- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Italianen en hun eetgewoonten

Voor Italianen is eten erg belangrijk. Italianen nemen de tijd en genieten ook echt van een uitgebreide maaltijd. Met een beperkt aantal verse ingrediënten worden de lekkerste gerecht en gemaakt. De Italianen houden van verse ingrediënten die de allerbeste kwaliteit hebben. Groenten en fruit worden in het seizoen gegeten. Het Italiaanse eten oogt vaak enorm kleurrijk. Het credo van de Italianen is vers, vers en nog eens vers! Een bekend gezegde in Italië is dan ook: ´betaal de boer of betaal de dokter´

EETGEWOONTEN

ONTBIJT
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.

LUNCH
Tijdens de lunch kiezen Italianen meestal voor een lichte warme maaltijd. Ze drinken er mineraalwater, wijn of een espresso bij. Deze lunch wordt meestal buiten de deur genuttigd. Een broodtrommel gaat dan ook niet mee naar het werk. De lunch vindt vaak plaats tussen 13.00 uur en 15.00 uur (Italianen werken vaak door tot 19.00 tot 20.00 uur. Vaak betaald de werkgever een kleine vergoeding voor deze lunch.

AVONDMAALTIJD
Als wij een Italiaanse maaltijd klaar maken dan is dat meestal een pastagerecht. Er zijn vele soorten pasta’s te verkrijgen en legio mogelijkheden voor de bereiding. Een verse salade erbij en verse groente als bijgerecht en het is een volwaardige en gezonde maaltijd.
Maar Italianen maken er vaak meer werk van. Wil je ook eens echt uitgebreid Italiaans dineren dan is dit de juiste volgorde:

* Een aperitivo; een glas Campari, een glas Aperol of Spritz (in de buurt van Venetië), een glas Cinzano of een glas Pro secco

* Antipasta (een koud voorgerecht )dat men zelf kan samenstellen, Enkele voorbeelden:

* Primo Piatto (een warm voorgerecht)bijvoorbeeld:

* Secondo Piatto(het hoofdgerecht). Een gerecht van vlees, vis of gevogelte. Hierbij wordt ook een salade en gekookte groente geserveerd.

* Nagerecht, vaak gebruiken de Italianen twee nagerechten:

* Daarna wordt het diner 2 maal afgesloten:

Gezonde keuken

De Italiaanse keuken is zeer gezond vanwege het gebruik van:

Alles wat vers is wordt ook echt gebruikt en op deze manier wordt er zo min mogelijk voedsel verspilt.

Enkele bekende Italiaanse producten:

KAZEN
Mozzarella en Parmezaanse kaas zijn twee bekende Italiaanse kazen. (Zie ook ons artikel over 10 Italiaanse kazen [1])

PESTO
Pesto [1]is een van de beroemdste Italiaanse sausen zie recept:

OLIE EN AZIJN
Italië is na Spanje de grootste olijfproducent van de wereld. De echte Aceto Balsamico is zo kostbaar omdat ze minimaal 12 jaar moet rijpen.

KRUIDEN
Veel gebruikte kruiden in de Italiaanse keuken zijn: basilicum, dragon, jeneverbes, oregano, rode pepers, peterselie, rozemarijn, salie, selderij en tijm.

Al met al heeft Italië een voortreffelijke en gezonde keuken die zeer de moeite waard is!

Links:
  1. Pesto : http://lekkertafelen.nl/recepten/huisgemaakte-verse-pesto/