Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf ricotta maken is makkelijker dan je denkt

0 1.185

Ricotta, die heerlijke zijdezachte Italiaanse kaas kun je aanschaffen in delicatessenwinkels, maar wist je dat je het ook zelf kunt maken? Het is eenvoudiger dan je denkt.

Ricotta is, in tegenstelling tot de meeste kazen, niet gemaakt van de wrongel maar van de wei. Door wei te koken ontstaat een nieuwe wrongel. Dat kun je ook zelf. Ricotta is fris, zacht, korrelig van structuur en bevat nauwelijks vet en weinig zout. Een ideaal product in pasta’s en andere gerechten.

  • 2 liter volle melk, geitenmelk mag ook
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 100 ml witte wijnazijn
  • mousseline of kaasdoek

Breng melk met zout aan de kook. Zodra je het kookpunt bereikt roer je de melk met een garde goed om. Voeg de azijn toe. Je ziet nu dat het gaat klonteren. Zodra het gaat koken haal je de pan van het vuur. Leg er een deksel op en laat het een kwartier staan.

Leg het kaasdoek in een vergiet. Schep met eens schuimspaan de wrongel vanuit de pan in het vergiet. Laat even een kwartier uitlekken. Vouw het doek vervolgens om de kaas en knijp alle overtollige vocht er uit.

Laat je huisgemaakte ricotta vervolgens even afkoelen voor je het gebruikt. Of bewaar de ricotta maximaal 2 dagen in de koelkast.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer