Recepten om zelf te maken



Bijgerechten; Niet alleen gekookte aardappelen

Terug naar homepage

Rösti van aardappel; de basis met handige tips
Rauwkost van komkommer, wortel en sinaasappel
Gezonde Griekse hapjes van courgette (Kolokytho-keftedes)
Soesjes van aardappel en pastinaak
Knoflook-kaasbrood; een perfecte begeleider bij de maaltijd
Rösti uit de oven; ook voor een romantische avond

Bijgerechten

Aardappels, vlees en groenten: zo ziet onze dagelijkse kost er meestal uit. Velen van ons hebben maar een beperkt aantal bijgerechten in hun repertoire: gekookte aardappelen, gebakken aardappelen en puree. Maar er is zo veel meer!

Bij Lekker Tafelen weten we er wel raad mee. Verleg je horizon en serveer eens polenta bijvoorbeeld. Of rijst op een lekkere manier klaargemaakt. Probeer ook eens couscous, quinoa, linzen of parelgort. Zo varieer je en krijg je ook nog eens andere voedingsstoffen binnen.

Op Lekker Tafelen vind je bijgerechten voor elke gelegenheid. Borden vol met leuke ideeën. Maakbaar, vers en gezond.

Al onze bijgerechten zijn getest door Lekker Tafelen auteurs. Daarmee heb je bijna altijd zekerheid dat je recept lukt.

Of je nu kiest voor een simpele puree of een bijzondere risotto, je vindt het hier.

Een bijgerecht hoeft niet heel veel tijd in beslag te nemen. Sommige bijgerechten kun je bovendien heel goed van te voren maken.

Laat je inspireren.

Echte Duitse Kartoffelsalat

Met dit recept maak je in een handomdraai een échte Duitse Kartoffelsalat.

rauwkost van komkommer, wortel en sinaasappel

Het wordt weer lente! Rauwkost op je bord

We hebben een heleboel lekkere rauwkostrecepten (plus een paar heerlijke rauwkost-dressings). Zoals deze heerlijke komkommer-wortel-sinaasappel rauwkost.

Atjar

Atjar, de frisse begeleider van de Indonesische keuken

Heerlijk bij nasi, bami of rijsttafel. Zo gemaakt en veel lekkerder en frisser dan uit een pot.

Probeer eens pastinaak!

Pastinaak is een dikke witte wortel met een heerlijke zoetige, lichte anijssmaak. Nu volop verkrijgbaar en op hele originele manieren te verwerken.

huisgemaakte pesto

Huisgemaakte pesto; traditioneel recept + variaties

Pesto koop je niet uit een potje, dat maak je lekker zelf. Heerlijk voor bij de pasta, een goed stuk vlees of een lekker stukje vis.

chapati

Platbrood; lekker scheuren

Van Indiaas chapati, via Libanees platbrood tot de Zuid-Franse socca; er zijn heel veel soorten platbrood die je zelf eenvoudig kunt maken. Lekker om mee te dippen.

Ga de strijd aan tegen verspilling!

Onveer 40% van alle (gekookte) rijst wordt weggegooid in onze huishoudingen! Dat is zonde. Je kunt immers zo veel nog doen met een restje rijst. We geven je hier graag een aantal tips.

Klein restje rijst over?

  • Lekker door de soep. Zo wordt jouw soep wat meer gevuld.
  • Gebruik het restjes rijst om een saus te binden. In rijst zit heel veel zetmeel. Doe je saus met de rijst even in de blender of zet de staafmixer erop, en je saus wordt dikker.
  • Draai de rijst door je gehaktballen. Zo heb je bovendien minder vlees nodig. Je proeft er niets van!
  • Meng het restje rijst met een gefruit uitje, wat (verse) kruiden, knoflook en eventueel nog wat restjes fijngesneden groenten en vul er een paar paprika’s of tomaten mee. Kaas erover, in de oven en je hebt een heerlijk bijgerecht.

Meer rijst over?

  • Van overgebleven risottorijst kun je heerlijke risottoballetjes maken. Maak balletjes met een beetje extra kaas en/of peper en zout erdoor. Doe ze door een geklutst eitje en daarna door wat paneermeel of broodkruim en bak ze in de olijfolie goudbruin of gooi ze in je frituurpan.
  • Overgebleven gewone rijst bak je de volgende dagen gewoon op tot een lekkere nasi goreng.

rijstverspilling

gebakken aardappelen

Gebakken aardappeltjes

Graag delen we met jou het geheim van perfect gebakken aardappeltjes. Zo zul je ze graag blijven klaarmaken!

gado gado

Gado Gado

Met Gado Gado kun je je qua groenten heerlijk uitleven. Lekker bij Indisch smoorvlees of gewoon een gebraden kippetje.

Zoetzure rode bietjes

Zoetzure bietjes

Bietjes, je haat ze of je houdt van ze. Deze heerlijke bietjes hebben een geheim ingrediënt… Je zult versteld staan.

stoofpeertjes in port

Stoofperen in port

Serveer eens fruit als bijgerecht. Heerlijke stoofpeertjes in stroperige portsaus. Lekker bij rood vlees en wild.

parmezaan aardappelen

Aardappelen

De aardappel is nog altijd het favoriete bijgerecht in onze keukens. Kijk dan ook eens verder als alleen de gekookte variant.

gevulde paprika

Groenten

We hebben eindeloos veel lekkere recepten voor bijgerechten met groenten in de aanbieding. Je vindt er vast iets tussen!

kapucijners met chorizo

Peulvruchten

Peulvruchten zijn lekker en gezond en ook nog eens hartstikke trendy. Zet ze eens wat vaker op het menu!

mexicaanse confetti rijst

Rijst

Serveer je een gerecht alleen met witte rijst, of maak het soms net even bijzonderder? Denk aan kleur en kruiden/specerijen.

polenta

Polenta

Polenta is maïsmeel. Je kunt er een soort puree van maken, maar ook dikker in koken tot dikke plakken en je kunt er zelfs heerlijke frietjes van maken!

manakeesh

Brood

Meerdere gerechten kun je ook heel goed met brood serveren. Van curry tot soep en stoofpotten. Kijk eens naar de platbroden bijvoorbeeld.

appelmoes

Vruchten

Varieer en zet eens fruit in plaats van groente op je bord als bijgerecht. Appels, stoofperen, cranberries… er zijn heerlijke vruchten waarmee je een mooi bijgerecht kunt maken.

coleslaw

Salades

Aardappelsalades, rijstsalades, groentensalades… met salades kun je op allerlei manieren een heerlijk bijgerecht maken.