Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kruidige wijnzuurkool- zelf maken

4 3.574
Kruidige wijnzuurkool- zelf maken

Zuurkool wordt beschouwd als een echte wintergroente. Het wordt gemaakt van witte kool. Witte kool doet het goed op de Noord-Hollandse akkers. Op de lichte, goed watervasthoudende kleigrond kan de kool acht maanden langzaam maar zeker doorgroeien en een gewicht van soms meer dan acht kilo bereiken. De lucht is in Noord-Holland altijd in beweging en voert zeelucht aan. Die combinatie van zeelucht, wind, vocht, een groeizame bodem en de lange groeiperiode maken een natuurlijk, aromatisch product mogelijk.

Er bestaan allemaal varianten op het “originele” zuurkoolrecept, de zuurkool naturel zoals: wijnzuurkool, kerriezuurkool en kruidenzuurkool. Daarnaast kan je ervoor kiezen om zuurkool uit het vat te kopen, kant- en- klaar gekookte zuurkool, biologische of ecologische zuurkool. Keuze genoeg in de winkels, maar zelf zuurkool maken is ook een optie!

Er is een leuk verhaal over hoe men ooit op het idee gekomen is om zuurkool te maken; zuurkool wordt namelijk al eeuwenlang gegeten. De geschiedenis van de zuurkool en andere wetenswaardigheden kan je lezen in het zogenaamde kookschool artikel: Zuurkool – een boeiend productieproces . Bijvoorbeeld dat zuurkool super gezond is door het hoge vitamine C gehalte en in tegenstelling tot wat men denkt: zuurkool bevat nauwelijks zout!

Ook leuk om te weten: Zuurkool is heel goed tegen een kater!  Word je ‘s morgens wakker met een flinke kater, eet dan wat rauwe zuurkool. En de kater verdwijnt op slag! Het hoge aandeel vitamine C en melkzuren in de witte kool verdrijft de hoofdpijn, maakt de darmen schoon en je wordt er weer snel fit van.

Wij hebben voor het derde jaar op rij zelf zuurkool gemaakt. Ooit zijn we begonnen met een recept van internet, maar inmiddels hebben we onze eigen beproefde versie voor een kruidige wijnzuurkool ontwikkeld.  “Wij” zijn mijn man en ik, want zuurkool maken is nogal een klus. Een hele leuke klus, dat wel. Maar,  je bent wel even bezig om alle kool in dunne reepjes te snijden en die enorme berg gesneden kool moet ook nog eens worden aangestampt. Wij snijden de kolen niet met de hand maar op een vleeswaren snijmachine. Ondanks al het werk, dat een stuk plezieriger wordt als je met zijn tweetjes doet, kan ik iedereen van harte aanraden om zelf zuurkool te maken. Wij genieten de hele winter weer van onze eigen zuurkool!

Kruidige wijnzuurkool

Benodigdheden

 • zuurkool vaatje van 5 liter
 • stamper
 • stukje kaasdoek

Ingrediënten

 • 3 kilo dun gesneden witte kool
 • 12 verse laurierbladen
 • 6 el gele mosterdzaad
 • 3 el jeneverbessen
 • 6 el zwarte peperkorrels
 • 15 kruidnagels
 • karwei zaad naar smaak
 • 3 dl witte wijn
 • 45 gr zout

Bereiding

Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool. Bewaar de mooie schone bladeren. Snij de wittekool zo fijn mogelijk. Leg een aantal koolbladeren onder in het vat. Begin dan met één kilo witte kool, vier laurierblaadjes, twee eetlepels mosterdzaad, 1 eetlepel  jeneverbessen, karwei zaad, 2 eetlepels zwarte peperkorrels,  vijf kruidnagels en 15 gram zout in het vaatje en stamp dit goed aan. Herhaal dit laag om laag. Giet er dan de witte wijn bij. Stamp alles nog eens lekker aan. En eindig dan weer met een paar grote koolbladeren, een stukje kaasdoek en zet daar iets zwaars op. Sluit het vat goed en laat het eerst een paar dagen (liefst een week of twee)  in de huiskamer staan dan kan het gisten op gang komen.  Dan moet het vat koel, maar vorstvrij worden weggezet om doorzuren te voorkomen. Weer twee weken later is de zuurkool klaar voor gebruik.

 

De smaak wordt na verloop van tijd alleen nog maar beter; je hoeft dus echt niet alles in een keer op te eten.  Als je wat zuurkool uit het vat neemt, de rest weer goed onder het vocht drukken. Zo heb je maandenlang plezier van je eigengemaakte kruidige wijnzuurkool.

Zuurkool is ook heerlijk om te eten in de zomermaanden als een frisse salade.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. Jolanda zegt

  Zojuist zuurkool gemaakt, nu is de witte wijn op, zou ik dit later kunnen toevoegen ?

 2. Cecile zegt

  Zou je het dus ook in een gewone emmer met deksel kunnen maken?
  Met lieve groet Cecile

  1. Lekker Tafelen zegt

   Ja hoor Cecile, dat kan!

   1. Cecile zegt

    Bedankt voor het snelle antwoord.

    Lieve groet

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer