Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zo lekker is juli

0 413

Zo lekker is juli – Seizoenen. Ken je ze nog? Ja, natuurlijk weten we dat er een zomer en een winter is. Maar dat bedoelen we niet. Weet jij echt wat het hoogseizoen is voor de diverse verse ingrediënten die je inkoopt? Een goede kok weet dat wel! Een goede kok weet dat de kwaliteit van zijn gerecht begint bij de inkoop. Een seizoensproduct is niet alleen voordeliger, maar ook smaakvoller.

Helaas zijn velen het beeld van seizoenen kwijt geraakt. Supermarkten zijn de eerste die je willen doen geloven dat je in juli prima een appel kunt eten. Maar is dat ook zo? Heb jij ervaring met die meelbal van de fruitschaal? Weet je dat op dit moment 95% van de appels uit het buitenland komt? Als je niet met je ogen dicht naar het strand rijdt, of een fietstochtje maakt, weet je dat de kleine appeltjes en peertjes nu weer aan de bomen hangen. Hoe kun je dan nu van een seizoensproduct spreken? En is het je opgevallen dat er nu overal gezellige stalletjes en tafeltjes langs Neerlands wegen staan, gevuld met een rijke uitstalling van aardbeien, bessen, bonen, jammetjes en andere verse boeren lekkernijen?

Sluit je ogen niet voor het seizoen, kies voor een betaalbare en goede inkoop door nu de seizoensproducten in je winkelmandje te laten glijden. Ga je op pad? Zorg voor een paar stevige fietstassen, want echte foodies en enthousiaste thuiskoks komen met volle tassen terug.

Lekker Tafelen houdt je maandelijks op de hoogte van de actualiteiten. Wat is er nu helemaal vers. Hier geven we je een kijkje in het beste van de maand Juli.

Bij de groenteman: Boontjes, boontjes en nog eens boontjes

sperziebonenJa het wordt bonentijd. Moestuinbezitters weten het, de bonenoogst komt er aan. Koop jij ze altijd uit een zakje, potje of diepvriesdoosje? Dan willen we je bij deze uitdagen om het seizoen van de verse Hollandse Sperziebonen eens beter te gaan beleven. Wat is het gezellig. Samen boontjes haren in de tuin. Boontjes haren? Daar praten we je binnenkort nog even over bij. Maar boontjes schoonmaken doe je met je hele gezin op een verloren uurtje aan de tuintafel. Kinderen zijn er dol op, en even later smullen ze gezellig mee van een bordje groene patatjes. Seizoensgroenten zijn ZO LEUK!

De highlights van de groenteman voor deze maand zijn: sperziebonen, snijbonen, verse doperwten, verse kapucijners en artisjokken. Daarnaast is er volop keuze in sla, tomaat, komkommer en verse jonge bladgroenten als andijvie en spinazie. Er is Hollandse bloemkool en ook knoflook is er weer vers. Er komen volop aardappelen van de nieuwe oogst. Herken je die uitlopers in je aardappelen de afgelopen tijd? Koop nieuwe oogst (bij voorkeur Hollands) en geniet weer van perfecte piepers. O ja, de echte bewaar aardappelen zijn er vanaf september weer volop.

Met pijn in het hart nemen we o.a afscheid van asperges, raapsteeltjes en rabarber. Het was een mooi seizoen maar dat is nu voorbij. Volgend jaar kun je er rond dezelfde tijd weer volop van genieten.

Aan de fruitkraam: Kleurrijk zomerfeest

6-rode-bessen (2)Kleurrijker kan het bijna niet! Wat een feest om in de maand Juli op de markt voor een goed gevulde fruitkraam te gaan staan. Dat maakt het o.a in vakantietijd zo leuk om naar de markt te gaan. Er is zoveel lekkers, maar let op, vul je tas direct. Want de meeste soorten zijn er maar kort. Maak er dan ook nu gebruik van om o.a. jam te maken. Op de markt in Maastricht stond hij: “Mevrouw, een doosje aardbeien. Zien die meloenen er niet lekker uit? We doen er een zakje perziken bij, een ananas mevrouw nee niet zo’n kleine, en speciaal voor u een zak vol limoenen. Kijk eens mevrouw. VANDAAG TAS VOL 5 EURO!!” Iedereen, jong en oud, geniet ervan en dat proberen we graag over te brengen.

Highlights van deze maand zijn Hollandse kersen, Hollandse aardbeien, rode bessen, (wilde) perziken, nectarines en meloenen. Pak echter ook een limoentje mee, en we gaan deze maand echt zitten wachten op de Hollandse pruimen oogst. Einde van de maand kun je genieten van de eerste Opal pruimen. Heb jij er al zin in?

De slager steekt de fik er in!

barbecueSeizoenen in vlees kennen we niet. Maar natuurlijk weet iedereen dan Juli de maand bij uitstek is om tijdens het prachtige zomerweer de barbecue eens lekker aan te steken. Geniet van een mix van vleessoorten, maar durf het ook eens aan om een groter stuk vlees op de barbecue te leggen. Of gebruik de barbecue als extra grillpan. Mama kan in de keuken iets lekkers bereiden terwijl papa buiten z’n uiterste best doet om daar een heerlijk malse steak bij te serveren. Wat is het leven in Juli toch een feest!

Verse vis, de visspecialist kent topdagen!

SAM_2791Iedere zichzelf respecterende visspecialist heeft het groot op zijn winkelramen of op zijn marktwagen staan. HOLLANDSE NIEUWE – ZE ZIJN ER WEER! Het seizoensmoment voor verse vis is natuurlijk de Hollandse nieuwe, maar vergeet niet dat ook het mosselseizoen deze maand van start gaat. ZEEUWSE MOSSELEN worden vanaf juli aangeboden. Het ECHTE hoogseizoen is er als de R in de maand zit. Dan zijn de mosselen echt op z’n best. Maar de enthousiaste mosseleters zetten graag al in Juli een pannetje mosselen op tafel. Mooi te combineren met huisgemaakte patat van Nieuwe oogst aardappelen en een verse salade. Je kunt al een tijdje mosselen krijgen maar dat zijn hangcultuur mosselen en de specialist kan je vertellen dat mosselen van de bodem een stuk lekkerder zijn. Proef en ervaar het verschil zelf. Wist je trouwens dat je mosselen prima op de barbeque kunt klaarmaken? Neem hiervoor een ruime lap aluminiumfolie en vorm er een bol van. Leg de mosselen erin en naar smaak kruiden (bijvoorbeeld tijm en rozemarijn), leg hierop wat uienringen, peper en zout, eventueel wat kruidenboter en een paar drupjes olie. Vouw het pakketje dicht, maar zorg dat er voldoende ruimte in het pakketje is zodat de mosselen open kunnen gaan. Doe er nog een extra stuk folie overheen zodat het niet gaat lekken. Met ongeveer tien minuten geniet je van een heerlijk mossel “pannetje”. Ook volop verkrijgbaar momenteel zijn wilde zalm en schol.

Een seizoensontbijt is een boerenontbijt

tappunt rauwe melkDe vele open boerderijdagen in de maand Juli zouden je toch echt uit moeten nodigen om daar eens een liter melk te halen. We zijn gewend geraakt, ik bedoel eigenlijk: verslaafd geraakt, aan gestandaardiseerde melk uit een pak. Gepasteuriseerd omdat, zo zegt de grootgrutter, u geen smaakverschil wil proeven. Ja ja, u wilt het hele jaar hetzelfde product. Lekker Tafelen denkt dat eindelijk aan die tijd langzamerhand een einde komt. Niet? Dan hebben wij jullie in ieder geval verteld hoe lekker PUUR kan zijn.

Nu het gras op z’n volst en op z’n mooist is is het de tijd van het jaar voor boerenkaas, boerenboter, en boerenmelk. Kijk de uitzending van Wouter Klootwijk over GRAS maar eens terug. Het is werkelijk verbazend om te zien hoeveel dat groene plantje voor ons mensen betekend. Waardeer het opnieuw en verbaas je gasten eens met de resultaten van gras.

Wie durft het aan met een boerenontbijtje. Bak vers speltbrood en serveer met huisgemaakte boerenboter, een glas boerenmelk en een plak boerenkaas. Natuurlijk beleg je die extra warme boterham met een zacht gekookt eitje of een huisgemaakte jam van al dat zomerfruit.

Zo lekker is Juli

Hebben we jullie kunnen overtuigen dat de natuur voldoende biedt om deze maand je omgeving te verrassen? Vergeet de standaards in de supermarkt en bezoek eens vaker de specialist. Een groenteman zal je maar wat graag bijpraten over het seizoen, en ook een slager zal je maar wat graag van de juiste adviezen voorzien om je gasten eindeloos te verwennen.


Wat “moet” je op voorraad hebben?

Nu er ook volop uien, knoflook, courgettes en aubergines te krijgen zijn raden we je aan om hiervan altijd wat van in huis te hebben. Met deze producten maak je namelijk iedere avond een ander menu: denk aan grillen op de BBQ, stoompakketjes in folie op de BBQ of gewoon bakken op het gasfornuis. Warm lekker maar ook zeker afgekoeld in salades prima te verwerken. Te serveren met brood, rijst, noedels. Kortom: het mag gewoon niet ontbreken.

Hieronder een kleine opsomming van must reads voor dit seizoen:

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer