzapunten snijdt en warm of koud kunt serveren.

Nodig voor een Tiropita van ongeveer 22 cm. doorsnee:

  • tiropita300 gr. bloem
  • 1 el. azijn
  • 3 el. olijfolie
  • 1/2 afgestreken tl. zout
  • +/- 200 ml. water
  • +/- 50 gr. maismeel
  • 1 pakje feta à 200 gr.
  • een flinke bos wilde spinazie
  • 1 el. olie
  • +/- 100 gr. boter
  • 2 eieren
  • 150 ml. melk
  • peper

Maak eerst het deeg, door de bloem, azijn, olie, zout met elkaar te mengen en voeg dan net zoveel water toe totdat je een stevige bal hebt. Doe de bal in een plastic zakje of folie en laat een uurtje rusten.

Ondertussen maak je de spinazie schoon, snijd hem in grove stukken en bakt hem in een eetlepel olie even gaar.

Breek de eitjes in een kom en voeg de melk eraan toe. Prak de feta in brokjes en voeg die aan het eiermengsel toe. Doe er ook nog wat peper bij.

Zodra het deeg is gerust, zet je de oven op 200 graden en verdeel je het deeg in 6 bolletjes, waarvan één bolletje net iets groter is dan de rest. Dit wordt je bodem, die kun je dan om de andere plakjes vouwen.

Smelt de boter op een zacht vuurtje.

Leg een vel bakpapier in een springvorm van ongeveer 22 cm. Rol het grootste bolletje eerst uit met de hand, stuif er wat maismeel over en onder en rol dan zo dun mogelijk uit met een deegroller. Leg de plak in het midden, de randen over de rand van de springvorm. Bestrijk met een kwastje met gesmolten boter en verdeel er dan een deel van de (uitgelekte) spinazie op. Vervolgens rol je een tweede bol uit en legt die er op. Weer bestrijken met boter en verdeel daar een deel van het fetamengsel over. Ga zo door totdat je bij het vijfde plakje alle spinazie en feta hebt verdeeld. Vouw de overgebleven randen nu over het geheel en dek af met het laatste plakje deeg. Bestrijk dat ook nog rijkelijk met boter en bak de tiropita ongeveer 40 à 45 minuten in de oven. Hij is gaar wanneer je het brood ziet opbollen en er mooie lichtbruine plekken op komen. Gaat het té hard? Zet de oven dan iets lager.

Dien warm op of op kamertemperatuur, gesneden in pizzapunten.

Aubergine met yoghurt-dille saus

Een heel simpel, maar o zo heerlijk gerecht dat op kamertemperatuur wordt gegeten.

aubergine met yoghurt-dille

Nodig voor 2 à 3 personen:

  • 1 aubergine
  • 125 à 200 ml. griekse yoghurt
  • 1 flinke el. gedroogde dille
  • +/- 100 ml. olijfolie
  • peper en zout

Snijd de aubergine in dunne plakken. Blancheer de aubergine een paar minuten in een pan met kokend water. Zo heb je minder olie nodig om in te bakken! Doe de plakken aubergine in een vergiet en laat ze even uitwasemen.

Doe nu een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en zet het vuur halfhoog. Bedek de pan met een laagje aubergineplakken en bak de plakken in ongeveer 4 minuten aan elke kant gaar en een beetje knapperig. Bestrooi ondertussen met peper en zout.

Ga zo door totdat je alle plakken hebt gebakken en drapeer ze mooi dakpansgewijs op een bord. Meng de yoghurt met de dille en schep de yoghurt op de aubergine. Eventueel nog wat bedruppelen met een beetje olijfolie. Niets meer aan doen!

Zoete Tomaten-dip

Deze dip komt uit de midden-oosterse keuken en is heerlijk als mezze of als dipsaus of zelfs op brood. Het is bijne een soort tomatenjam.

Oosterse tomatendip

Nodig voor 4 personen:

  • 1 blikje à 400 ml. gepelde tomaten
  • 2 flinke el. honing
  • 1 flinke tl. kaneel
  • 2 el. olijfolie
  • beetje zout
  • 1 el. maïzena

Doe de gepelde tomaten in een pannetje met de honing, kaneel, olijfolie en het zout. Laat ongeveer 40 minuten op een zacht vuurtje pruttelen en wat inkoken. Prak eventueel overblijvende stukjes tomaat na afloop nog fijn met een pureestamper. Als de saus nog te dun is, schep een paar el. saus uit de pan en roer er de maïzena door. Doe dat samen weer terug in de pan en breng weer aan de kook, terwijl je goed doorroert. De saus wordt zo dik als een papje. Af laten koelen en op kamer temperatuur serveren. Je weet niet wat je proeft!

Libanese kip-pistacheballetjes

Dit subtiele gerecht komt uit de zeer verfijnde Libanese keuken en is heerlijk warm of koud. Knijp er een beetje citroensap over uit voor een smaakexplosie.

Nodig voor ongeveer 35 balletjes:Libanese kip-pistacheballetjes

  • 500 gram kipgehakt
  • 150 gram pistachenootjes (ongepeld)
  • 1 ei
  • 2 witte boterhammen
  • een bosje koriander
  • 2 tl. gedroogde munt
  • 1/2 tl. kaneel
  • 1/2 tl. kurkuma
  • peper en zout
  • +/- 1 dl. olijfolie
  • 1 citroen

Meng het gehakt met het ei, de munt, kaneel, kurkuma en peper en zout. Hak de koriander fijn en pluk de boterhammen in kleine stukjes en voeg toe. Pel de pistachenootjes en hak ze fijn, Voeg ze toe aan het mengsel. Meng alles tot een homogene bal en laat even rusten in de ijskast.

Doe de olijfolie in een hapjes pan en vorm met natte handen (anders kleeft het aan je handen) kleine balletjes, ongeveer zo groot als een kwarteleitje. Zet de pan op halfhoog vuur en bak de balletjes, terwijl je ze af en toe omkeert, aan alle kanten goudbruin. Ze zijn na ongeveer 8 minuten gaar.

Haal de gare balletjes uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenrol. Serveer warm of koud met een kneepje citroensap.

Benieuwd geworden? Je kunt natuurlijk gewoon luisteren, maar ook kijken via de webcam. Ga naar www.radio6.nl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer