Recepten om zelf te makenKoningsdag, feesten met een oranje tintje

Terug naar homepage
Koningsdag, feesten met een oranje tintje

Koningsdag, feesten met een oranje tintje – Koningsdag is bijzonder populair, niet in de minste plaats te danken aan de grote populariteit van ons koningspaar. Samen met onze kinderen, familie en vrienden vieren wij dan ook dit jaar weer massaal de geboortedag van onze koning. Uiteraard vergezeld door vorstelijke gerechten en hapjes.

Een lekkernij in Hollandse feestkleuren

Koningsdag is een dag om van te genieten, vaak worden er verschillende activiteiten en/of optochten georganiseerd. Voordat je de deur uitgaat is het leuk om samen met de kinderen nog even de keuken in de duiken en deze feestelijke, zeer Hollands getinte cupcakes te bakken. Als we dan aan het einde van de dag moe maar voldaan weer thuis komen staat er in ieder geval iets moois en lekkers op ons te wachten wat ons nog even in de sfeer houdt.

Cupcake in Hollandse feestkleuren

bevrijdingscake

Kleur je gerechten koninklijk oranje

De wortel leent zich uitstekend om je gerechten een echt koninklijk oranje tintje mee te geven met onderstaande recepten kom je dus gelijk in de juiste stemming.

Oranje Boven Wortelrauwkost

Oranje Boven Wortelrauwkost

Wortelsoep

Wortelsoep

Oranje wortelbitterballen

Oranje wortelbitterballen

Wortelnotentaart

Wortelnotentaart

De Chinaasappel

Opnieuw de kleur oranje, de sinaasappel, een exotische vrucht afkomstig uit China en daarom destijds ook de naam Chinaasappel droeg en die in de 19e eeuw slechts te verkrijgen was in echte delicatessenzaken. De oranje’s waren gek op deze vrucht, of dit met de smaak of de kleur van deze vrucht te maken heeft is niet echt duidelijk, wel is duidelijk dat de chef-koks in die tijd druk waren met het bereidden van allerlei gerechten met een oranje kleur, tegenwoordig schijnt dat anders te zijn maar toch de “Chinaasappel” hoort gewoon in deze special.

Koninklijk wortel-sinaasappelsoepje

Koninklijk wortel-sinaasappelsoepje

Zonnige soep, niet alleen voor koningsdag. Dit Koninklijk wortel-sinaasappelsoepje is een heerlijk voor- of lunchgerecht voor het voorjaar.

Cheesecake met witte chocola, sinaasappel en Oreo-koekjes

Cheesecake met witte chocola, sinaasappel en Oreo-koekjes

Sinaasappel bavaroise taart

Sinaasappel bavaroise taart

Asperges, een koninklijke groente voor Koningsdag

Wat hebben de asperges dan precies met het koningshuis te maken, uiteraard is het een leuk gegeven dat de start van het aspergeseizoen vrijwel gelijk valt met koningsdag maar daarnaast maakte de chef-kok van het beroemde Asperge-restaurant “De Hamert” in 1967 een Cocktail genaamd “Cocktail Prins Alexander” een cocktail die vorstelijk gevuld was met asperges en droeg deze op aan de toen pas-geboren Willem-Alexander.

Bekijk onze Aspergespecial

Bundel asperges

Oranjebitter zelf maken in een handomdraai!

Oranjebitter zelf maken in een handomdraai

Dit is een echt koningsgezind drankje. De verbondenheid met de Oranjes, is waarschijnlijk ontstaan in de 17e eeuw, nadat er een oranje drankje werd ontwikkeld ter ere van Frederik Hendrik, de stedendwinger. Bij de kroning van Koning Willem I in 1814, is het drankje opnieuw geïntroduceerd en vanaf de kroning van koningin Wilhelmina, was het drankje niet meer weg te denken bij koninklijke vieringen. Het is niet heel lastig om zelf te maken en een bijkomend voordeel is, dat het met gemak in een middag te bereiden is. Vaak lees je dat er wel 3 weken gewacht moet worden om het op smaak te laten komen, maar met dit recept is lang wachten niet nodig.

Oranje bitter zelf maken

Zomerkoninkjes, een koninklijke naam voor een heerlijk vruchtje

Op koningsdag mag deze heerlijke vrucht natuurlijk niet ontbreken, al is het alleen maar omdat de naam natuurlijk perfect past bij een feestdag als deze. Onze eigen recepten met deze heerlijke zomerkoninkjes.

Aardbeienmousse in After Eight bakjes

Aardbeienmousse in After Eight bakjes

Aardbeien bavarois; Samen delen zoals bij oma!

Aardbeien bavarois; Samen delen zoals bij oma!

Aardbeien taartjes; Genieten van de vroege lente

Aardbeien taartjes; Genieten van de vroege lente

Salade van botersla met aardbeien, mozzarella en avocado

Salade van botersla met aardbeien, mozzarella en avocado

Aardbeien soep voor jong en oud

Aardbeien soep voor jong en oud

Aardbei-Zoethout taart

Aardbei-Zoethout taart

Namens het gehele team van Lekker Tafelen wens ik jullie allen een hele fijne, geslaagde en vooral smakelijke Koningsdag.

Koken van het seizoen