Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Banketbakkersroom

Puddingbroodjes en tompoucen zijn zo gemaakt maar worden extra lekker als je zelf de banketbakkersroom even maakt. In een handomdraai heb je een geweldig product.

Peper Spruiten uit de wok

Spruiten lijken weer populair. Ze worden weer vaker geserveerd, maar niet als klassieke spruiten. We maken er tegenwoordig van alles omheen. Als het maar niet meer op spruiten lijkt. In deze receptuur wokken we alleen het blad van de spruiten. In niets lijkt het meer op de spruitjes, maar lekker is het wel.

Paksoi

Paksoi komt oorspronkelijk uit Azië. Tegenwoordig wordt deze exotische groente echter het gehele jaar door in Holland geteeld en ligt daardoor ook het hele jaar door in de winkels. Toch staat het niet wekelijks op je menu. Paksoi hoort zeer zeker niet in de groenten top 10. Komt dat doordat je er onbekend mee bent? Of zijn er andere oorzaken? In deze special lees je alles over dit prachtige…

Stoofpeertjes van Masterchef

Stoofpeertjes blijken meer variatiemogelijkheden te hebben als wij met z'n allen misschien wel dachten. In masterchef durven ze stoofpeertjes te combineren met gedroogde boerenworst.

Grieks gemarineerde champignons

Een grieks voorgerecht dat je ook prima als bijgerechtje kunt serveren bij gegrild vlees. De verschillende kruiden in dit gerechtje laten je een hele andere kant van de champignon zien.

Tapenade, homemade

Tapenade is een pasta van olijven die met verschillende ingrediënten op smaak gebracht wordt. Je kunt een tapenade kant en klaar kopen in de supermarkt. Ook kaaswinkels en delicatessenzaken bieden je diverse soorten tapenade aan. Maar waarom maak je de tapenade niet eens zelf? Het is erg eenvoudig en als je het eens gedaan hebt ga je vanzelf op je eigen manier variëren. Zo bepaal je wat je zelf…

Spaanse garnalentortilla’s

Waarom schrikken vele Hollanders nog steeds van dit soort gerechten. Het is net zo eenvoudig als pannekoeken bakken en dat kunnen we allemaal toch? Met dit eenvoudige gerecht laat je dan ook een stukje lef op tafel zien. Heerlijk bij de borrel, maar ook als voorgerechtje met een slamelange als garnering mag je dit echt op tafel zetten. 50 gram zelfrijzend bakmeel 1 theelepel zout 5…

Gamba’s met knoflook

Gamba's, je lust ze of je lust ze niet. Je probeert het, of je probeert het niet. Maar als je ze met onderstaande receptuur op smaak brengt zul je heel wat mensen over de streep kunnen trekken. De officiële naam voor dit gerechtje is Gambas al Ajilo 12 rauwe gamba's 4 eetlepels olijfolie, extra vièrge 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes 1/2 - 1 rode peper sap van 1/2 citroen 2…

Spaghetti met mosselen en tomaat

Wil je nou eens echt de Spaanse keuken proeven en toch niet te ingewikkeld doen? Maak dan eens deze spaghetti alla marinara. Het lekkerst is dit klassieke pastagerecht met mosselen in de schelp. Het kan ook bereid worden met gepelde mosselen. Maak dan wel eerst de saus en laat ze er alleen in warm worden. 1 kilo mosselen 2 eetlepels olijfolie 1 ui, in heel dunne ringen 1 teentje…

Koude knoflooksoep met amandelen en witte druiven

Hoe bekend is de gazapacho. Deze knoflooksoep is minder bekend maar zou de zelfde reputatie mogen genieten. Een prachtige en niet alledaagse samenstelling van smaken met een eenvoudige bereiding. Ajo Blanco is de naam van deze soep en deze mag ook zeker prijken op je menukaartje als je je gasten wilt verwennen met een feestelijk diner.

Zalmsoufflés

In plaats van zalm kun je ook andere soorten gare vis, schaal- en schelpdieren voor deze souflé gebruiken. De ooit ontstaan uit de verwerking van restjes en past wat dat betreft dan ook goed in de budgetkeuken. Met maar een paar eenvoudige gerechten en een restje vlees of groenten maak je namelijk de lekkerste soufflés

Rijsmiddelen, maken je bakwerk luchtiger.

Wat een mooi proces is het om je eigengemaakte deeg te zien rijzen. Dit moet altijd bij kamertemperatuur en op een tochtvrije plek. Maar hoe mooi is het om met eigen handen te zorgen dat een beetje bloem met melk en een ei gaat rijzen, om daarna een veel grotere deegbal in je handen te hebben. Daar heb je uiteraard gist voor nodig. Maar, wacht even, er zijn meerdere mogelijkheden. Lees even…

Kaassoep met pesto croutons

De kaassoep staat lang niet op iedere tafel maar is in deze tijd van het jaar zeker de moeite waard. Dit soepje valt dan wel niet onder de slankmakers, maar lekker is ie wel

Zo wordt boerenkaas gemaakt

Gewoonlijk volgt het kaasmaken 's morgens direct na het melken van de koeien. De diepgekoelde avondmelk wordt met de nog warme morgenmelk verwarmd tot ongeveer 30° C. Een dusdanig snelle manier van verwerken van de verse melk is niet te evenaren. De boerin voegt zuursel en stremsel aan de melk toe. Na een half uurtje ontstaat een dikke massa. Deze wordt vervolgens in stukjes gesneden en geroerd.…

Rozemarijn

Haal een takje rozemarijn door je handen en je ruikt de zomer. Rozemarijn geurt zo sterk dat weinig genoeg is om een gerecht een vakantiegevoel te geven. De combinatie met lamsvlees is terecht klassiek, maar ook aardappelen, paddestoelen en marinades worden zoveel smakelijker en geuriger met verse rozemarijn.

Salie

De fluweelzachte blaadjes van salie geven een ongekend sterke geur af. Als je de salie droogt wordt deze nog sterker. Geniet, maar gebruik met mate. Salie wordt bij diverse vleesgerechten gebruitk, zeker waar een rijke, zachte smaak wat pit kan gebruiken. Salie wordt nog erg ondergewaardeerd en is in veel supermarkten en speciaalzaken nog steeds niet verkrijgbaar.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer