-

Het paasontbijt; recepten voor het gezelligste ontbijt van het jaar

Paasontbijt – Net als iedere morgen begin je Pasen met een ontbijt. Maar dat Paasontbijt is toch wel een van de gezelligste ontbijtjes van het jaar. Eerst moet er gezocht worden naar eieren, want een paasontbijt zonder eieren dat kan natuurlijk niet. Het is en blijft spannend of ook wel alle eieren gevonden worden. Hoe vaak gebeurt het dat er later nog een verdwaald ei gevonden wordt tussen de struiken tijdens het werken in de tuin? Met die buit van gekleurde, gekookte eieren en natuurlijk ook een paar lekkere chocolade exemplaren kan er aan tafel aangeschoven worden. De tafel voor een Paasontbijt is vaak heel kleurrijk en straalt daardoor lekker veel gezelligheid uit. Om je op weg te helpen of om de keuzes nog moeilijker te maken, vind je hier een paar leuke gerechten voor het paasontbijt op een rijtje gezet.

Gezellig samen bakken voor het paasontbijt

Pasen valt in het vroege voorjaar. De Paastafel is dan meestal ook in frisse kleuren gedekt, met leuke servetten, verse eitjes, maar ook lekkere broodjes. Hoe leuk is het om die broodjes zelf te bakken. Dit kan gerust een paar dagen eerder. Je bewaart ze makkelijk in de diepvries en haalt ze er ’s morgens vroeg weer uit. Je kunt gewone zachte broodjes bakken, maar hoe leuk zijn de broodhaantjes? Ze staan garant voor een gezellige middag bakken met de kinderen en heel veel trots als iedereen smult van zelfgemaakte broodjes. Dat ze niet zo perfect zijn als de gekochte broodjes is helemaal niet erg, het gaat om de liefde en aandacht van het zelf maken. Je kunt met de broodhaantjes ook een leuke palmpasenstok maken en die ter decoratie op tafel zetten.

Een zelfgemaakt boterlammetje in een bedje van tuinkers is heel makkelijk gemaakt en staat geweldig leuk. Je hebt er alleen roomboter en een mal voor nodig. Wil je liever een zoete of hartige boter dan kan dat natuurlijk ook. In het recept staan diverse ideeën.

Geen Pasen zonder eieren

Bij een Paasontbijt horen eieren. Meestal zijn dat gekookte eieren, maar er zijn veel meer manieren om eieren te serveren. Bak, of kook, een ei en serveer dat op een broodje. Er zijn heel veel mogelijkheden om een echt lekker broodje ei te maken. Wat dacht je van een roerei, als basis al heerlijk romig en zacht, maar met tomaat, champignons of zalm maak je er een lekker luxe roerei van. Serveer het op een schaal, zodat iedereen zelf kan opscheppen. Ben je bang dat het te snel koud wordt? Zet de schaal of bord op een passende kom gevuld met heet water. Zo verwarm je het bord zodat het roerei niet zo snel af zal koelen.

Een erg leuk en lekker idee is om afbakbroodjes uit te hollen en die te vullen met ei en andere vullingen zoals kaas, ham of stukjes paprika of lente-ui. Even in de oven en je hebt een heerlijk en origineel broodje ei.

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Maak een heerlijk Paasbrood of een krans van briochedeeg

Zelf brood bakken is leuk, je hebt er een beetje geduld voor nodig, maar dan heb je en heerlijk zelfgebakken brood voor bij het Paasontbijt. Je kunt dat brood makkelijk een dag eerder maken, een Paasbrood is de dag erna zelfs nog lekkerder. Decoreer de krans met gekookte eieren voor een echte blikvanger op de Paastafel.

Paasbrood

Met dit zelfgemaakte paasbrood scoor je punten bij een paasontbijt. De vulling met o.a. stukjes abrikoos zorgt voor de ultieme paassfeer.

Zachte broodjes en croissants, die horen bij het Paasontbijt

Zelf zachte broodjes bakken is niet zo moeilijk en erg leuk en leerzaam om samen met de kinderen te doen. Broodjes zijn veel lekkerder als je ze zelf hebt gemaakt. Wil je een stapje verder en houd je wel van een uitdaging, maak dan eens zelf croissants. Het is best een klus, maar erg leuk om te doen. Je kunt het maken van de croissants al eerder doen en de croissants ongebakken invriezen. De bevroren broodjes haal je de dag ervoor uit de vriezer en leg je op een schaal in de koelkast. Laat ze ’s morgens even rijzen, voor je ze afbakt en je kunt verser dan verse croissants op tafel zetten, helemaal zelf gemaakt! Je kunt de gebakken croissants vullen met gele room en verse aardbeien of maak van het croissantdeeg heerlijke koffiebroodjes.

Zachte broodjes bakken

Zelf je zachte broodjes bakken lijkt een heel karwei maar als je dit eenmaal eens gedaan hebt blijkt het niet zo moeilijk als het lijkt.

Smoothies van vers fruit

Bij een Paasontbijt hoort een glaasje sap of een smoothie. Heerlijk vers geperste jus is altijd lekker en samen met een paar rijpe bananen maak je de heerlijkste smoothies. Kies voor alleen sinaasappel en banaan of voeg er bosbessen of aardbeien aan toe, voor de lekkerste en kleurrijkste smoothies. Een echte aanrader is de smoothie met sinaasappel, banaan, limoen en yoghurt. Het al het wordt lastig om te kiezen.

Roggebrood en knäckebröd zijn een leuke aanvulling bij het Paasontbijt

Wil je echt uitpakken, zet dan ook roggebrood of knäckebröd op tafel. Heerlijk met een beetje roomboter en een plak lekkere boerenkaas, gebakken ei of ander beleg naar keuze.

Broodbeleg uit eigen keuken

Bij een uitgebreid Paasontbijt kun je voor heel veel soorten beleg kiezen. Kaas en eieren, in welke vorm dan ook, mogen zeker niet ontbreken. Een zelfgemaakte zuivelspread of kruidenkaas zijn een perfecte combinatie op een broodje met ei. Voor de zoetekauwen zet je vers fruit en een zelfgemaakte jam op tafel, zodat iedereen kan genieten van een heerlijk paasontbijt.

Welkom terug!

Inloggen

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten