Ontbijten; een goed begin van de dag

Ontbijten; een goed begin van de dag – Het ontbijt, één van de belangrijkste momenten van de dag, niet alleen omdat het ontbijt er voor zorgt dat je innerlijk motor van start gaat maar zeker ook omdat het je even de gelegenheid geeft om zelf op te starten. Niet gelijk hurry up maar even genieten van een lekker belegde boterham, een cracker met kaas, een kom havermout met verse vruchten, een pancake met siroop of een gebakken ei. Hierbij uiteraard een kom thee, melk, koffie of versgeperst sap. Gun jezelf even dit moment, de dag die komen gaat is nog lang genoeg.

Ontbijten buiten de deur was nog nooit zo populair.

Ontbijten buiten de deur neemt steeds meer in populariteit toe. Uit onderzoek van Food Service Institute Nederland (FSIN) blijkt dat maar liefst 10 % van de Nederlandse bevolking minimaal één keer per week zijn ontbijtje nuttigt in een café of lunchroom. Lekker natuurlijk, zo af en toe buitenshuis ontbijten, maar zeg nou zelf; in onze eigen keuken maken wij toch de lekkerste ontbijtjes.

[row][double_paragraph]

ontbijten banaan
Ideeën voor heerlijke ontbijtjes met banaan

[/double_paragraph][double_paragraph]

Ontbijten met Hollandse aardbei
Ontbijten met de Hollandse aardbei

[/double_paragraph] [/row]

Gezond en lekker ontbijten.

Goede voornemens hebben we bijna allemaal wel in het begin van het nieuwe jaar, een veel gehoorde is of wel lijnen of wel gewoon gezonder eten. Het volhouden van dit goede voornemen blijkt vaak moeilijker dan in eerste instantie gedacht. Toch zullen deze ontbijtjes ervoor zorgen dat het volhouden een stuk makkelijker wordt want als je deze ontbijtjes eet heb je helemaal niet het idee met een dieet of wat dan ook bezig te zijn. Ze zijn naast gezond namelijk ook heel lekker en maakt het volhouden van je goede voornemens een peulenschil.

[row][third_paragraph]

ontbijten - smoothies
Smoothie recepten

[/third_paragraph][third_paragraph]

overnight oats
Recepten met havermout

[/third_paragraph][third_paragraph]

ontbijten - crackers
Recepten voor crackers

[/third_paragraph][/row]

De gezonde eigenschappen van havermout.

Tot voor enkele jaren geleden was havermout helemaal niet zo populair, in grootmoederstijd wist men niet beter of een ontbijt ontstond uit pap van dit graan maar in de jaren ‘70,’80,‘90 heeft de havermout flink aan populariteit moeten inleveren. Sinds de opkomst van de superfoods is havermout echter terug van weggeweest en niet meer weg te denken aan de ontbijttafel. Maakten we eerder nog alleen de pap met havermout tegenwoordig kan alles, muffins, smoothie’s maar ook koekjes en wafels.

Niet zo gek als je bedenkt hoeveel gezonde eigenschappen havervlokken hebben. Havervlokken zitten namelijk vol met vezels en eiwitten welke bijdragen aan het verlagen van het cholesterol, ze bevatten weinig vet maar wel grote hoeveelheden vitamine b, e, ijzer, magnesium, fosfor, selenium en zink. Doordat haver een natuurlijk bacterie balans teweeg brengt geeft het je immuunsysteem een flinke boost. Door de vele vezels en complexe koolhydraten houden havervlokken de bloedsuikerspiegel stabiel wat, zeker voor diabetici, een zeer gunstige eigenschap is.

Home & hand made

Ook in het weekend moet er ontbeten worden en van deze ontbijtjes maken we graag iets speciaals. Serveer je geliefde, je vader of moeder of wie dan ook, heerlijke verse croissants op bed, een zacht gekookt eitje erbij, een glas vers geperste sinaasappelsap en het weekend kan niet beter van start gaan. De moeite die je gedaan hebt voor dit heerlijk ontbijt wordt dubbel en dwars beloont , denk maar eens aan die glimlach op het gezicht van je moeder, vader of geliefde als je hen komt verrassen met een zelfgemaakt ontbijtje op bed.

[row][double_paragraph]

Abrikozenjam met lavendel

Ontbijt met fruit

Fruit is naast dat het lekker is natuurlijk ook gezond daarom bij uitstek een goede keus om je ontbijt mee te verrijken.

[/double_paragraph][double_paragraph]

brood

Ontbijt met brood

Zeg je ontbijt dan denk je al snel aan brood, brood is bijna onlosmakelijk met het ontbijt verbonden. Het kan natuurlijk anders maar brood als ontbijt blijft ook nog steeds een goede keus.

[/double_paragraph] [/row]


Internationale ontbijtjes

Ontbijten is voor iedereen maar je  ziet wel in ieder land verschillende gewoontes, we kennen waarschijnlijk allemaal wel het Engelse ontbijt met toast, roerei, bonen, worst, bacon en bloedworst, een stevig ontbijt waar je een hele dag op vooruit kunt. Maar ook de Amerikanen houden van “groots” ontbijten, naast de overheerlijke pancakes serveren zij zelfs potato’s (aardappels) bij het ontbijt. De Fransen zijn misschien wat bescheidener maar zeker niet minder lekker als je denkt aan heerlijke ovenverse croissants. Wereldwijd dus genoeg inspiratie voor je ontbijt.

[row][forth_paragraph]

Amerikaanse Pancakes voor een stevig ontbijt
American Pancakes

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Crumpets; heerlijke in de pan gebakken broodjes
Crumpets

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Eggs Benedict; Daar kom je graag je bed voor uit
Eggs Benedict

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Zelf roomboter croissants maken voor je ontbijt
Roomboter croissant

[/forth_paragraph][/row]

[row][double_paragraph]

Eieren

Een ei hoort erbij, langzaamaan is dat er toch wel bij in geslopen dat bij een lekker (uitgebreid) ontbijt een eitje hoort en of deze dan gebakken, gekookt of misschien wel gepocheerd is doet niet af aan het feit dat hij er gewoon bij hoort. Daarnaast geeft een ei een lange tijd een voldaan gevoel wat maakt dat je met een ei bij je ontbijt en goede basis legt voor de rest van de dag.

[blockquote style=”3″]

Kooktijden;

Zachtgekookt ei: 3,5 minuten

Halfhardgekookt ei: 5 à 6 minuten

Hardgekookt ei: 8 à 10 minuten.

[/blockquote]
[/double_paragraph][double_paragraph]

Ei bootjes, eitjes bakken in broodjes
Ontbijtjes met ei

[/double_paragraph] [/row]

[row][double_paragraph]

Luxe brood

[/double_paragraph][double_paragraph]

Luxe brood voor speciale dagen

Tijdens feestdagen of speciale ontbijtjes mag er natuurlijk best eens lekker uitgepakt worden en presenteren we op tafel een luxe brood welke gevuld is met noten, vruchtjes, spijs of andere lekkernijen. Gewoon een brood die net iets specialer is, voor dagen die net iets specialer zijn denk hierbij aan kerst, Pasen maar ook Moederdag, Vaderdag of Valentijnsdag maar ook op een verjaardag is het natuurlijk leuk om voor de jarige net iets meer te maken van het ontbijt. Gelegenheden genoeg om extra je best te doen en een brood met net dat beetje extra bij het ontbijt te serveren.

  • Valentijnsdag 14 februari 2017
  • Pasen – 16 & 17 april 2017
  • Moederdag 14 mei 2017
  • Vaderdag 18 juni 2017
  • Kerstmis 25 & 26 december 2017

[/double_paragraph] [/row]

[row][double_paragraph]

Hazelnootpasta

Beleg

Hoewel een boterham of cracker zonder beleg ook prima kan smaken, een goed belegde boterham of cracker is natuurlijk wel veel lekkerder. Zoet of hartig maakt dan niet uit je boterham aankleden met iets lekkers maakt hem nog aantrekkelijker.

[/double_paragraph][double_paragraph]

ontbijten - ricotta honig broodjes

Zoete broodjes

De één eet ze liever bij de koffie of brunch maar sommige van deze zoete broodjes mogen eigenlijk ook niet ontbreken op een feestontbijttafel. Niet voor iedere dag maar zeker wel door die dagen die net iets meer feest op de ontbijttafel vragen, of bij een ontbijtje op bed voor bijvoorbeeld moederdag of vaderdag.
[/double_paragraph] [/row]


[row][third_paragraph]

yoghurt zelf maken
Zelf yoghurt maken

[/third_paragraph][third_paragraph]

Snel ontbijtje

Yoghurt met granola, lekker snel een voedzaam en gezond ontbijt nuttigen. Lekker voor die ochtenden dat je eigenlijk net iets te laat je bed uitstapte en niet meer de tijd hebt of jezelf die tijd gunt om uitgebreid je ontbijt klaar te maken. Granola maar ook yoghurt maak je makkelijk zelf en op je vrije dag maak je gelijk een lekker grote voorraad granola zodat je de komende weken niet mis grijpt ’s morgens vroeg.
[/third_paragraph][third_paragraph]

ontbijten - granola
Maak je eigen granola

[/third_paragraph][/row]