Nederlandse filetlapjes met pittige Nederlandse salsa – Vlees van goede kwaliteit heeft niet veel extra’s nodig, een beetje zout en peper en je bent klaar. De filetlapjes van Livar worden geserveerd met een pittige salsa van producten uit dezelfde streek, zodat ze nog beter tot hun recht komen.
Livar, het Limburgs kloostervarken
Livar varkens worden in Limburg gehouden. De kloostervarkens hebben nog een krul in de staart en ze mogen lekker buiten wroeten in de modder. Ze worden gevoerd met regionaal geteeld graan, en dat ze goed zijn behandeld en een fijn leven hebben gehad, dat proef je! Het varkensvlees heeft dan ook een beter leven keurmerk met drie sterren. Het vlees van het Livar varken is niet overal te koop, het is verkrijgbaar bij verschillende speciaalzaken in heel het land, en natuurlijk vooral in Limburg.
Livar kloostervarken wordt lokaal gehouden en geslacht. Dit vlees uit Limburg heeft een fantastische kwaliteit. Vergeet het Spaanse- en Italiaanse varkensvlees, je kunt ook gewoon kiezen voor lokaal!
Een pittige Nederlandse salsa
Dat niet alles wat lekker is van ver gehaald hoeft te worden, zie je bij de Nederlandse filetlapjes met een pittige Nederlandse salsa. In dit geval zou het ‘Nederlandse’ vervangen kunnen worden door ‘Limburgs’, want dit heerlijke vleesgerecht met salsa is volledige gemaakt van producten uit Limburg. Limburgse appels en uien op smaak gebracht met lekker grove Limburgse mosterd. De heerlijke, pittige, maar ook heel toegankelijke smaken zijn perfect voor bij dit fantastische vleesgerecht.
Filetlapjes à la minute
Als je in de schappen van de supermarkt kijkt en je zoekt filetlapjes, dan zijn ze meestal erg dun gesneden. À la minute noemen ze dat. Waarom ze dit varkensvlees zo dun snijden is een raadsel. Als je de lapjes bakt moet je een goede kok zijn om geen droge lapjes over te houden.
De filetlapjes van het Livar varken die we bij ‘De Zaak vol Smaak´ kochten, waren lekker dik gesneden, wat een heerlijk mals stukje vlees opleverde. De tip van de slager was: niet te lang bakken, het vlees hoeft maar net gaar zijn.
Laat filetlapjes, en eigenlijk ieder ander vlees, voor het bakken eerst een kwartiertje op het aanrecht liggen om een beetje op temperatuur te komen. Bak dan de filetlapjes van Nederlandse bodem als een biefstuk, in de echte boter, op hoog vuur en ongeveer 2 minuten per kant. Het resultaat is een geweldig lekker mals stukje vlees. Een à la minute lapje, maar veel lekkerder dan de flinterdun gesneden filetlapjes.
Tip van de slager: niet te lang bakken, het vlees hoeft maar net gaar te zijn
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Nederlandse filetlapjes met pittige Nederlandse salsa
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 Livar filets
- zout en peper
- klontje roomboter
- 150 gram Delcorf appel
- 100 gram ui
- 50 gram bleekselderij
- 1 eetlepel appelazijn
- 1 eetlepel Limburgse mosterd
- 1 theelepel lokale honing
- takje peterselie
- 1 eetlepel olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Nederlandse filetlapjes met pittige Nederlandse salsa:
Haal de filetlapjes uit de koelkast om op temperatuur te komen.
Maak intussen de pittige salsa door de appel met schil in kleine blokjes te snijden. Snijd ook de bleekselderij in dezelfde maat kleine blokjes. Snipper de ui en de peterselie. Meng in een kom de mosterd, de appelazijn en de honing. Doe alles bij elkaar en meng losjes door elkaar en zet de pittige Nederlandse salsa opzij.
Bestrooi de Nederlandse filetlapjes met zout en peper.
Verhit een koekenpan en smelt daarin een klontje roomboter met een lepel olie. Bak hierin de filetlapjes kort op hoog vuur goudbruin en net gaar in twee minuutjes per kant. Haal de filetlapjes uit de pan en laat ze 2 minuten rusten.
Leg de filetlapjes op een bord en serveer ze met de pittige salsa. Lekker met een gekookt aardappeltje met jus en verse seizoensgroenten.
Tafel lekker !!