• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Feestdagen

Palmpasenstok met broodhaantje: een leuke traditie

Een paastraditie om in ere te houden

Connie Derks door Connie Derks
in Feestdagen
0
Palmpasenstok met broodhaantje

Palmpasenstok met broodhaantje – Superleuk om voor Pasen te maken. Dit is geen Bijbelverhaal, maar een recept dat een Bijbelverhaal uitbeeldt. Met dit recept ga je niet alleen knutselen in de keuken, maar ook met stokken, vlaggetjes en meer. Echt de moeite waard en als die eenmaal op tafel staat heb je heel wat uit te leggen. Leer onderstaande tekst maar uit je hoofd.

De traditie van de palmpasenstok met broodhaantje

Palmpasenstokken zijn een typisch Nederlands en Duits gebruik. De herkomst is niet helemaal duidelijk, maar er wordt verteld dat die voorchristelijk is. Palmzondag, de zondag voor Pasen, herdenkt men dat Jezus op een ezel Jeruzalem introk en door de mensen werd verwelkomd met palmbladeren. Zoals nu vaak gedaan wordt met vlaggetjes op Koningsdag. Een week later zou hij aan het kruis sterven.

De palmpasenstok met broodhaantje vertelt eigenlijk het verhaal van de laatste week van het leven van Jezus

Aan een palmpasenstok hangen allerlei versierselen, die zijn niet zomaar lukraak gekozen, ze hebben echt een betekenis. Als je een palmpasenstok maakt, is het dan ook de bedoeling dat je de symbolen verwerkt in je versieringen. Er zijn nogal veel symbolen, dus niemand neemt het je kwalijk als je er een paar uitkiest.

De symbolen voor de palmpasenstok

Het kruis: De palmpasenstok is altijd in de vorm van een kruis om ons eraan te herinneren dat Jezus aan het kruis is gestorven.

Een broodhaantje: Op de stok zit een broodhaantje Het brood herinnert aan het Laatste Avondmaal van Jezus, waar hij het brood afbrak en deelde met zijn discipelen.

De haan herinnert aan de voorspelling die Jezus aan Petrus doet tijdens dat Laatste Avondmaal. Namelijk dat voordat de haan de volgende ochtend driemaal zal kraaien, Petrus Jezus zal verloochenen. Hoewel Jezus wordt verraden door Judas, wordt hij ook door Petrus verloochend. Nadat Jezus de volgende ochtend is gearresteerd en Petrus erop wordt aangesproken dat hij bij Jezus hoort, zegt hij, waarschijnlijk uit vrees voor zijn eigen leven, dat hij hem niet kent. Vlak daarna kraait de haan.

Dertig gedroogde vruchtjes: Bij het verhaal over de dood van Jezus hoort ook het verhaal van Judas, die Jezus verraadt voor “dertig zilverlingen”. De slinger van 30 gedroogde vruchtjes zoals rozijnen staat symbool voor die zilverlingen.

Twaalf nootjes: Hoewel Jezus veel mensen onderrichte, had hij twaalf volgelingen die dicht bij hem stonden. Dit zijn de twaalf apostelen waarmee hij ook zijn Laatste Avondmaal genoot. De 12 noten aan de palmpasenstok staan symbool voor die twaalf apostelen.

Eieren: Bij Pasen horen eieren, ze staan symbool voor een nieuw begin. Het verhaal van Pasen is ook het verhaal van een nieuw begin. De Bijbel vertelt dat Jezus opstaat uit de dood. Dit kun je zowel letterlijk als figuurlijk nemen, de meningen zijn hierover nogal verdeeld.

Vlaggetjes: Omdat hier geen palmbomen groeien werden ze oorspronkelijk vervangen door buxustakjes, die op hun beurt vaak worden vervangen door vrolijk gekleurde vlaggetjes.

Dit heb je nodig om een palmpasenstok te maken:

  • Twee houten stokken, de ene langer dan de andere om een kruis mee te maken.
  • Broodhaantjes, het recept en de beschrijving hiervan staat op de pagina.
  • Lint en stevig gekleurd papier om een vlaggenlijn te maken om de stok mee te versieren.
  • 30 rozijntjes of gedroogde cranberry’s
  • 12 doppinda’s
  • plastic eitjes

Broodhaantjes

Broodhaantjes horen echt bij Pasen, voor op de palmpasenstok, maar ook bij het ontbijt of brunch. Het staat zo gezellig op de meestal toch al kleurrijke tafel met Pasen. Het is een gezellig werkje om samen te doen. Misschien worden ze niet direct perfect, maar het gaat om het idee. En een zelfgemaakt broodhaantje smaakt natuurlijk veeeeel lekkerder dan een gewoon broodje. Trek er wel minimaal 2 uur voor uit, want lekker brood heeft tijd nodig om te rijzen.

Palmpaashaantje- tekeningMaak met een (sate)prikker een oogje dwars door het deeg heen, dat mag een beetje groot lijken, het deeg gaat nog uitzetten en anders zou het oogje na het bakken niet meer zichtbaar zijn. Je kunt eventueel een rozijntje als oogje gebruiken, maar ze verbranden nogal eens. Doe dat rozijntje er dan achteraf op.

Vrolijk Pasen!

Palmpasenstok met broodhaantje

Porties: 8 broodjes
Bereidingstijd: 150 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram tarwebloem
  • 6 gram zout
  • 5 gram gedroogde gist
  • 30 gram zachte boter
  • 10 gram basterdsuiker
  • 1/2 ei losgeklopt
  • 120 ml lauwwarm water
  • 2 eetlepels melk
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je broodhaantjes:

Roer het meel, zout, suiker en gist door elkaar. Doe er het lauwwarme water, het losgeklopt ei en de boter bij. Kneed dit tot een soepel en elastisch deeg. Afhankelijk van de kwaliteit van de bloem kan het zijn dat er nog een klein beetje water bij moet. Het moet een stevig, maar toch soepel deeg zijn. Dit duurt minimaal 10 minuten. Je moet het deeg makkelijk uit elkaar kunnen trekken zonder dat het direct scheurt.

Maak een mooie bol van het deeg en bestrijk hem met een beetje zonnebloemolie. Leg het deeg in een kom en dek af met een stukje plasticfolie of een theedoek. Laat het op een warme plek in ongeveer een uur in volume verdubbelen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Haal het deeg uit de kom en duw alle lucht eruit. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukjes van ongeveer 60 gram. Maak er mooie bolletjes van en laat ze even rusten. Duw de bolletjes weer plat en rol ze op tot worstjes. Als je dit bij alle broodjes gedaan hebt rol je de worstjes uit tot strengen die in het midden iets dikker zijn van ongeveer 15 cm.

Leg de rolletjes deeg in een U-vorm op de bakplaat en neem eventueel een extra stuk bakpapier om ze over twee platen te verdelen. Het zou jammer zijn als ze tegen elkaar aan komen tijdens het rijzen en het bakken. Steek met een satéprikker door het broodje om een oogje te creëren. Bestrijk de broodjes met een beetje melk en knip ze in om een snavel, een kam en een staart te maken. Zie plaatje.

Laat de broodhaantjes een klein uurtje rijzen tot ze mooi luchtig zijn. Bak ze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar in een oven van 180 graden.

Laat de broodhaantjes afkoelen en verpak ze in plastic om uitdrogen te voorkomen.

Tafel lekker !!

DeelPin5VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kerstkrans met gevulde eieren
Feestdagen

Kerstkrans met gevulde eieren

kerstster
Feestdagen

De kerstster

kerststol - kerstontbijt
Feestdagen

Kerststol; een luxe brood bij het kerstontbijt

Kerstkrans van gerookte vis
Feestdagen

Kerstkrans van gerookte vis

Kerst kaasplank
Feestdagen

Kerst Kaasplank

Aardappelfiguurtjes
Feestdagen

Zo maak je de leukste aardappelfiguurtjes voor Pasen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief