Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

30 dagen Vegan Challenge (23 febr. )

0 2.106

Tahin of sesampasta.

Zoals beloofd, vandaag informatie over Tahin. Ik ben, denk ik, een beetje een sesam junkie, maar dan wel in de positieve zin van het woord :roll:. Sesamzaadjes voegen zoveel smaak toe aan een salade of een zelfgebakken brood. Zie bijvoorbeeld mijn recept van het supersnelle speltbrood. Toen ik een keer, samen met mijn jongste dochter, in een supermarkt aan het rondsnuffelen was, kwam ik een fascinerend uitziend potje tegen. Met op het etiket: Tahin, sesambrei. Moet lekker zijn, dacht ik, want er zit tenslotte sesam in. En het is lekker! Een dun laagje op een zelfgebakken en geroosterd bammetje …… heerlijk! Je zou er ook nog schijfjes komkommer op kunnen doen, dat maakt het geheel iets frisser. 

Tja … vond ik toch ook weer iets voor op mijn to-do-lijstje: ‘Home Made’ sesampasta

sesampasta

Volgens Wikipedia: Tahin (ook wel tahini, tachina (uitspraak ‘tagina’) (Arabisch) of techina (Hebreeuws) genoemd) is een pasta gemaakt van sesamzaad. Het vormt een basis voor bijvoorbeeld tahinsaus dat onder andere geserveerd wordt bij shoarma en falafel. Ook hummus (kikkererwtenpuree) en baba ghanoush (een soort salade van geroosterde aubergine) kunnen niet zonder tahin. Tahin wordt gebruikt als broodbeleg en is ook een belangrijk ingrediënt in de halva die onder andere in Turkije wordt gemaakt en in ander gebak uit die regio. Tahin wordt vooral gebruikt in gerechten uit het Midden-Oosten (m.n. Israël, Libanon en Syrië).[1]

Tahinsaus wordt bereid door een aantal eetlepels sesampasta te vermengen met limoen- of citroensap, een teentje geperste knoflook en gehakte peterselie. Vaak wordt bij de bereiding ook nog zeezout toegevoegd. Daarna wordt het mengsel geroerd en water toegevoegd tot de gewenste dikte bereikt is. Eventueel wordt er nog zoet paprikapoeder over gestrooid.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer