• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, januari 22, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Horeca

Restaurant Bentinck in Amerongen – Culinair genot op een prachtige landgoed

door Redactie
in Horeca
Restaurant Bentinck in Amerongen – Culinair genot op een prachtige landgoed
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Restaurant Bentinck in Amerongen; Culinair genot op een prachtig landgoed – Nederland kent zo zijn mooie regio’s. Een regio die heel hoog op mijn favorietenlijstje staat is de Utrechtse Heuvelrug. De afwisseling van polder, bos en heide, de glooiingen in het landschap, ik vind het prachtig. Midden in dat landschap ligt Amerongen. Het historische karakter van Amerongen wordt direct duidelijk als je er aankomt. De prachtige ligging langs de uiterwaarden van de lek is adembenemend, het grootse en statige kasteel Amerongen herinnert aan vervlogen tijden  en ook het tabaksteelt museum kunnen we wat mij betreft rekenen tot het cultureel erfgoed.

Vandaag ben ik hier op uitnodiging, want in dat mooie Amerongen heeft Peter-Paul Swijnenburg op 15 februari 2017 Restaurant Bentinck geopend op het adembenemende landgoed van kasteel Amerongen. Kenners weten mogelijk dat Peter-Paul Swijnenburg ook een restaurant op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen exploiteert. Je kunt dus stellen dat Peter-Paul met de nodige ervaring start op Buitenplaats Amerongen. Het nieuwe restaurant Bentinck dankt zijn naam aan Godard graaf van Aldenburg Bentinck, die zich in 1879 op Kasteel Amerongen vestigde en de bevolking van Amerongen steunde met agrarische projecten. Dat karakter weet Peter-Paul optimaal over te brengen in zijn nieuwe restaurant Bentinck.

Buitenplaats Amerongen

De aankomst op het landgoed is fabelachtig. Door de grote hekken betreden we een prachtig landgoed. Mijn persoonlijke interesse wordt direct gewekt door de moestuinen. Het zien van verse snijbiet, de bloesem in de aardappelplanten en de bijna woekerende rabarber verhogen mijn eetstemming onmiddellijk. Ter ere van dit persdiner en het fantastisch mooie weer worden wij in de moestuin ontvangen. Er is geen mooiere locatie om welkom geheten te worden met een cocktail van vlierbloesem en munt uit eigen tuin. De hapjes die volgen zien er grandioos uit en variëren van oesters tot scheermessen en vegetarische gerechtjes. In bijna alle hapjes is een accent verwerkt uit de genoemde moestuin.

Verder wandelend naar het restaurant wordt de sfeer alleen nog maar mooier. We wandelen langs het kasteel en kijken vervolgens recht op de paardenstallen.

Monumentale paardenstallen omgebouwd tot eigentijds restaurant

Deze paardenstallen zijn inmiddels omgebouwd tot Restaurant Bentinck. Het oude karakter van deze paardenstallen is echt heel goed bewaard gebleven. Zo zijn de paardenboxen in tact gelaten en zijn zelfs de plasgoten van de paarden nog zichtbaar in de vloer. De open keuken en de chefs table op de vide geven het geheel een fantastisch- en vooral warm karakter.

Culinair voor een echt nette prijs

Tommy Janssen is verantwoordelijk voor het culinaire deel. Tommy was voorheen sous-chef bij de Burgemeester in Linschoten. Nu dopt hij letterlijk zijn eigen boontjes. Want de culinaire uitdaging voor Tommy is om de moestuin oogst zo goed mogelijk te verwerken in zijn menukaart. Dat is altijd anders dus. Jan Jaap Altenburg assisteert Tommy met veel passie als sommelier. De gerechten die we geserveerd krijgen zijn buitengewoon goed. Ze ademen passie en creativiteit. De geschonken wijnen sluiten naadloos aan op de gerechten. Jan Jaap verteld aan tafel precies welke wijn hij serveert. Arnoud Pot (restaurantmanager) assisteert bij de sauzen die aan tafel op het bord gegoten worden. Vis, lamsvlees, groenten, het is rijkelijk aanwezig. De kruiderij van de gerechten is bijzonder en de garing van de ingrediënten benadert perfectie. Er wordt hier echt op hoog niveau gekookt.

De rekening van dit alles valt reuze mee. De gerechten zij zeer betaalbaar, zeker als je het bekijkt ten opzichte van het niveau wat er op je bordje komt. In deze tellen bij mij alle elementen mee. Van de bijna romantische ligging van het restaurant, het landgoed, het uitzicht op het kasteel, de omgebouwde paardenstallen tot de service (mensen die slecht ter been zijn worden zelfs met een golfkarretje opgehaald) en het culinaire niveau.

Doe eens een dagje Heuvelrug

Met nog veel mooie zomerse dagen in het verschiet bestempel ik het graag als een aanrader om eens een vrije dag te besteden aan de omgeving en de kern van Amerongen. Geniet van de prachtige natuur, breng een bezoekje aan het kasteel en eindig je dag bij Restaurant Bentinck. Vanuit de regio Tiel is er een veerpont over de Lek naar Amerongen. Ook na een dagje Betuwe kun je dus heerlijk ontspannen op deze toplocatie.

Restaurant Bentinck is van woensdag tot en met zondag vanaf 11:00 uur geopend voor lunch, afternoon tea, borrel en diner.

Meer info vind je op de website

Speciaal voor onze lezers

Naar aanleiding van mijn enthousiasme over de moestuin heeft Tommy Janssen (Chefkok van Restaurant Bentinck) mij toegezegd binnenkort één van zijn keukengeheimen met groenten uit zijn moestuin met jullie te delen. Wordt vervolgd dus!

Tags: Utrecht

Gerelateerde Artikelen & Recepten

‘Hollands Glorie’ bij restaurant bentinck in amerongen
Nieuws & Opinie

‘Hollands Glorie’ bij Restaurant Bentinck: uniek diner met medaillewinnaars van de wijnkeuring der lage landen

Anna Haen; Lunchen, koken of vergaderen met lokale producten
Lokale producten

Anna Haen; Lunchen, koken of vergaderen met lokale producten

Popocatepetl – The New Mexican in Town
Horeca

Popocatepetl – The New Mexican in Town

Woerden; Paradijsje voor foodies en cultuursnuivers
Lokale producten

Woerden; Paradijsje voor foodies en cultuursnuivers

El Borne; Lekker Tapas eten aan de grachten van Utrecht
Horeca

El Borne; Lekker Tapas eten aan de grachten van Utrecht

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

Fish & Chips
Visgerechten

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Echte fish & chips van kabeljauw in een verrukkelijk krokant beslag. Fish & Chips is razend populair. Zelf maken is...

Lees verder
tutti frutti compote

Tutti Frutti Compote ( 2 varianten )

risotto met kabeljauw en schorseneren

Risotto met kabeljauw en schorseneren

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Cecile op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen