Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kerstontbijt ideeën en recepten

Kerstontbijt – Voor een uitgebreid ontbijt nemen we tijdens de kerst gewoon wel de tijd. Een moment dus om te beseffen hoe mooi samen ontbijten kan zijn. Het brengt huiselijkheid en gezelligheid en bovendien is het ook nog eens heel goed voor je lijf. Om die laatste nog maar even verder uit te diepen, niets mis met een broodje hagelslag op z’n tijd, maar op deze pagina hopen we je te kunnen overtuigen hoe leuk en lekker ontbijten kan zijn zonder hagelslag en chocoladepasta.

Laten we maar eens beginnen met een vers broodje uit eigen oven. Nee, we zijn geen fanatieke thuisbakkers en zijn al helemaal niet van mening dat iedereen zijn eigen brood zou moeten gaan bakken. Laat dat gewoon aan een ECHTE bakker over. Maar soms is het gewoon bijzonder leuk het eens zelf te doen. Grijp dan niet naar allerlei ingewikkelde recepturen, maar probeer met simpele basics eens zelf een brood uit de oven te toveren. Alleen de geur zorgt er al voor dat je op kerstochtend heerlijk wakker wordt.

kerstrecepten decoratie

Kers(t)verse broodjes uit je eigen oven

Een kerstontbijt begint natuurlijk met heerlijke broodjes. Die kun je bij een warme bakker halen, (vergeet de supermarkt een keer!) je kunt ze ook zelf bakken. Xandra bakt de lekkerste broodjes en een aantal van haar recepten vinden jullie hier op Lekker Tafelen. We zetten een aantal recepten voor jullie op een rij. Bak jij deze kerstverse broodjes dit jaar zelf?

kerstrecepten decoratie

Kerst ontbijt zoete broodjes

Zoete broodjes bakken

Deze zoete broodjes passen perfect op een gezellige (kerst) ontbijttafel. Donuts, maar ook gevulde krentenbollen, zoete broodjes met ricotta of Gelderse kakkertjes zijn echt leuke dingen om jouw kerstontbijt nog completer te maken.

Naar de recepten

Snel zelf harde broodjes bakken? Verwarm je oven voor op 200 graden. Meng in een beslagkom 450 gram volkorenbloem met 1 theelepel zout en 2 theelepels bakpoeder. Voeg 150 ml crème fraîche en 150 ml water toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 10 stukken en vorm er ronde bollen van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop 1 ei los en bestrijk de bovenkant van de bollen ermee. Snijd de bollen aan de bovenkant met een mes kruislings in, doe er eventueel, maanzaad, sesamzaad, pompoen- of zonnebloempitten op, en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze op een rooster afkoelen.

kerstrecepten decoratie

Geen kerst zonder stol!

Een kerststol of kerstbrood hoort er natuurlijk bij! Bij ons gaat er geen kerst voorbij zonder zo’n heerlijk brood vol vruchten, noten en echte amandelspijs. Je kunt ze ook kant-en-klaar kopen, lekker makkelijk, maar let alsjeblieft op wat je koopt. De prijs die je ervoor betaald zegt vaak (niet altijd) iets over de kwaliteit. Ook hier weer… kies een ECHTE bakker.

Kerststol – een luxe brood bij uw kerstontbijt

We zeiden het al, kant-en-klaar kopen is prima als je wel een echte koopt. Maar wat is er nou leuker dan je eigen kerstbrood op de ontbijttafel te schuiven. Iedereen zal hier van smullen en op Lekker Tafelen hebben we natuurlijk het recept van een echte….

Huisgemaakte kerststol

Daar hoort ROOMBOTER op

Dat heerlijke zelfgemaakte kerstbrood kan natuurlijk niet zonder roomboter. En door de hoeveelheid roombotermerken zie je nauwelijks meer wat nu echt goede roomboter is. Om die reden gingen we zelf aan de slag en we delen graag het recept van Echte boter!

Roomboter zelf maken

kerstrecepten decoratie

Vers geperste jus d’orange. We love it!

perssinaasappelenOntbijt je wel eens in een hotel? Dan ken je het gevoel van je dag starten met een heerlijk ontbijt. En bijna niemand kan het laten om daar een vers geperst glaasje jus d’orange bij te pakken. Als iets je dag maakt is het wel de frisse smaak van vers geperste sinaasappelen. Doordeweeks vind je dat misschien teveel werk, maar in het weekend en nu met de kerstdagen ga je daar natuurlijk even lekker voor zitten.

Vers fruit is een prima aanvulling op je kerstontbijt. Denk dan wel een beetje na over het seizoen. Natuurlijk horen er geen aardbeien op je kersttafel en ook de perziken kun je gerust achterwege laten. Rond kerst zijn er natuurlijk appels, peren, sinaasappelen, mandarijnen, citroenen, limoenen en heel veel mooie exotische vruchten.

Meer snelle tips voor fruit bij het kerstontbijt

  • Zet groene en rode smoothies in longdrinkglazen op tafel
  • Maak een verse fruitsalade
  • Garneer met exotische vruchten

kerstrecepten decoratie

Zelfgemaakte Crackers

Crackers bakken is leuk, gezellig en iedereen zal verbaast zijn dat jij ze zelf bakt. Het ruikt en smaak heerlijk met een beetje roomboter en echte boeren kaas. Garneer met verse groenten of cress.

Klik op de afbeeldingen voor de recepten

kerstrecepten decoratie

Een ei hoort er bij

We eten tijdens de feestdagen graag een eitje. Of dat nu gekookt, gebakken of gepocheerd is, een roerei of een omelet, we gaan er in ieder geval vanuit dat je scharreleieren gebruikt. Gewoon een eerlijk ei. Je leest er heel veel over in onze special. Inclusief o.a. bereidingen en versheidschecks.

Lees hier verder

kerstrecepten decoratie

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer