Recepten om zelf te makenSoep; met verse ingrediënten voor nog meer smaak

Terug naar homepage

Croutons voor soep of salade; zo makkelijk zelf te maken
Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!
Ossenstaartsoep - Zet met trots een zelfgemaakte soep op tafel
Runderbouillon en gelei; Een natuurlijk product
Pastinaaksoep met pastinaakchips
Knolselderijsoep

Soep kan altijd, als lunch, voorgerecht of zelfs, als je hem goed vult, als hoofdmaaltijd. Maar kies je dan voor zo’n pakje poeder waar je enkel nog wat water bij hoeft te doen of ga je voor origineel en eens wat anders en maak je je hem zelf, lekker vers ?

Laten we gaan voor dat laatste dat maakt je soep zoveel smaakvoller en deze pagina biedt voldoende inspiratie. Gebruik verse ingrediënten, groentes van je groenteman, haal een mooie schenkel, runder poulet of mergpijp bij je slager of het gehakt voor de ballen. Met verse producten voeg je echt zoveel meer smaak toe aan je gerecht.

Door zelf de ingrediënten voor je soep bij elkaar te scharrelen weet je wat je eet. Jij bent de chef en weet exact wat er in je soeppan verdwijnt. Bovendien is het heerlijk om even op de markt te neuzen tussen alle verse ingrediënten van het seizoen. Zo pak je vaak gezonde voordeeltjes mee en door voor het seizoen te kiezen haal je de meest optimale smaak in je soep naar boven

 

Soepen kun je heel goed invriezen, dus als je soep gaat maken maak dan gelijk een grote pan en bewaar wat niet op gaat in de vriezer. Laat de soep wel helemaal afkoelen voor je hem in de vriezer zet. Ingevroren soep kun je ongeveer 3 maanden bewaren.

Soepen vol met heerlijke groenten

Gewoon een kop groentesoep is nog altijd een goede manier om op een dag je aanbevolen hoeveelheid groente binnen te krijgen zonder dat dit gelijk in combinatie met een bord met aardappels en vlees hoeft te zijn, maar er kan natuurlijk heel veel meer met soep en groente.

Uiensoep van rode uien, gegratineerd met gruyere

Uiensoep van rode ui

Een makkelijke soep waar je echt je eigen draai aan kunt geven. Kies bijvoorbeeld voor rode ui en gratineer met Gruyère kaas.

Romige knoflooksoep met Rock Chives cress

Romige knoflooksoep

Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid knoflook. Door de knoflook te roosteren heb je naderhand veel minder last van onplezierige geurtjes.

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Bloemkoolsoep

Een heerlijke soep waar de hele bloemkool wordt gebruikt. Je gebruikt niet alleen het kookwater, welke vol van smaak is, maar ook de stronk van de bloemkool.

Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

Erwtensoep

Een echte oer-Hollandse soep die zodra het kwik onder het nulpunt gaat massaal op tafel verschijnt. Op koude dagen is het gewoon extra genieten van een kom goed gevulde snert.

Groentesoep met een broodje

Groentesoep

Lekker Hollands een grote pan lekkere groentesoep maken. Daar kun je ingewikkeld over doen maar dat kun je ook heel simpel houden. Zorg wel dat je groentesoep smaakt

Superfood: Boerenkoolsoep

Boerenkoolsoep

Boerenkool is een prachtige wintergroente die je zeker ook op een andere manier dan in de stamppot met de rookworst kan gebruiken. Deze soep bijvoorbeeld is een heerlijke light variant van de stamppot.


Klassieke Goulashsoep met runderrookworst

Winterse soepen

Tijdens koude dagen is er niks lekkerder dan je warmen aan een kom soep. Goed gevuld eet je deze winterse soepen als complete maaltijd of neem een soepje als tussendoortje gewoon om weer even warm te worden na die lange boswandeling.

Happy souping! Groentesoep met kokosmelk

Souping

Dé warme variant op smoothie’s en juices. De mogelijkheden zijn eindeloos en alle groenten zijn geschikt. Het voordeel van souping is dat je in één keer een grote pan soep maakt, die je vervolgens in porties invriest. Ideaal voor een makkelijke lunch of een snel voorgerecht bij onverwachte eters.

Tomatensoep, met of zonder ballen

Soepen met tomaat

Tomatensoep één van de meest gegeten soepen, maar zelfs soepen met dit ingrediënt als overeenkomst kunnen nog zo verschillend zijn daarom diverse variaties van soepen met tomaat.

 

Maaltijdsoep van chorizo en kikkererwten

Maaltijdsoep

Goed gevulde soepen die, al dan niet, samen met een stukje brood zorgen voor een voldaan gevoel. Een complete, goed vullende en heerlijke, maaltijd in een kom of bord.


Bouillon

Iedere soep begint met een lekkere bouillon, nu zijn er natuurlijk tal van bouillonblokjes te verkrijgen in de supermarkt, maar deze zitten vaak vol met zout en andere toevoegingen die we eigenlijk liever niet in onze soep hebben. Maak daarom je bouillon zelf, niks moeilijks aan gewoon de juiste ingrediënten lekker laten trekken en de basis voor iedere soep is gemaakt.

Kippenbouillon maken

Kippenbouillon

Groentebouillon maken

Groentebouillon

Runderbouillon en gelei; Een natuurlijk product

Runderbouillon

Visbouillon maken

Visbouillon

Tom kha kai; Thaise soep met kokos

Soepen met een Oosters tintje

Romig met een oosters tintje, door de toevoeging van room, mascarpone of crème fraîche maak je je soep romiger. Toch wordt er ook vaak gekozen voor kokosmelk dit geeft je soepje naast een romige smaak ook een Oosters tintje mee wat hem dan vaak net iets spannender maakt.

Watermeloen-tomaat soepje

Koude soepen

We kennen waarschijnlijk allemaal wel de gazpacho, een tomatensoep die niet warm maar, het liefst, ijskoud wordt gegeten. Zoals de gazpacho zijn er meer soepen die gewoon lekker koud gegeten worden vaak als aperitief/amuse of voorgerecht geserveerd in een glaasje of een klein bordje met fruit of met groente,  gewoon net even anders als die verwarmende soepen maar zeker net zo lekker.


Knabbels voor bij de soep

Een knabbeltje voor bij de soep maakt het natuurlijk wel helemaal af. Vaak wordt er wat uitgebakken bacon gebruikt of croutons. Maar een lekkere plak vers brood met wat kruidenboter doet het ook goed naast een kom soep. Maar ook stengels van groente of met kaas maken je soepmaaltijd helemaal af.

Kaasstengels lekker zelf maken

Kaasstengels

Croutons voor soep of salade; zo makkelijk zelf te maken

Croutons

Knapperige pastinaakstengels

Pastinaakstengels