Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Restaurant Bentinck in Amerongen – Culinair genot op een prachtige landgoed

Na een dagje Utrechtse Heuvelrug of Betuwe is Restaurant Bentinck bij Kasteel Amerongen een echt romantische afsluiting van je dag. Aanrader!

0 736

Restaurant Bentinck in Amerongen; Culinair genot op een prachtig landgoed – Nederland kent zo zijn mooie regio’s. Een regio die heel hoog op mijn favorietenlijstje staat is de Utrechtse Heuvelrug. De afwisseling van polder, bos en heide, de glooiingen in het landschap, ik vind het prachtig. Midden in dat landschap ligt Amerongen. Het historische karakter van Amerongen wordt direct duidelijk als je er aankomt. De prachtige ligging langs de uiterwaarden van de lek is adembenemend, het grootse en statige kasteel Amerongen herinnert aan vervlogen tijden  en ook het tabaksteelt museum kunnen we wat mij betreft rekenen tot het cultureel erfgoed.

Vandaag ben ik hier op uitnodiging, want in dat mooie Amerongen heeft Peter-Paul Swijnenburg op 15 februari 2017 Restaurant Bentinck geopend op het adembenemende landgoed van kasteel Amerongen. Kenners weten mogelijk dat Peter-Paul Swijnenburg ook een restaurant op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen exploiteert. Je kunt dus stellen dat Peter-Paul met de nodige ervaring start op Buitenplaats Amerongen. Het nieuwe restaurant Bentinck dankt zijn naam aan Godard graaf van Aldenburg Bentinck, die zich in 1879 op Kasteel Amerongen vestigde en de bevolking van Amerongen steunde met agrarische projecten. Dat karakter weet Peter-Paul optimaal over te brengen in zijn nieuwe restaurant Bentinck.


Buitenplaats Amerongen

De aankomst op het landgoed is fabelachtig. Door de grote hekken betreden we een prachtig landgoed. Mijn persoonlijke interesse wordt direct gewekt door de moestuinen. Het zien van verse snijbiet, de bloesem in de aardappelplanten en de bijna woekerende rabarber verhogen mijn eetstemming onmiddellijk. Ter ere van dit persdiner en het fantastisch mooie weer worden wij in de moestuin ontvangen. Er is geen mooiere locatie om welkom geheten te worden met een cocktail van vlierbloesem en munt uit eigen tuin. De hapjes die volgen zien er grandioos uit en variëren van oesters tot scheermessen en vegetarische gerechtjes. In bijna alle hapjes is een accent verwerkt uit de genoemde moestuin.

Verder wandelend naar het restaurant wordt de sfeer alleen nog maar mooier. We wandelen langs het kasteel en kijken vervolgens recht op de paardenstallen.

Monumentale paardenstallen omgebouwd tot eigentijds restaurant

Deze paardenstallen zijn inmiddels omgebouwd tot Restaurant Bentinck. Het oude karakter van deze paardenstallen is echt heel goed bewaard gebleven. Zo zijn de paardenboxen in tact gelaten en zijn zelfs de plasgoten van de paarden nog zichtbaar in de vloer. De open keuken en de chefs table op de vide geven het geheel een fantastisch- en vooral warm karakter.

Culinair voor een echt nette prijs

Tommy Janssen is verantwoordelijk voor het culinaire deel. Tommy was voorheen sous-chef bij de Burgemeester in Linschoten. Nu dopt hij letterlijk zijn eigen boontjes. Want de culinaire uitdaging voor Tommy is om de moestuin oogst zo goed mogelijk te verwerken in zijn menukaart. Dat is altijd anders dus. Jan Jaap Altenburg assisteert Tommy met veel passie als sommelier. De gerechten die we geserveerd krijgen zijn buitengewoon goed. Ze ademen passie en creativiteit. De geschonken wijnen sluiten naadloos aan op de gerechten. Jan Jaap verteld aan tafel precies welke wijn hij serveert. Arnoud Pot (restaurantmanager) assisteert bij de sauzen die aan tafel op het bord gegoten worden. Vis, lamsvlees, groenten, het is rijkelijk aanwezig. De kruiderij van de gerechten is bijzonder en de garing van de ingrediënten benadert perfectie. Er wordt hier echt op hoog niveau gekookt.

De rekening van dit alles valt reuze mee. De gerechten zij zeer betaalbaar, zeker als je het bekijkt ten opzichte van het niveau wat er op je bordje komt. In deze tellen bij mij alle elementen mee. Van de bijna romantische ligging van het restaurant, het landgoed, het uitzicht op het kasteel, de omgebouwde paardenstallen tot de service (mensen die slecht ter been zijn worden zelfs met een golfkarretje opgehaald) en het culinaire niveau.

Doe eens een dagje Heuvelrug

Met nog veel mooie zomerse dagen in het verschiet bestempel ik het graag als een aanrader om eens een vrije dag te besteden aan de omgeving en de kern van Amerongen. Geniet van de prachtige natuur, breng een bezoekje aan het kasteel en eindig je dag bij Restaurant Bentinck. Vanuit de regio Tiel is er een veerpont over de Lek naar Amerongen. Ook na een dagje Betuwe kun je dus heerlijk ontspannen op deze toplocatie.

Restaurant Bentinck is van woensdag tot en met zondag vanaf 11:00 uur geopend voor lunch, afternoon tea, borrel en diner.

Meer info vind je op de website

Speciaal voor onze lezers

Naar aanleiding van mijn enthousiasme over de moestuin heeft Tommy Janssen (Chefkok van Restaurant Bentinck) mij toegezegd binnenkort één van zijn keukengeheimen met groenten uit zijn moestuin met jullie te delen. Wordt vervolgd dus!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer