Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Fusilli met peer en gorgonzola

Pasta, lekker met verse ingrediënten, ook in deze tijd van het jaar. De nieuwe oogst peren verwerken we in een fusilli samen met verse gorgonzola. Lekker vers en toch binnen een half uur op tafel.

Kabeljauw een paar weken bewaren

In Suriname kennen ze de zoute vis, wij maken vis op olie. Deze kabeljauw is een paar weken houdbaar en ideaal in de koelkast. 400 gram kabeljauwfilet 1 liter olijfolie (extra vierge) 1 eetlepel grof zeezout 2 teentjes knoflook 4 blaadje laurier peper van de molen Leg de kabeljauwfilet in een pan met dikke bodem. Giet de olijfolie er royaal over. Doe de kruiden erbij. Konfijt de…

De vroegste nieuwe appeltjes noemen we ook Oogstappeltjes

Eind juli zijn ze er al, de eerste appels van vroege oogst uit Nederland. De “officiële” namen voor dit zomerras zijn Yellow Transparant of Transparante Jeune. Maar ze worden ook wel oogstappeltjes genoemd. Deze heerlijk sappige appeltjes zijn groen/geel van kleur en middelgroot van omvang.

Schwarzwalder kirsch taart met verse Hollandse kersen

Kersen en chocolade. Nee, geen kersen uit een potje, maar gewoon verse Hollandse kersen. Het bracht ons bij de Schwarzwalder kirsch. Een wereldberoemde taart. Wel even werk, maar het is heerlijk knutselen in de keuken. Geen ingewikkelde dingen maar een prachtig en erg lekker eindresultaat.

Bladerdeegtaart met appel, abrikozen en krokante kruimelkorst

bladerdeeg (diepvries, ontdooid, net zoveel plakjes op elkaar en uitrollen om een taartvorm mee te kunnen bekleden) 3 appels 200 gram gedroogde abrikozen 2 eetlepels bloem 25 cl melk 2 eieren 3 eetlepels suiker Voor de kruimelkorst: 75 gram bloem 75 gram boter 70 gram speculaas 3 eetlepels bruine suiker Verkruimel de speculaas, voeg er de bloem, bruine suiker en de…

Jam van Hollandse pruimen

Jam, ja het lag eigenlijk voor de hand. Maar goed, wat we je nog wel even mee willen geven is dat je deze jam met alle soorten pruimen kunt maken. Of je een jam maakt van Reine Victoria of van Hollandse Opal pruimen en niet te vergeten de Reine Claude, van elke pruim smaakt je jam weer totaal anders. Leef je uit zeggen we dan maar.

Oven verse pruimen. Puur en simpel

Hoe simpel kan lekker zijn. Pruimen die je even in de oven laat garen en karameliseren. Dat is al een verrukkelijk nagerecht op zich en misschien serveer je het nog met een bolletje ijs en een toef slagroom.

Verse pruimen taart

Gek hè, de meeste recepten zijn altijd gebaseerd op gedroogde pruimen. Zou het komen omdat het pruimenseizoen zo kort is? Voor ons reden te meer op dit seizoen enorm uit te buiten met allerlei lekkers van verse pruimen. Laten we beginnen met een eenvoudige taart.

Aardappel met appel uit de oven

Dit gerecht past prima als aan het einde van de maand je geld een beetje op is. Met slechts een paar ingrediënten maak je deze aardappel / appel schotel in de oven en je hoeft er nog weinig voor te doen ook. De oven doet het meeste werk.

Barbecuesaus met verse kersen

Doe eens gek met een pondje kersen van de markt. Maak er deze prachtige, en vooral lekkere marinade van en je buren komen straks kijken wat jij aan het grillen bent. Wat dacht je van spareribs in een kersenmarinade? Een varkensfiletlapje of een flinke karbonade krijgt ook zeker een boost als je deze lekker een nachtje in deze marinade legt.

Gepofte aardappelen met bacon en zure room

Er wordt zoveel geschreven over de barbecue, en een absolute trend (tenminste in de pers) is het barbecueën zonder vlees. Wat ons betreft onzin, maar we roepen ook zeker niet dat het alleen maar vlees moet zijn. Net als met veel trends slaan we soms een beetje door. Een lekkere aardappel op je barbecue kan natuurlijk helemaal geen kwaad, en als je dat doet, doe het dan goed.

Culinaire belevenissen in het Belgische Mechelen

Ongedwongen, Bourgondische en feestelijk, dat is wat de Belgische keuken uitstraalt. Wie aan België denkt heeft het direct over de Vlaamse frieten, de mosselen, het bier en de verrukkelijke chocolade. Erg lekker allemaal, maar maak je ontdekkingsreis eens af. Want er is zoveel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Mechelse koekoek en de paling in het groen? We nemen je graag mee op een culinaire…

Iedereen met een pan op schoot

Het is weer volop mosseltijd. Deze week vertoefde ik in het Belgische Vlaanderen. In Mechelen onder de St. Rombouttoren (hun patroonheilige) ligt de grote markt met daaraan grenzend enorm veel sfeervolle terrassen. En het is niet te geloven wat je daar ziet. Werkelijk de helft van het terras zit met een mosselpan op schoot. Met daarin onze eigen Zeeuwse mosselen. Natuurlijk heb ook ik daar even…

Venkel met blauwe kaas

1 venkelknolletje boter of margarine 1/4 dl droge witte wijn 50 gram gorgonzola 3/4 dl melk Maak de venkel schoon, bewaar het fijne groen. Snijd de knol in plakken van ca. 3/4 cm dik. Smelt 15 gram boter in een pan. Wentel de plakken venkel erdoor. Voeg de wijn toe en smoor de plakken venkel met het deksel op de pan in ca. 5 minuten beetgaar. Neem de plakken met een schuimspaan uit…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More