Recepten om zelf te maken



Bakken; Omdat zelf bakken heel veel voldoening geeft

Terug naar homepage

Bakken; Omdat zelf bakken heel veel voldoening geeft

Bakken is leuk! Of je nu een feestje hebt, iemand wil verwennen of gewoon omdat je er zin in hebt, bakken is een bezigheid waar iedereen blij van wordt. Een leuke bijkomstigheid is dat je huis zo lekker gaat geuren. Om mooi en lekker gebak te maken moet je je houden aan bepaalde regels, op deze pagina vind je behalve recepten dus ook vele tips en trics om de meest heerlijke taarten, broden of koekjes te bakken. Dit alles zonder kant en klare mixen en met recepten die we ook echt eerst zelf thuis hebben gemaakt. Zo weten we zeker dat het recept ook klopt.

koekjes bakken

Chocolade notenkoek

Deze koeken met koeienvlekken zijn makkelijk en snel te maken. Ze zijn heerlijk gevuld met noten, chocolade en gedroogde vruchten.

Zelf soezen bakken

Met handige stap voor stap foto´s, zo lukt het jou ook.

Knoflookbroodjes

Heerlijk voor bij de soep, pasta of een glaasje wijn.

Brownie’s met gezouten karamel en walnoten

Brownie Salted karamel  en walnoten

Een ware verwennerij voor chocoholics

Cupcake vs muffin inclusief basisrecepten

cupcake vs muffin

Weet jij het verschil?

Stroopwafels, bak ze eens zelf

Stroopwafels

Bak ze eens zelf, met stap voor stap foto’s


Bakken met de seizoenen mee

Ook als thuisbakker is het leuk om je bezig te houden met de verschillende seizoenen in de natuur. Zo bak je in de zomer met bijvoorbeeld aardbeien, terwijl je in de winter appels, peren of citrusfruit gebruikt.

Aardbei-Zoethout taart

Aardbeien de favoriet voor gebak

Ga in het voorjaar voor aardbeiengebak. Verse Hollandse aardbeitjes zorgen weer voor kleur in je baksels.

Upside down rabarber taart

Rabarber heerlijk om mee te bakken

Wist je al dat je ook kunt bakken met rabarber als belangrijk ingrediënt? Laat je inspireren, we vertellen je er graag meer over.

Zelf snel en makkelijk tarwezuurdesembrood bakken

Basisrecepten

Of je het nu over koekjesdeeg, soezen of bladerdeeg hebt, ieder recept heeft een basis. Deze basis is belangrijk voor de structuur, het uiterlijk, de smaak en het volume van je gebak. Niet voor niets is het recept van bijvoorbeeld de 4×4 cake het cakerecept wat je steeds weer tegen komt. Vanuit het basisrecept worden er weer nieuwe recepten geschreven die het baksel dan weer een eigen identiteit geven. Wanneer je de basisrecepten goed onder de knie hebt zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je je fantasie laten werken. Ga niet zomaar basisrecepten veranderen om teleurstellingen te voorkomen.

Meten = Weten

  • weeg altijd alles nauwkeurig af op een weegschaal ook water!
  • lees het recept altijd eerst goed door
  • ingrediënten zijn mits het anders staat aangegeven altijd op kamertemperatuur
  • zet alles klaar zodat je niets vergeet
  • verwarm een oven altijd voor
  • was bakvormen nooit met afwasmiddel af voor behoud van je vorm
  • zout is belangrijk voor de smaak van je gebak dus laat dit niet zomaar weg
  • laat je baksel altijd op een rooster afkoelen voordat je het verpakt
  • bloem is wit, meel is bruin
  • met boter wordt ongezouten roomboter bedoeld
  • met suiker wordt mits anders aangegeven kristalsuiker bedoeld
  • een ei  is ongeveer 50 gram, staat er echter 200 gram ei aangegeven, weeg dit dan af want niet ieder ei is even groot

Klassiek cakebeslag

Hoe bak ik de perfecte cake

Wil je een mooie luchtige en smeuïge cake bakken volg dan de richtlijnen uit dit artikel en het kan bijna niet meer mislukken.

Cake Clementine, met mandarijntjes

Fruitcakes

Cake en fruit een gouden combinatie! Lekker Tafelen heeft de meest heerlijke recepten voor fruitcakes voor je op een rij gezet.


Brood bakken met plezier

Wil je ook graag eens zelf gebakken brood op tafel? Probeer het eens, met deze recepten gaat het je vast lukken. Het geeft zoveel voldoening wanneer je je eigen brood bakt, je weet wat je eet en die geur daar kan toch niets tegenop?

Pizza breekbrood; Originele topper op een feestje

Hartig brood

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken

Kleine broodjes

Kleine broodjes

Zoete broodjes bakken niet figuurlijk maar gewoon letterlijk

Zoete broodjes


Perfecte koekjes bakken? Volg het eenvoudige 5 stappenplan

De perfecte koekjes

Vijf dingen die je echt zou moeten weten om het perfecte koekje uit je eigen oven te halen. Inclusief recepten van bijvoorbeeld choco chip cookies

Cheesecake met witte chocola, sinaasappel en Oreo-koekjes

Heerlijke Cheesecake

Cheesecake is een rage. Je vindt ze op Lekker Tafelen in verschillende soorten. De cheesecake uit de oven en de No-Bake cheesecakes. Voor zowel zomer als winter.


Brownie’s met gezouten karamel en walnoten

Brownies uit eigen oven

De Brownie is een populair stukje gebak. Er zijn vele recepten voor Brownies, en de meningen over  DE Brownie verschillen nogal. Wij hebben er een paar voor je gebakken. Welke lijkt jou het lekkerst?

Hartige muffins, Italian style

Cupcakes en muffins

Muffins, maak ze als ontbijt, gebakje of voor bij de borrel – Muffins, we schreven er al eerder over. In het artikel cupcake vs muffin wordt de muffin vergeleken met de cupcake en vind je tevens het basisrecept van de muffin.

Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel

Chocolade

Op Lekker Tafelen vind je het heerlijkste gebak, snoep, saus en zelfs zoenen met chocolade om zelf te maken. Kun jij de verleiding weerstaan?


Belgische suikerwafels; de echte Luikse!

Wafels

Wafels bakken een feestje voor iedereen. Op Lekker Tafelen vind je uitleg over de verschillende soorten wafels en de bijbehorende recepten.

Merveilleux; Een klassieker uit de Patisserie

Slagroom gebak

Bij ieder feest hoort natuurlijk slagroom gebak, maak het ook eens zelf. Op Lekker Tafelen vind je meerdere varianten van dit geliefde gebak.

Mokka salted karamel schuimpjes; Heerlijke schuimpjes met een licht bittertje

Creatief met eiwitschuim

Met eiwit maak je de meest leuke creaties. Of het nu snoepgoed is, kleine schuimpjes of een lekkere taart het kan allemaal.

Basisuitrusting voor de thuisbakker

Basis uitrusting 

Om te kunnen bakken heb je natuurlijk bakspullen nodig, welke zijn onmisbaar?

Baktermen en handelingen

Baktermen

Blind bakken, fonceren, maskeren wat is dat?