Lekker Tafelen | Online foodmagazine voor iedereen › Forums › Verse ingrediënten › Vlees en vis › Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
Het verbaast me steeds weer bij de viskraam. De dames en heren in de kraam zijn druk met het bakken van vis. Porties kibbeling, gebakken lekkerbekken en visfrietjes vliegen over de toonbank. Als ik dan zoek naar verse vis dan is het er bijna niet. Een stukje zalm, een stukje kabeljauw lukt nog wel, maar hoe zit het dan met een scholletje, verse Noordzeetong, sliptong of schelvis? Waar zijn de mosselen en oesters? Zo’n 80% van het assortiment is vaak kant-en-klaar. Viswraps, ovenschotels, salades etc. Hoe vaak eet jij thuis een zelfgemaakt visgerecht?
Regelmatig! Ik ben vooral gek op schaal- en schelpdieren als mosselen, garnalen etc. En de lekkerste recepten daarvoor? Die vind je op Lekker Tafelen.
Een of twee keer in de week. Ik woon in Noord-Duitsland aan de Oostzeekust (A), en ook in de buurt van Hoogeveen in Drente (B).
Op plek A kennen we de visfrituur helemaal niet, de ene mobiele visboer hier heeft 2 dagen in de week dagverse kabeljauw, pollak, schol, makreel, haring (verse, dus) en gekweekte zalm. De andere heeft 1 keer in de week datzelfde plus whatever hij heeft kunnen vinden: regenboogforel, beekforel, zeebaars, dorade, tarbot, tongschar, heilbot, zeeduivel, snoekbaars, you name it. Plus wilde mosselen uit Denemarken en gamba’s, en soms oesters en pijlinktvis. Nummer drie is een binnenvisser: baars, snoekbaars, snoek, paling.
Op plek B wordt er inderdaad stevig gefrituurd maar ze hebben meer dan genoeg vers. Hetzelfde als hierboven, plus dingen zoals tong, griet, horsmakreel, poon, enz. De markt in Leeuwarden heeft dat ook allemaal.
Dat klinkt goed Pieter, het moet lekker zijn om zoveel luxe in de buurt te hebben, er zijn er heel veel die het met minder moeten doen.
“er zijn er heel veel die het met minder moeten doen”: klopt helemaal. Voor goeie verse vis moet je tegenwoordig een stukje rijden, ’t is een schaars en duur goed geworden. Ik koop in de regel vijf of zes keer teveel, ben dan een halve middag aan het fileren (prachtig werk, voor de liefhebber) en vries het meeste in. Dan blijft het ook enigszins betaalbaar want kwantumkorting is een groot goed.
En dat is wat hobbykoks doen 😉 Handig!
Maak gratis een account door rechts bovenin op registreren te klikken (of op mobiele telefoons in het navigatiemenu)
Zo maak je kans op één van de vier blenders:
Plaats een vraag, start een discussie, deel je recept. Doe actief mee met anderen die starten.
De winnaars worden op 2 juli hier op het forum bekendgemaakt.
© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii
© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii
Reacties van onze lezers