Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Jing thee, thee bij en na een diner

Thee is bij veel zaken nog een ondergeschoven kindje. Dat laatste kopje echte thee in een mooi potje en kopje maakt een diner compleet. Dus horeca kom op!

0 763

Jing thee, thee bij en na een diner – Thee is de laatste jaren steeds populairder geworden. Was het vroeger vooral een drank voor omaatjes en de Engelsen natuurlijk, tegenwoordig zijn er steeds meer echte theewinkels. De mooiste theepotjes staan thuis te pronken en theezakjes worden vervangen door thee van losse blaadjes. In steeds meer theesalons zien we hipsters met baardjes, kapotte broeken en flaphoeden nippen aan een Earl Grey, Infusion of een thee met een prachtige naam als African Summer. Normaalste zaak van de wereld. Dit jaar vond zelfs het eerste Dutch Tea Festival plaats.


Koffiemelk

Maar het volgende valt mij ook regelmatig op. Je hebt in een restaurant heerlijk gegeten en na het weghalen van de borden wordt de vraag gesteld: “Nog een kopje koffie?”. Ik drink wel koffie maar al tijden niet meer na het eten, dus ik vraag dan om een thee. Dit is niet meer zo raar als jaren geleden, toen ik het vaak nog moest herhalen. Maar dan komt het. Als ik geluk heb wordt er nog gevraagd of ik ‘met een smaakje, gewone of groene’ wil hebben. Maar regelmatig staat er een kopje voor mijn neus met een willekeurig theezakje met daarin wat gruis van theeblaadjes op de rand van het schoteltje en, hoe bedenken ze het, een kuipje koffiemelk.

Lieve horecamensen, er valt wat te winnen!

Let wel, ik heb dan net heerlijk gegeten van gerechten die prachtig opgemaakt waren. Gerechten waarbij met zorg naar de presentatie en smaak is gekeken. En dan komt er een kantine-kopje heet water achteraan. Geen bakje om je vochtige theezakje op te leggen, dus die zwerft ergens op je schoteltje, bij je kopje. En het kan nog erger, een kop thee die al gezet is, lekker handig, kan de gast meteen opdrinken en afrekenen…… Serieus lieve horecamensen, als er wat te winnen valt dan is het niet dat extra schuim van een exotische vrucht of een krokantje van een vergeten groente, maar is het dat kopje thee!

Toen Astrid Schreuder een uitnodiging verstuurde voor pers en thee- en horecaprofessionals voor een thee-food-pairing sessie ging mijn theehart sneller kloppen. Een combinatie eten en thee zal voor veel restaurants nog geen optie zijn, maar puur het feit dat er serieuzer gekeken wordt naar mijn favoriete maaltijdafsluiter maakte mij al blij. Ik was vooral benieuwd hoe de horeca deze sessie zou ervaren. Theeleverancier was het Engelse Jing, in Nederland nog een onbekende speler, maar al wel de keuze van bijvoorbeeld de Nederlandse chef Richard Ekkebus in Hong Kong.

Koude Oolong

Bij binnenkomst in restaurant Fitzgerald in Rotterdam stond er een dubbelwandig glas thee klaar. Bedacht op het branden van mijn lippen nam ik voorzichtig een slok. En toen bleek het koude Chinese Oolong thee te zijn. Altijd weer even raar wanneer je iets warm verwacht en het blijkt koud te zijn, maar lekker fris en een bijzondere binnenkomer. Het dubbelwandige glas zorgt ervoor dat de thee in je handen niet te snel warmer wordt. Deze koude thee was niet warm gezet en daarna afgekoeld. Maar was met koud water gezet, heeft 2 uur getrokken en is daarna (gezeefd) in de koelkast gezet. Het vaak bittere van een koude thee ontbreekt nu volledig.

De Oolong is de soort die we eerst proeven. Dat de hoeveelheid blaadjes invloed heeft op de smaak is logisch, maar ook de herkomst, de grond waarop de struiken groeien zo’n verschil in smaak geven blijft bijzonder. Hierna wordt thee samen met gerechtjes geproefd. Net zoals een wijn kan een thee iets versterken of net een andere smaak geven. Probeer het thuis een met een koekje. Neem een hap zonder thee, daarna met en kijk of je een verschil merkt. Met echte thee, niet die nep smaakjes.

Echte witte thee met jasmijn

Chef Remco Kuijpers heeft een aantal gerechtjes bedacht bij verschillende soorten. Zo krijgen we (in het kort) bij een rauwe langoustine met doperwtcreme een groene Sichuan en bij een Belle de Fontenay aardappel met mierikswortel een heerlijke silver needle met jasmijn (een witte thee). De jasmijn wordt bij de laatste thee niet gemengd met de blaadjes maar volgens de traditionele methode worden de jasmijnknopen onder de blaadjes gelegd. Door de ochtenddauw stijgt de geur op en hecht zich aan de theeblaadjes. Er is geen contact tussen jasmijn en de witte thee.

Witte thee wordt gemaakt van de allerjongste blaadjes, die met een donzig velletje nog opgerold aan de plant zitten. Vandaar de naam silver needle. Voorzichtig plukken en voorzichtig behandelen. Bedenk zelf maar hoe het kan dat een doosje witte thee met jasmijn in de supermarkt, de lage prijs heeft die erop staat. Is dat witte thee of zit je stiekem iets heel anders te drinken?

Ondergeschoven kindje

Maar goed, derde gerechtje was sliptong met een pure witte thee en de laatste aardpeer met een saus van boerenkool met een gerijpte aardse Pu-ehr thee. De sommelier die tegenover mij zit zie ik proeven, slurpen, nog een keer proeven en soms verrast kijken. Hij vertelt dat hij met elk gerechtje eigenlijk meteen aan een wijn zit te denken, dat het combineren met een thee nog niet in zijn systeem zit. Hij is het absoluut met me eens dat thee bij veel zaken nog een ondergeschoven kindje is. Dat laatste kopje echte thee in een mooi potje en kopje maakt een diner compleet. Dus horeca kom op!

Jing thee en Giraffe Coffe Roasters

Helaas kan de consument Jing thee en de geweldige kopjes en potjes nog niet in Nederland kopen, maar moeten daarvoor, online, het kanaal over. De horeca en speciaal winkels kunnen voor het Jing assortiment terecht bij Giraffe Coffee Roasters. Dit bedrijf staat net zoals Jing bij haar theesoorten heeft, voor het hoogste niveau van koffie. Niet voor niets stonden zij de afgelopen drie jaar op nummer 1 bij de koffiebranders in de AD Koffietest. Net zoals Giraffe baristas een opleiding aanbiedt, zorgt Jing thee ervoor dat professionals alle kennis meekrijgen over de thee.

Voor meer informatie:

Consument: www.jingtea.com
Professional: www.giraffecoffe.nl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer