Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Landelijke Appelplukdag 2016 – Voedselonderwijs voor het hele gezin

0 674

Landelijke Appelplukdag – Voedselonderwijs voor het hele gezin. Trouwe volgers is het vast al opgevallen. Wij zijn jaarlijks aanwezig bij de Landelijke Appelplukdag. Zo ook dit jaar bij boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik. In dit verslag vertellen we je waarom we zo’n fan zijn en wat je kunt verwachten tijdens zo’n dag.
 


Landelijk genieten

24 september 2016. Het is weer Landelijke Appelplukdag. Als ik onze kinderen een week van tevoren vertel dat we zaterdag weer appels gaan plukken maken ze spontaan een dansje door de kamer. Jaaa. papa, gaan we dan weer in die leuke karretjes? Je kent de appeltrein ook wel toch? Het is een hoogtepuntje in het jaar zeg maar. Dit jaar hebben we ook nog eens (eind september) het geluk dat het stralend weer is.
 
We kennen de locatie al (we waren hier in 2013 ook) en weten dus al een klein beetje wat ons te wachten staat. Nou ja, dat is dan ook weer niet helemaal waar. Djûke van der Maat is de onderneemster achter deze goed georganiseerde appelplukdag. Het is echt niet voor niets dat zij winnaar werd van de European Innovation Prize for Women Farmers. In de praktijk betekend dit ook echt dat je steeds iets nieuws kunt verwachten.
 

Appelplukdag 2016 bij Nieuw Slagmaat betekend:

 • Natuurlijk zelf appels plukken
 • Gratis bloemen plukken
 • Pompoenen oogsten
 • Een ritje met de huifkar
 • Een ritje met de appeltrein
 • Een bezoekje aan de landwinkel
 • Met je kinderen verdwalen in een maïsdoolhof
 • Lekker eten op het boerenerf
 • Kennis maken met de lokale imker
 • Samen de trekpont aan de overkant zien te krijgen
 • Genieten van de boerderijdieren
 • En nog veel meer

 
Een dag appels plukken bij Nieuw Slagmaat in Bunnik is echt zoveel meer dan alleen appels plukken.
 

Voedselonderwijs

Deze appelplukdag is letterlijk voedselonderwijs voor jong en oud. Je beseft weer even waar dat heerlijke fruit vandaan komt. In een werkelijk fantastische omgeving leer je dat bloemen nodig zijn om een betere appel op jouw fruitschaal te krijgen. Je leert kennis maken met rassen. En dat is echt nog heel hard nodig! Terwijl ik door de boomgaard struin (waar de rassen keurig netjes per bomenrij aangegeven worden) hoor ik achter me iemand vragen…. welk MERK is nou het lekkerst? Mensen, appels hebben geen merk. Het is puur natuur! Mijn dochter komt met een appel naar met toe rennen. Papa, kijk naar deze! Ze heeft een appel geplukt waar nog wat blaadjes aan zitten. En echt, zij wist allang dat een appel aan een boom groeit. Het doet me beseffen hoe mooi het is dat deze appelplukdag tegenwoordig jaarlijks georganiseerd wordt. Ook bij jou in de buurt!
 

Eten & Bewegen

Het mooie weer vandaag heeft ons doen besluiten er een fietstocht van te maken. Van Montfoort naar Bunnik is toch nog altijd 18 km. Voor mijzelf helemaal geen probleem, maar voor de kinderen een heel eind. Toch fietsen ze met plezier in zo’n twee uur naar Bunnik en weer terug. Onderweg moet ik ze ook echt wel eens oppeppen maar als mijn zoon bij de derde hoge brug vraagt: Papa, wordt je daar sterk van? Kan ik dat volmondig beamen. Natuurlijk is er een lekker picknick momentje tussendoor en ‘s avonds wordt de eigen oogst thuis verwerkt tot een verrukkelijke appeltaart en een flinke schaal homemade appelmoes. De boodschap: Eten & Bewegen is geen straf. Het is geen kwestie van afvallen of diëten. Eten & Bewegen is gezond en enorm leuk om te doen!
 

Waarom? Jij moet echt ook!

De Landelijke Appelplukdag 2016 is echt ook jouw bezoekje meer dan waard. En die kans krijg je ook. We hopen dat we je hebben kunnen inspireren. Woon je in de buurt van Utrecht, dan is Boerderij Nieuw Slagmaat een toplocatie. Woon je elders in  het land? Kijk dan op de website van de Landelijke Appelplukdag om een teler bij jou in de buurt te zoeken.
 
Je kunt nog terecht op 

 • Zondag 25 september
 • Zaterdag 1 oktober
 • Zondag 2 oktober

 
Nog kansen genoeg dus. Ga jij ook?

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer