Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kwark, een wereld vol frisse verleiding

Kwark is een fris en gezond zuivelproduct waar je in de keuken heel veel kanten mee op kunt. Wat is het precies en wat kun je ermee? Wij leggen het uit.

3 1.307

Kwark, een wereld vol frisse verleiding – Het is in talloze varianten in winkels te vinden. Neem eens een beker pure kwark. Eén lepel doet je weer beseffen hoe gezond en hoe fris dit zuivelproduct is. Het is een verse inspiratiebron voor heel veel gerechten.


Wat is kwark?

In België hebben ze het over platte kaas en in Frankrijk hebben ze het over Fromage Frais (verse kaas). De diverse buitenlandse benamingen geven aan dat we het over kaas hebben. En ja, we hebben het inderdaad over een hele pure, verse kaas. Een kaas die van koemelk gemaakt wordt, tenminste, zo kennen wij dat. Het is echter ook mogelijk om kwark van geitenmelk of schapenmelk te maken.

Verse melk wordt eerst aangezuurd met zuursel (melkzuurbacteriën) en 24 uur later wordt er nog stremsel aan toegevoegd. Zo ontstaat een hele verse kaas. In tegenstelling tot gewone kaas wordt de wrongel niet helemaal fijn gesneden, maar slechts een beetje en dan vervolgens laat men het vocht er uit weglekken. De kaas wordt ook niet geperst of gepekeld, zoals met gewone kaas gebeurt, maar na het uitlekken in bakken geschept en verkocht.

Gezond

Van oorsprong is kwark vetter dan melk, maar minder vet dan kaas. Het meest gegeten is dan ook de magere variant. Volle kwark is uiteraard veel romiger van smaak. Wil je op de calorieën letten, maak dan gebruik van de magere- of halfvolle varianten. Wil je op smaak letten, kies dan voor de volle!

Het zit vol eiwitten, calcium en is een bron van vitamine K2. Door toevoeging van de melkzuurbacteriën is bovendien veel melksuiker (lactose) omgezet in melkzuur. Dat maakt het product beter verteerbaar dan melk.

Daarnaast kunnen we kwark als gezond omschrijven omdat je het zo mooi met vers fruit kunt combineren. Ga er dan niet ook nog eens suiker of zoete sauzen aan toevoegen. Dan wordt het alsnog een calorieën bom.

Variatie

Wanneer je door de gemiddelde supermarkt loopt zie je schappen vol met diverse smaken: vanillekwark, aardbeienkwark, perzikenkwark, etc etc. Dat schetst direct de vele variaties die je uiteraard ook allemaal zelf kunt creëren.  En wees eerlijk, en glas vol verse Hollandse aardbeien met daarop een flinke lepel kwark is vele malen aantrekkelijker, en lekkerder dan een bakje fabrieksproduct.

Kwark, een wereld vol frisse verleiding

Deze frisse zuivel kun je in veel verschillende gerechten verwerken: bij je ontbijt, in (dip)sauzen, in baksels en in desserts. Hieronder geven we je graag vast wat inspiratie.

 

Klik hier voor alle kwark recepten.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Pau zegt

  Er staan een paar taalfouten op deze site, er staat als ipv dan.
  Verder leuke recepten!

  1. Lekker Tafelen zegt

   Oh dat zou maar zo voor kunnen komen Pau, we proberen daar erg goed op te letten, maar de passie overheerst wel eens 😉

 2. Lekker Tafelen (Simone) zegt

  Of kwark als vervanger voor de boter en melk waar je normaal gesproken je aardappelpuree mee maakt. Lekker voor bv. op moussaka in plaats van bechamelsaus. Met dank aan mijn collega Christa, de Griekenland fanaat 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer